6 ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά που εμφανίζουν ασθενείς με αυτοάνοσα

Βιταμίνες και μέταλλα στα οποία εμφανίζουν συχνά έλλειψη ή ανεπάρκεια οι ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα.

Έχει παρατηρηθεί ότι οι ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα έχουν πολύ συχνά έλλειψη ή ανεπάρκεια διάφορων θρεπτικών συστατικών

Πολλές μελέτες, μάλιστα, έχουν διαπιστώσει ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την συμπεριφορά του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και να ρυθμίσει τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις.

Οι επιστήμονες προτείνουν την κατανάλωση τροφών υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλουν στην μείωση της φλεγμονής. Μια εξαιρετική επιλογή που θεωρείται πως μειώνει την φλεγμονή είναι η Μεσογειακή Διατροφή.

Advertisement

Παράλληλα, συστήνεται η αποφυγή τροφών που αυξάνουν την φλεγμονή και ενεργοποιούν τις ανοσολογικές αποκρίσεις, σε συνεννόηση με τον γιατρό σας.

Σε ποια θρεπτικά συστατικά εμφανίζουν ανεπάρκεια οι ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα

Σύμφωνα με την Αμερικανίδα γιατρό και συγγραφέα του best seller των New York Times «The autoimmune solution», δρ. Amy Myers:

«Το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι μια περίπλοκη μηχανή και δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά χωρίς τα κατάλληλα καύσιμα. Υπάρχουν 6 θρεπτικά συστατικά που έχω συμπεράνει μέσα από την εμπειρία μου πως είναι τα πιο σημαντικά. Εάν εμφανίζετε ανεπάρκεια ή έλλειψη σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά, τότε υπάρχει ο κίνδυνος το ανοσοποιητικό σας σύστημα να απορρυθμιστεί. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι σημαντικό να ελέγχουμε τα επίπεδα των ουσιών αυτών στο σώμα μας μέσα από εξετάσεις».

Advertisement

Όπως προσθέτει η ίδια, η επαναφορά των θρεπτικών συστατικών αυτών σε φυσιολογικά επίπεδα είναι σημαντική όχι μόνο για την διαχείριση ενός ήδη υπάρχοντος αυτοάνοσου νοσήματος αλλά και για την πρόληψη της ανάπτυξης ενός δεύτερου. Σημειώνουμε ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία, περίπου 1 στους 4 ασθενείς με αυτοάνοσο νόσημα αναπτύσσουν και δεύτερο ή ακόμα και τρίτο αυτοάνοσο κάποια στιγμή στην ζωή τους.

«Αυτές είναι οι 6 ανεπάρκειες σε θρεπτικά συστατικά που η διεθνής βιβλιογραφία έχει συνδέσει με τα αυτοάνοσα νοσήματα και τις οποίες εγώ έχω δει συχνότερα ανάμεσα στους ασθενείς μου», προσθέτει η δρ. Myers.

Βιταμίνη D

Η ανεπάρκεια σε βιταμίνη D είναι πολύ συχνή στον γενικό πληθυσμό και ακόμα πιο συχνή στα άτομα με αυτοάνοσα νοσημάτα. Υπάρχουν επίσης έρευνες που δείχνουν ότι τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D εμφανίζουν πιο έντονα συμπτώματα ορισμένων αυτοάνοσων και χειρότερη ανταπόκριση στις θεραπείες. Παράλληλα, και στον γενικό πληθυσμό, η έλλειψη βιταμίνης D συνδέεται με μειωμένη πυκνότητα οστών και αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένων και πολλών αυτοάνοσων.

Ψευδάργυρος

Κατά μέσο όρο, τα επίπεδα του ψευδάργυρου είναι πολύ πιο χαμηλά στους ασθενείς με ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα (π.χ.: ρευματοειδής αρθρίτιδα), συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό, ενώ οι ασθενείς με τα πιο σοβαρά συμπτώματα είναι εκείνοι με τα χαμηλότερα επίπεδα σε ψευδάργυρο. Θεωρείται πως αυτό συμβαίνει επειδή ο ψευδάργυρος υποστηρίζει την καλή υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ω-3 λιπαρά

Στην δυτικού τύπου διατροφή τα κορεσμένα λιπαρά κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος, έναντι των καλών λιπαρών που βρίσκονται σε τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια (π.χ.: σολομός, σαρδέλα), οι ξηροί καρποί (π.χ.: καρύδια) και οι σπόροι (π.χ.: λιναρόσπορος).

Ιδίως όσον αφορά τα ω-3 λιπαρά, μελέτες έχουν δείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε αυτά μπορεί να ρυθμίσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Πολλοί γιατροί συστήνουν να καταναλώνετε τουλάχιστον 2 μερίδες (η κάθε μερίδα αντιστοιχεί σε 85 – 120 γρ.) λιπαρών ψαριών την εβδομάδα, όπως είναι ο σολομός, οι σαρδέλες, η πέστροφα και το σκουμπρί.

Βιταμίνες συμπλέγματος Β

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β δεν παρέχουν απλά ενέργεια στα κύτταρά μας, αλλά παίζουν ρόλο στην λειτουργεία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, των ορμονών, του νευρικού μας συστήματος, της πέψης, καθώς και στον ύπνο και στην διάθεση.

Για παράδειγμα, η βιταμίνη B12 υποστηρίζει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι εξαιρετικά σημαντικά για το ανοσοποιητικό σύστημα.

Παράλληλα, η μεθοτρεξάτη, η οποία συχνά συνταγογραφείται σε άτομα που πάσχουν από ρευματολογικά αυτοάνοσα νοσήματα, καταστρέφει το φυλλικό οξύ (B9) και ως εκ τούτου συχνά οι ρευματολόγοι προτείνουν συμπληρώματα της συγκεκριμένης βιταμίνης στους ασθενείς. Το ίδιο ισχύει και για την βιταμίνη B2.

Επιπλέον, η βιβλιογραφία υποστηρίζει ότι η φλεγμονή που προκαλούν τα αυτοάνοσα νοσήματα οδηγεί στην πτώση των επιπέδων της βιταμίνης Β6, η οποία με την σειρά της μπορεί να επιδεινώσει την φλεγμονή. Επιπλέον, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (π.χ.: ιβουπροφαίνη) που συχνά χρησιμοποιούνται ως παυσίπονα από ασθενείς με αυτοάνοσα επίσης μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της βιταμίνης Β6. Επομένως, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τακτικά τα επίπεδα της βιταμίνης αυτής.

Σελήνιο

Το σελήνιο είναι ένα μέταλλο που δεν συζητάμε συχνά, ωστόσο οι μελέτες δείχνουν ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ρύθμιση των ανοσολογικών και φλεγμονωδών αποκρίσεων. Είναι επίσης βασικό για την υποστήριξη της λειτουργίας του θυρεοειδούς.

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο στο οποίο πολλοί ασθενείς εμφανίζουν χρονική ανεπάρκεια, λόγω υψηλών επιπέδων στρες και μιας διατροφής υψηλής σε σάκχαρα. Η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη παραγωγή προφλεγμονωδών κυτοκινών, οι οποίες έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ανοσολογική απόκριση.

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr

Related Posts