Μπανάνα: Το κατάλληλο φρούτο πριν και μετά την γυμναστική σας

Η μπανάνα είναι ένα από τα φρούτα με τις περισσότερες ιδιότητες υπερ των αθλητών.

Η μπανάνα είναι ένα από τα φρούτα που θα πρέπει να καταναλώνουν ιδιαίτερα οι αθλητές και οι αθλήτριες.

Πάντα λέγεται ότι η κατανάλωση μιας μπανάνας πριν ή μετά την προπόνηση έχει οφέλη για την υγεία αλλά για τους αθλητές ακόμη περισσότερα. Ας δούμε γιατί; Ποιες ιδιότητες έχει η μπανάνα που την κάνουν τόσο υγιεινή; Πρώτα απ’ όλα, προτού μάθουμε ποια είναι τα οφέλη που έχει για τη σωματική άσκηση, είναι σημαντικό να εξηγήσουμε τι είναι οι υδατάνθρακες και γιατί είναι βασικός παράγοντας στη διατροφή των αθλητών.

Οι υδατάνθρακες «είναι ένα από τα κύρια θρεπτικά συστατικά των τροφίμων που καταναλώνουμε, μαζί με τις πρωτεΐνες και τα λίπη, και οι περισσότεροι από αυτούς υπάρχουν σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως τα φρούτα (συμπεριλαμβανομένων των μπανανών)», όπως εξηγούν οι Inmaculada Yruela και Isabel Varela-Nieto, εμπειρογνώμονες του Centro Superior de Investigaciones Científicas και συγγραφείς του εγγράφου Moléculas que comemos.

Advertisement

Οι υδατάνθρακες είναι πολύ σημαντικοί γιατί «είναι για τον οργανισμό μας όπως το καύσιμο για τη μηχανή ή η βενζίνη για το αυτοκίνητο, δηλαδή παρέχουν ενέργεια σε όλα τα όργανα του σώματος, από τον εγκέφαλο μέχρι τους μύες των άκρων και συμμετέχουν στη σύνθεση του γενετικού υλικού (DNA και RNA), στο μεταβολισμό των λιπών και των πρωτεϊνών και στο σχηματισμό των μεμβρανών των κυττάρων, των νευρώνων και του μυϊκού ιστού, αλλά πρέπει να ξέρουμε πώς να επιλέγουμε τους καλύτερους», λένε οι επιστήμονες.

Η κατανάλωση φρούτων πρέπει να αποτελεί γενική προτεραιότητα και να καταναλώνεται ανεξάρτητα από το πότε και πόσο. Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με την κατανάλωση φρούτων, ειδικά αυτοί που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Υπό αυτή την έννοια, όπως επισημαίνει ο διαιτολόγος και διατροφολόγος Julio Basulto στο βιβλίο του Come Mierda, «είμαστε αρκετά σίγουροι ότι τα φρούτα δεν παχαίνουν και είναι πιθανό να βοηθήσουν στην πρόληψη ή την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας». Και αυτό συμβαίνει επειδή:

  • Μειώνουν τη συνολική ενεργειακή πρόσληψη λόγω της χαμηλής θερμιδικής τους πυκνότητας.
  • Ασκούν παρατεταμένη επίδραση κορεσμού.
  • Λόγω της παρουσίας μικροθρεπτικών συστατικών, φυτοχημικών ουσιών, φυτικών ινών ή άλλων ουσιών στους καρπούς που θα μπορούσαν να διαμορφώσουν τον μεταβολισμό ή την εντερική οικολογία.

Ιδιότητες και οφέλη της μπανάνας

Η μπανάνα, λοιπόν, είναι μια θρεπτική και ενεργητική τροφή. Είναι επίσης φτωχή σε πρωτεΐνες και λιπίδια, αν και η περιεκτικότητά της σε αυτά τα συστατικά υπερβαίνει εκείνη άλλων φρούτων.

Advertisement

Όσον αφορά τις διαφορές μεταξύ της σκληρής και της ώριμης μπανάνας, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι «στην άγουρη μπανάνα ο κύριος υδατάνθρακας είναι το άμυλο, αλλά καθώς ωριμάζει, το άμυλο αυτό μετατρέπεται σε απλά σάκχαρα όπως η σακχαρόζη, η γλυκόζη και η φρουκτόζη. Αυτό καθιστά την μπανάνα ένα μαλακό και αρκετά εύπεπτο φρούτο εφόσον είναι ώριμη».

Και αυτό, σε συνδυασμό με τον πλούτο του σε κάλιο, το καθιστά κατάλληλο για διάφορες παθολογικές καταστάσεις του γαστρεντερικού συστήματος, όπως τα έλκη. Ωστόσο, θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι «το άμυλο δυσκολεύει την πέψη της πράσινης μπανάνας, καθιστώντας την άπεπτη και προκαλώντας ενδεχομένως μετεωρισμό και δυσπεψία».

Από την άλλη πλευρά, οι μπανάνες δεν αντενδείκνυνται για τους διαβητικούς, παρά την περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες, «καθώς τα σάκχαρα της μπανάνας απορροφώνται αργά (χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης), χωρίς να προκαλούν ταχεία αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα».

Επιπλέον, το φρούτο περιέχει ινουλίνη (διαλυτή φυτική ίνα) και άλλους ολιγοσακχαρίτες φρούτων που δεν είναι αφομοιώσιμοι από τα εντερικά ένζυμα, «οι οποίοι φτάνουν στην τελική οδό του εντέρου και έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην εντερική διέλευση». Συγκεκριμένα, η ινουλίνη «μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εκφυλιστικών ασθενειών όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης τύπου ΙΙ, παχυσαρκία, οστεοπόρωση ή καρκίνος, μέσω της παραγωγής ενώσεων που προέρχονται από την εντερική ζύμωση, της διέγερσης του ανοσοποιητικού συστήματος, της αυξημένης βιοδιαθεσιμότητας των μετάλλων και του μεταβολισμού των λιπιδίων».

Μπανάνα πριν και μετά την προπόνηση

Όσον αφορά το γιατί οι μπανάνες πρέπει να περιλαμβάνονται στη διατροφή ενός αθλητή, η απάντηση είναι σαφής: «Οι μπανάνες είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες που αφομοιώνονται εύκολα», λένε οι Yruela και Varela-Nieto. Η κατανάλωσή τους συνιστάται «πριν και μετά από σωματική και πνευματική δραστηριότητα, όπως ο αθλητισμός ή η μελέτη». Αυτό συμβαίνει επειδή οι ιδιότητες της μπανάνας μειώνουν την κόπωση και προάγουν την αποκατάσταση των μυών και του εγκεφάλου μετά την άσκηση.

Επιπλέον, επισημαίνουν οι συγγραφείς, «είναι πλούσια σε μαγνήσιο και κάλιο, απαραίτητα μέταλλα για τον οργανισμό». Το τελευταίο, το κάλιο, «συμβάλλει στην πρόληψη των κράμπων, γεγονός που, σε συνδυασμό με την ενέργεια που παρέχει, την καθιστά ιδανικό φρούτο για την αποκατάσταση κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων».

Από την άλλη πλευρά, οι μπανάνες παρέχουν πολύ χαμηλή ποσότητα νατρίου. Καθώς είναι πλούσια σε κάλιο και χαμηλή σε νάτριο, «η μπανάνα είναι επίσης μια πολύ κατάλληλη και συνιστώμενη τροφή σε περίπτωση υπέρτασης». Όσον αφορά τις βιταμίνες, οι μπανάνες περιέχουν «σημαντικές ποσότητες βιταμίνης Β6, βιταμίνης C και φυλλικού οξέος».

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

 

Related Posts