Τελικά μας κάνει κακό να τρώμε αργά το βράδυ;

Οι εξοντωτικοί ρυθμοί δουλειάς και οι πολλές υποχρεώσεις που δεν μας αφήνουν είτε να φάμε στο γραφείο, είτε να έχουμε μαγειρέψει εκ των προτέρων  κάτι όταν γυρίσουμε στο σπίτι, οδηγούν όλο και περισσότερους ανθρώπους να τρώνε το κυρίως γεύμα τους το βράδυ.

Μήπως όμως το γεύμα αυτό το βράδυ τελικά μας… παχαίνει; Έχει σημασία το πότε θα φάμε για βράδυ; Αν είναι ελαφρύ ή κύριο το γεύμα που θα κάνουμε; Έχει σημασία το πόσο θα φάμε σε αυτό το γεύμα; Μια νέα μελέτη έρχεται να ρίξει φως στα ερωτήματα αυτά.

Η νέα μελέτη, λοιπόν, που δημοσιεύτηκε στο Cell Metabolism υποστηρίζει ότι το πότε τρώμε επηρεάζει σημαντικά την όρεξη, την κατανάλωση ενέργειας από το σώμα, αλλά και τα μοριακά μονοπάτια προς τον λιπώδη ιστό.

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι όσοι τρώνε αργά το βράδυ, έχουν αυξημένη όρεξη, αφού μειώνεται η ορμόνη λεπτίνη στον οργανισμό τους, η οποία σηματοδοτεί τον κορεσμό και μας ωθεί στο να σταματήσουμε να τρώμε.

Advertisement

Επίσης, το φαγητό αργά το βράδυ οδηγεί στο να καίμε λιγότερες θερμίδες με πιο αργό ρυθμό και ευνοεί την αποθήκευση λίπους έναντι της λιπόλυσης, κάτι που προωθεί την αύξηση του λιπώδους ιστού.

Με άλλα λόγια, όσοι καταναλώνουν το κύριο γεύμα της ημέρας τους το αργά βράδυ, έχουν μεγαλύτερη δυσκολία στο να διαχειριστούν το βάρος τους, αφού το σώμα αυξάνει την όρεξη και την αποθήκευση λίπους.

Η λύση; Προτιμήστε να φάτε το κύριο γεύμα όσο το δυνατόν νωρίτερα μέσα στην ημέρα, για να δώσετε στον οργανισμό σας την ευκαιρία να διαχειριστεί καλύτερα το βάρος και την αποθήκευση λίπους.

Advertisement

Γιώργος Μίλεσης: Κλινικός Διαιτολόγος

 

Clickatlife.gr

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Related Posts