Σπιτικά νιόκι πατάτας για το εορταστικό τραπέζι (κι όχι μόνο)

Φέρτε λίγη Ιταλία στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι και κάντε φέτος τη διαφορά με τα δικά σας νιόκι πατάτας που σίγουρα θα κερδίσουν τις εντυπώσεις.

Τα νιόκι πατάτας (Gnocchi) είναι μία κλασική ιταλική συνταγή που φημίζεται για την ιδιαίτερη γεύση της και τα μαγευτικά αρώματα της. Μπορούν να σταθούν ως κυρίως πιάτο ή ως συνοδευτικό πιάτων με κρέας, καθώς είναι ένα υλικό που συνδυάζεται ποικιλοτρόπως και επιδέχεται διάφορους πειραματισμούς.

Είναι ένα πιάτο εύκολο να δημιουργηθεί, μιας και είναι απλώς ένα μείγμα από λιωμένη πατάτα, αυγό και αλεύρι το οποίο ζυμώνεται και πλάθεται. Το αποτέλεσμα όμως, αποτελεί πραγματικά ένα χειροποίητο όνειρο.

Υλικά για 4-5 μερίδες νιόκι πατάτας

Advertisement
  • 500 γραμμάρια πατάτες
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 180 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις για το μαγείρεμα & λίγο ακόμα για τον πάγκο εργασίας
  • 80 γραμμάρια τριμμένη παρμεζάνα
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Πώς να φτιάξετε τα νιόκι πατάτας

Πλένουμε τις πατάτες καλά, τις βάζουμε με τη φλούδα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό και προσθέτουμε λίγο αλάτι για το βράσιμο.

Advertisement

Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά για 25-30 λεπτά, έως ότου μαλακώσουν οι πατάτες μας. Για να σιγουρευτούμε ότι οι πατάτες είναι έτοιμες τοποθετούμε ένα μαχαίρι στο κέντρο τους. Αν δεν βρούμε αντίσταση σημαίνει πως έχουν μαλακώσει αρκετά.

Σουρώνουμε τις πατάτες, τις μεταφέρουμε σε ένα ταψί και τις αφήνουμε για 15 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί η περιττή υγρασία τους. Όσο πιο αφυδατωμένες είναι, τόσο πιο επιτυχημένη θα είναι η συνταγή.

Όταν οι πατάτες είναι αρκετά δροσερές αφαιρούμε το εσωτερικό τους και πετάμε τη φλούδα. Τις αλέθουμε σε έναν μύλο λαχανικών και μεταφέρουμε τον πουρέ σε ένα μπολ. Αν δεν έχουμε μύλο, λιώνουμε τα νιόκι πατάτας πατάτες με ένα πιρούνι.

Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και σκεπάζουμε με μεμβράνη, για να μη δημιουργηθεί «κρούστα». Μόλις κρυώσει ο πουρές ρίχνουμε τα αυγά, το αλεύρι, την παρμεζάνα, το αλάτι και το πιπέρι. Αναμειγνύουμε τα υλικά μας έως ώτου σχηματιστεί ζύμη. Δεν πρέπει να τη δουλέψουμε πολύ, γιατί θα αποκτήσει μαστιχωτή υφή.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ρίχνουμε λίγο ακόμα αλεύρι από πάνω, για να μπορούμε να την ανοίξουμε με τον πλάστη. Ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος 1 εκατοστό και με ένα μαχαίρι την κόβουμε σε λωρίδες, φάρδους 1 εκατοστό. Κόβουμε τις λωρίδες σε ορθογώνια παραλληλόγραμμα κομμάτια και τα αλευρώνουμε καλά, για να μην κολλάνε τα μεταξύ τους.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό και λίγο αλάτι, την τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να βράσει. Στην συνέχεια βάζουμε νερό με πάγο σε ένα μπολ και λαδώνουμε καλά μια πιατέλα.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και στο σημείο που το νερό σιγοβράζει ρίχνουμε προσεκτικά τα νιόκι. Μόλις εμφανιστούν στην επιφάνεια τα βγάζουμε και τα τοποθετούμε στο νερό που ετοιμάσαμε με τον πάγο ώστε να διακόψουμε το βράσιμο. Όταν κρυώσουν, τα αφαιρούμε από το παγωμένο νερό με την τρυπητή κουτάλα, τα σουρώνουμε, τα σκουπίζουμε καλά με ένα χαρτί και τα βάζουμε στην λαδωμένη πιατέλα.

Τα σερβίρουμε με ζεστή σάλτσα ντομάτας και κεφαλοτύρι ή με ζεστό λιωμένο βούτυρο και παρμεζάνα. Φυσικά, δεν παραλείπουμε τα φρέσκα ψιλοκομμένα μυρωδικά.

Καλή σας όρεξη!

Κωνσταντίνα Παπαδημητρίου / Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

 

diatrofi.gr,Clickatlife.gr

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Related Posts