Διαιτολόγος αποκαλύπτει: Τα 3 πρωινά που μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο του καρκίνου

Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες θεωρείται πως μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Η αύξηση των περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου είναι δραματική κατά τις τελευταίες δεκαετίες, ειδικά για τις ηλικίες κάτω των 50 ετών.

Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι τα περιστατικά για αυτή την ηλικιακή ομάδα αναμένεται να σημειώσουν αύξηση που ξεπερνάει το 140%.

Ήδη, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του πανεπιστημίου του Yale, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι και η νούμερο 1 αιτία θανάτου από καρκίνο για τους άνδρες κάτω των 50 ετών και η νούμερο 2 για τις γυναίκες (μετά τον καρκίνο του μαστού).

Advertisement

Δυστυχώς, ένα από τα προβλήματα με τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι πως παρουσιάζει κυρίως μη ειδικά συμπτώματα, τα οποία συχνά περνούν απαρατήρητα στα πρώτα στάδια και έτσι δεν γίνεται η σωστή διάγνωση εγκαίρως, με αποτέλεσμα συχνά να γίνεται μετάσταση του καρκίνου, προτού ξεκινήσει η θεραπεία.

Μερικά από τα κυριότερα συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου είναι τα παρακάτω:

  • Αίμα στα κόπρανα
  • Απότομη απώλεια βάρους
  • Πόνος στο στομάχι
  • Αλλαγές στις κενώσεις

Σύμφωνα με τους ειδικούς, μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε «σούπερ επεξεργασμένα τρόφιμα» (π.χ.: πατατάκια, μπέικον και άλλα αλλαντικά, ζαχαρωτά, επιδόρπια γιαουρτιού, μαργαρίνη, επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, αναψυκτικά, δημητριακά πρωινού με πρόσθετα σάκχαρα κ.τ.λ.) και τρανς λιπαρά, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου (καθώς και άλλων μορφών καρκίνου), ανεξαρτήτως ηλικίας.

Η Meredy Birdi, διαιτολόγος εξειδικευμένη στην διατροφή των καρκινοπαθών αποκαλύπτει 3 επιλογές για υγιεινό πρωινό, όλες πλούσιες σε φυτικές ίνες, που μπορούν να αποτελέσουν όπλα στην «μάχη» κατά του καρκίνου.

Advertisement

«Οι φυτικές ίνες διαλύονται από την μικροχλωρίδα του στομάχου -ένα οικοσύστημα που αποτελείται από βακτήρια, μύκητες και ιούς- μέσα από μια διαδικασία που παράγει ωφέλιμους μικροοργανισμούς, οι οποίοι μας προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Με απλά λόγια, οι φυτικές ίνες ‘ταΐζουν’ τα ‘καλά βακτήρια’ στο στομάχι, τα οποία προφυλάσσουν τα τοιχώματα του παχέος εντέρου», εξηγεί η ίδια.

Οι 3 επιλογές πρωινού για μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου

Όπως επιβεβαιώνει σχετική αναφορά του οργανισμού για την πρόληψη του καρκίνου «World Cancer Research Fund International», η συχνή κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης χωρίς ζάχαρη, όπως η βρώμη και το καστανό ρύζι, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μειώνουν σημαντικά το ρίσκο ανάπτυξης καρκίνου.

Παράλληλα, τροφές όπως οι ξηροί καρποί επίσης περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες, ενώ είναι και εξαιρετική πηγή καλών λιπαρών και φυτικής πρωτεΐνης. Τέλος, φρούτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως τα μούρα, θεωρείται επίσης ότι διαθέτουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Δείτε παρακάτω 3 παραδείγματα:

Βρώμη: Δοκιμάστε 40 γρ. βρώμης ολικής άλεσης με 300 ml γάλα της αρεσκείας σας (αγελαδινό, σόγιας, αμυγδάλου κ.τ.λ.), μαζί με μια χούφτα μούρα (π.χ.: φράουλες, μπλούμπερις), μια κουταλιά της σούπας ανάλατους ξηρούς καρπούς (π.χ. αμύγδαλα ή καρίδια) και μια κουταλιά της σούπας σπόρους (π.χ.: σπόρους τσία, κολοκυθόσπορο κ.τ.λ.). Εάν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε και λίγη κανέλα για έξτρα γεύση.

Γιαούρτι: Επιλέξτε στραγγιστό γιαούρτι (με 2% λιπαρά) και όχι γιαούρτια με γεύσεις, καθώς τείνουν να περιέχουν πολλή ζάχαρη. Το στραγγιστό γιαούρτι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και προβιοτικά, τα οποία επίσης προωθούν το καλό μικροβίωμα του εντέρου. Προσθέστε 1 κομμένη μπανάνα/μήλο ή όποιο άλλο φρούτο προτιμάτε, μαζί με μια μικρή χούφτα ανάλατων ξηρών καρπών ή/και σπόρων.

Τοστ: Σε αντίθεση με το κλασικό τοστ, που περιέχει ζαμπόν ή γαλοπούλα (επεξεργασμένο δηλαδή κρέας που ανήκει στο group 1 των καρκινογόνων ουσιών σύμφωνα με τον ΠΟΥ), προτιμήστε μία ή δύο φέτες ψημένο ψωμί ολικής άλεσης, με μισό κεσεδάκι τυρί κότατζ ή 30 γρ. χαλούμι και μια ομελέτα 1 – 2 αυγών με λαχανικά (π.χ.: ντοματίνια, μανιτάρια, φρέσκο σπανάκι). Εάν θέλετε προσθέστε και λίγο ελαιόλαδο από πάνω ή ένα αβοκάντο, για μια έξτρα δόση καλών λιπαρών.

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr

Related Posts