X

16 σημάδια ότι ο σύντροφός σας έχει διαταραχή προσωπικότητας

Υπάρχουν κάποια σημάδια που αποκαλύπτουν ότι ο σύντροφός σας έχει διαταραχή προσωπικότητας  ότι  βρίσκεστε σε μία τοξική σχέση.

Μία σχέση που περιέχει χειριστικές συμπεριφορές, έντονους τσακωμούς  ακόμα και κακοποιητικής μορφής, είναι μία σχέση που σίγουρα θα χαρακτηρίζαμε τοξική. Είναι πολύ συχνό όμως για τους ανθρώπους που δεν έχουν βρεθεί ξανά σε κάποια τοξική σχέση να αναρωτιούνται αν ο σύντροφος τους είναι όντως τοξικός ή έχει κάποια διαταραχή προσωπικότητας , αν δηλαδή η αιτία αυτής της συμπεριφοράς τους είναι ψυχολογικής φύσεως .

Οι άνθρωποι που πάσχουν από κάποια διαταραχή προσωπικότητας δυσκολεύονται πολύ να ταυτιστούν, να μπουν δηλαδή στη θέση του άλλου καταλήγοντας συχνά σε τσακωμούς στις σχέσεις  τους. Οι σύντροφοι των ανθρώπων που πάσχουν από , ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας και οριακή διαταραχή προσωπικότητας, συχνά καταλήγουν με σωματικές αλλά και ψυχικές πληγές.

Δεν είναι όμως πάντα εύκολο να αντιληφθούμε τα σημάδια μίας διαταραχής προσωπικότητας και να τα διαχωρίσουμε από μία κακοποιητική συμπεριφορά, που όμως δεν συνδέεται με διαταραχή της προσωπικότητας. Δείτε λοιπόν δεκαέξι σημάδια που μπορεί να σημαίνουν ότι ο σύντροφος σας πάσχει από διαταραχή προσωπικότητας.

Ποια είναι τα σημάδια ότι ο σύντροφός σας έχει διαταραχή της προσωπικότητας

  1. Πιστεύουν ότι είναι ανώτεροι από εσάς
  2. Σας λένε ότι σας μισούν
  3. Δεν αποδέχονται ποτέ τις ευθύνες τους
  4. Προσεγγίζουν νέους συντρόφους
  5. Μπορεί να είχαν πολλούς ερωτικούς συντρόφους στο παρελθόν τους
  6. Είναι υπερευαίσθητοι όσον αφορά τον εαυτό τους και αναίσθητοι όσον αφορά τους άλλους
  7. Είναι πάντα οι νικητές
  8. Σας κάνουν να νιώθετε ότι χάνετε το μυαλό σας
  9. Απολαμβάνουν να ρεζιλεύουν και να υπονομεύουν τους άλλους
  10. Είναι πολύ χειριστικοί
  11. Η ηθική τους είναι υπό αμφισβήτηση
  12. Τα αισθήματα τους είναι ρηχά
  13. Συνεχώς θυματοποιούνται
  14. Οι σχέσεις τους είναι “τριγωνικές”
  15. Δεν έχουν κοινωνικές δεξιότητες
  16. Τίποτα από αυτά που κάνετε δεν είναι σωστό, όσο και να προσπαθείτε

1.Πιστεύουν ότι είναι ανώτεροι από εσάς

Οι άνθρωποι που πάσχουν από ψυχοπάθεια όχι μόνο πιστεύουν ότι είναι ανώτεροι από τους άλλους, αλλά κάνουν και τον σύντροφο τους να πιστεύει πως είναι κατώτερος. Συχνά σε τέτοιου είδους σχέσης οι σύντροφοι νιώθουν ότι δεν είναι αντάξιοι, ότι δεν μπορούν να φτάσουν τον άλλο ή απλά ότι είναι “λίγοι” για εκείνον.

2.Σας λένε ότι σας μισούν

Αφού τελειώσει το στάδιο που είναι όλα τέλεια, ξεκινάει ένα στάδιο όπου σας φέρονται χωρίς σεβασμό και σας υποβαθμίζουν συνεχώς. Είναι επίσης πολύ συχνό να περνάτε συνεχώς φάσεις χωρισμού και μετά να τα ξανά βρίσκετε (σχέση roller coaster).

Στις περισσότερες περιπτώσεις σχέσεων με κάποιον που έχει κάποια διαταραχή προσωπικότητας, η έλλειψη σεβασμού γρήγορα μετατρέπεται σε κάποια μορφή κακοποίησης είτε λεκτικής, είτε σωματικής, είτε ψυχολογικής. Πολύ συχνά λοιπόν οι σύντροφοι των ανθρώπων που έχουν κάποια διαταραχή προσωπικότητας, μένουν με τραύματα ,κυρίως ψυχολογικά, φεύγοντας από αυτή τη σχέση. Άλλοι παλεύουν με την κατάθλιψη, άλλοι με τις αγχώδεις διαταραχές, με τον αλκοολισμό, με το μετατραυματικό στρες και άλλα πολλά.

3.Δεν αποδέχονται ποτέ τις ευθύνες τους

Συνεχώς κατηγορούν τους άλλους, ποτέ δεν δέχονται ότι φταίνε εκείνοι. Αυτή είναι μία συχνή συμπεριφορά για κάποιον που πάσχει από διαταραχή προσωπικότητας. Ακόμα και αν κάνουν κάτι λάθος ποτέ δεν το δέχονται, αλλά προσπαθούν να πείσουν τον άλλον ότι κάτι δεν κατάλαβε, ότι δεν ήταν λάθος ή ότι ήταν στα πλαίσια κάποιου αστείου.

4.Προσεγγίζουν νέους συντρόφους

Είναι πολύ σύνηθες να προσεγγίζουν συντρόφους με διάφορα τεχνάσματα, χωρίς δηλαδή να προσπαθούν να αναπτύξουν κάποια επικοινωνία με τον άλλον. Ο τρόπος που προσεγγίζουν καινούρια άτομα είναι χειριστικός, καθώς επιδεικνύουν τα πιο γοητευτικά χαρακτηριστικά τους ώστε να κερδίζουν τον άλλον και όταν σιγουρευτούν πως τον κέρδισαν αυτά τα χαρακτηριστικά σιγά σιγά εξαφανίζονται.

5.Μπορεί να έχουν πολλούς ερωτικούς συντρόφους στο παρελθόν τους

Οι άνθρωποι που έχουν κάποια διαταραχή προσωπικότητας τείνουν να βαριούνται εύκολα , οπότε πολύ συχνά εναλλάσσουν τακτικά ερωτικούς συντρόφους και πολλές φορές ταυτόχρονα. Αφού βρουν κάποιον καινούριο σύντροφο πολλές φορές προσεγγίζουν κάποιον παλαιότερο σύντροφο και αναφέρονται σε αυτόν ως έναν “καλό φίλο”. Όταν ο σύντροφος τους εκφράσει κάποια ανησυχία ή ακόμα και ζήλια τον αποκαλούν “τρελό” και πως έχει άδικο.

6.Είναι υπερευαίσθητοι όσον αφορά τον εαυτό τους και αναίσθητοι όσον αφορά τους άλλους

Αν και συνήθως το προφίλ που παρουσιάζουν στους άλλους είναι αυτό του δυναμικού ναρκισσιστή, πολύ συχνά δεν αντέχουν την κριτική από τους άλλους και είναι πολύ ευαίσθητοι όταν κάποιος τους κριτικάρει ή ακόμα και τους προκαλεί, κάτι που δεν πηγάζει από ανασφάλεια καθώς δεν τους ενδιαφέρει να είναι αρεστοί και να ευχαριστήσουν τους άλλους.

7.Είναι πάντα οι νικητές

Για αυτούς που έχουν ψυχοπαθολογία πρέπει πάντα να υπάρχει ένας νικητής και ένας ηττημένος. Σπάνια δέχονται να είναι εκείνοι οι ηττημένοι όσο μικρό κι αν είναι αυτό θέλουν πάντα να είναι εκείνοι οι νικητές σε ό,τι και να κάνουν. Αυτό φυσικά αποτελεί πρόβλημα στις διαπροσωπικές τους σχέσεις, αφού κανένας ποτέ δεν μπορεί να είναι σε όλα νικητής, ενώ σε κάποια πράγματα δεν υπάρχει νικητής.

8.Σας κάνουν να νιώθετε ότι χάνετε το μυαλό σας

Τα προβλήματα του μυαλού είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο για αυτούς που βρίσκονται σε τοξικές σχέσεις. Προβλήματα μνήμης, προβλήματα συγκέντρωσης αλλά και έλλειψη οργάνωσης είναι συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που βρίσκονται σε τοξικές σχέσεις.

9.Απολαμβάνουν να ρεζιλεύουν και να υπονομεύουν τους άλλους

Πολύ συχνά τονίζουν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά στα οποία οι γύρω τους είναι πιο αδύνατοι , ενώ εκείνοι υπερτερούν.

10. Είναι πολύ χειριστικοί

Λένε ψέματα με σκοπό να πετύχουν τον σκοπό τους ή ακόμα και παραλείπουν στοιχεία της προσωπικής τους ζωής ανάλογα με το τι ταιριάζει στην κάθε περίσταση.

11.Η ηθική τους είναι υπό αμφισβήτηση

Πολύ συχνά χρησιμοποιούν αθέμιτα μέσα για να πετύχουν τον σκοπό τους . Λένε ψέματα, απατούν, εξαπατούν, κακοποιούν, κλέβουν ή ό,τι άλλο εξυπηρετεί τον σκοπό τους.

12.Τα συναισθήματα τους είναι ρηχά

Οι διαπροσωπικές τους σχέσεις συχνά είναι ρηχές, αφού υπολείπονται τις βάσεις μίας σχέσεις με βάθος που θα κρατήσει στον χρόνο.

13.Συνεχώς θυματοποιούνται

Θα παρατηρήσετε ότι στη δικιά τους ιστορία εκείνοι είναι συνεχώς τα θύματα, ενώ όλοι οι άλλοι οι θύτες. Αυτό αποτελεί μία μορφή χειρισμού που πιάνει συνήθως σε ανθρώπους που έχουν έντονη ενσυναίσθηση και μπορούν και συμπάσχουν για τα προβλήματα των γύρω τους.

14.Οι σχέσεις τους είναι “τριγωνικές”

Συχνά επιστρέφουν σε πρώην συντρόφους ενώ έχουν παράλληλα κάποιον άλλον σύντροφο, και οι νέοι σύντροφοι βρίσκονται σε ανταγωνισμό με τους πρώην συντρόφους.

15.Δεν έχουν κοινωνικές δεξιότητες

Θα παρατηρήσετε ότι δεν έχει τη στοιχειώδη ευγένεια ή αίσθηση του δικαίου που έχουν όλοι οι άνθρωποι πάνω από τα επτά τους χρόνια.

16.Τίποτα από αυτά που κάνετε δεν είναι σωστό, όσο και να προσπαθείτε

Μπορεί να σας κατηγορήσουν ότι δεν είστε ευαίσθητοι, δεν τους καταλαβαίνετε ή ότι δεν είστε υποστηρικτικοί. Επίσης ό,τι σας ζητούν θα το βρίσκουν λάθος και σπανίως θα είστε σωστοί και θα τους είναι αρκετό αυτό που κάνετε. Θα έχουν διαρκώς απαιτήσεις .

ΠΗΓΗ: www.oloygeia.gr

ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr

Categories: Υγεία