7 απαραίτητες βιταμίνες για τις γυναίκες κάθε ηλικίας. Ποιες τροφές τις περιέχουν;

Οι γυναίκες έχουν διαφορετικές ανάγκες σε βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά σε σχέση με τους άνδρες.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ακούσει πως για να παραμείνουμε υγιείς θα πρέπει να προσλαμβάνουμε όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και να μην έχουμε ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά.

Σύμφωνα με τους διαιτολόγους, στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να λαμβάνουμε μια ποικιλία συμπληρωμάτων διατροφής σε καθημερινή βάση, αλλά να έχουμε ένα πρόγραμμα ισορροπημένης διατροφής, το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες μας σε θρεπτικά συστατικά.

Φυσικά, σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η βιταμίνη D και ο σίδηρος, μπορεί να χρειαστεί η χρήση συμπληρωμάτων, εφόσον ο γιατρός σας την συστήνει, ωστόσο σε γενικές γραμμές οι επιστήμονες τονίζουν ότι η πλειοψηφία των θρεπτικών συστατικών και των βιταμινών καλό είναι να λαμβάνεται μέσα από την διατροφή.

Advertisement

Φυσικά, το κάθε άτομο, ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και το ιατρικό του ιστορικό μπορεί να έχει διαφορετικές ανάγκες, όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά στα οποία θα πρέπει να επικεντρωθεί. Δείτε παρακάτω τις τροφές που συστήνονται για τις γυναίκες κάθε ηλικίας, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της γυναικολόγου δρ. Traci C. Johnson, στο Web MD.

Αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν το σώμα από τις ελεύθερες ρίζες, η συσσώρευση των οποίων μπορεί να προκαλέσει κυτταρικές βλάβες και χρόνια νοσήματα. Θεωρείται επίσης ότι τα αντιοξειδωτικά μπορούν να προστατεύσουν τον άνθρωπο από διάφορα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την γήρανση.

Ως αντιοξειδωτικές θεωρούνται οι παρακάτω βιταμίνες:

Advertisement
  • Β – Καροτένη: Το σώμα μετατρέπει την β – Καροτένη σε βιταμίνη Α, ένα θρεπτικό συστατικό που συμβάλλει στην καλή υγεία της όρασης, του δέρματος και των μαλακών ιστών. Θα βρείτε την β – Καροτένη σε διάφορα κόκκινα και πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά όπως: καρότα, βερίκοκα, ροδάκινα, κολοκύθες, ντομάτες, κόκκινη πιπεριά. Παράλληλα, θα την βρείτε και σε ορισμένα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το κέιλ.
  • Βιταμίνη C: Η βιταμίνη C βοηθά στην επούλωση των πληγών, καθώς και στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενώ ενισχύει και τα επίπεδα της νορεπινεφρίνης, μιας ισχυρής ουσίας που δρα ως ορμόνη και ως νευροδιαβιβαστής. Η παγκόσμια βιβλιογραφία έχει διαπιστώσει ότι έχουμε στρες, είμαστε άρρωστοι ή γερνάμε, τα επίπεδα της βιταμίνης C στον οργανισμό μας πέφτουν. Μπορείτε να πάρετε βιταμίνη C από διάφορα τρόφιμα όπως: εσπεριδοειδή, μπρόκολο, ακτινίδιο, πατάτες, φράουλες, ντομάτες, πιπεριές.
  • Βιταμίνη Ε: Η βιταμίνη Ε είναι υψίστης σημασίας για την υγεία, ενώ μπορεί να μειώσει και τα σημάδια του γήρατος. Τρόφιμα που είναι πλούσια στη βιταμίνη αυτή είναι: φουντούκια, φυστικοβούτυρο, ηλιόσποροι, αμύγδαλα, κόκκινη πιπεριά, ελιές, αβοκάντο. Σε περίπτωση που παίρνετε συμπλήρωμα με βιταμίνη Ε, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί, καθώς η υπερβολική κατανάλωσή της μπορεί να αυξήσει το ρίσκο αιμορραγίας.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Όσον αφορά τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, τρεις είναι οι πιο σημαντικές, σύμφωνα με την δρ. Traci C. Johnson:

  • Βιταμίνη Β6: Η βιταμίνη αφενός προωθεί την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και αφετέρου βοηθά το σώμα να μετατρέψει την τροφή σε ενέργεια. Η υπερβολική λήψη μεγάλων ποσοτήτων που μπορεί να προκύψει μέσα από συμπληρώματα διατροφής είναι τοξική, επομένως συστήνεται να λαμβάνεται μέσω της διατροφής, εφόσον αυτό είναι δυνατόν. Προτιμήστε τα ψάρια, τα ρεβίθια, τις μπανάνες, τα φασόλια, τα πουλερικά και την βρώμη.
  • Βιταμίνη B12: Η εν λόγω βιταμίνη είναι σημαντική για τον μεταβολισμό, αλλά και για την παρασκευή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Βρίσκεται στο τυρί, το ψάρι, τα αυγά, το κρέας, το γάλα και το γιαούρτι. Εάν είστε ηλικιωμένοι, χορτοφάγοι ή έχετε αναιμία καλό είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας για να επιβεβαιώσετε ότι λαμβάνετε αρκετή βιταμίνη B12.
  • Φυλλικό (ή φολικό) οξύ: Το φυλλικό οξύ παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, ενώ προλαμβάνει και τις αλλαγές στο DNA οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν στον καρκίνο. Είναι εξαιρετικά σημαντικό θρεπτικό συστατικό για τις έγκυες γυναίκες, καθώς βοηθά στην πρόληψη διάφορων γενετικών ανωμαλιών και συχνά προτείνεται ως συμπλήρωμα σε αυτή την περίπτωση. Τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ είναι το σπανάκι και τα άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το σπαράγγι, τα εσπεριδοειδή, τα πεπόνια, οι φράουλες, τα φασόλια, τα αυγά, το συκώτι και τα ρεβύθια.

Βιταμίνη D

Ουσιαστικά, η βιταμίνη D λειτουργεί ως ορμόνη, βοηθώντας στη μετακίνηση του ασβεστίου και του φωσφόρου στη ροή του αίματος. Όταν το σώμα δεν έχει αρκετή βιταμίνη D, «παίρνει» ασβέστιο και φώσφορο από τα οστά με αποτέλεσμα την οστεοπόρωση και άλλα αντίστοιχα προβλήματα μακροπρόθεσμα. Παράλληλα, η μακροχρόνια έλλειψη βιταμίνης D έχει συνδεθεί με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων (καρδιαγγειακών, αυτοάνοσων κ.ά.).

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr

Related Posts