Το όφελος της μαγειρικής σόδας σε όσους γυμνάζονται

Κάτι που σίγουρα δεν γνωρίζατε οι περισσότεροι είναι ότι η μαγειρική σόδα μπορεί να βελτιώσει την αθλητική μας απόδοση.

Δείτε πώς

Μέχρι στιγμής, η μαγειρική σόδα είχε το ρόλο του διογκωτικού στα γλυκά μας, ενώ μαζί με το ξίδι κάνει τον ιδανικό συνδυασμό για να διώξετε οσμές, να ξεβουλώσετε σιφώνια…

Η μαγειρική σόδα, όμως, δεν μένει μόνο στα παραπάνω, αφού φαίνεται ότι μπορεί να μας δώσει ώθηση στην απόδοσή μας στη γυμναστική. Πώς;

Πρόκειται για ένα αλκαλικό άλας που καθυστερεί τη μυϊκή κόπωση, εξουδετερώνοντας την περίσσεια των κατιόντων Η+ (ένδο-κυτταρική οξέωση), λόγω συσσώρευσης γαλακτικού οξέος, μεγιστοποιώντας έτσι την παραγωγή δύναμης και παρατείνοντας το χρόνο, έως την εξάντληση.

Advertisement

Σε ποια αθλήματα φαίνεται να βοηθά:

  • Σε αθλήματα υψηλής έντασης που διαρκούν (1min-7min) – τρέξιμο (100m-400m), κολύμβηση (100m-400m)
  • Σε αθλήματα αυξημένης έντασης που διαρκούν από 30min έως 60min – κυρίως sports ταχύτητας και δύναμης
  • Σε αθλήματα που περιλαμβάνουν μικρά χρονικά διαστήματα, μέγιστης δύναμης και ταχύτητας, ενώ μεσολαβούν μικρά διαλείμματα ανάπαυσης – επαναλαμβανόμενα ποδηλατικά sprint
  • Σε αθλήματα παρατεταμένης διαλειμματικής άσκησης – (ποδόσφαιρο, μπάσκετ)

H δοσολογία που συστήνεται είναι 300 mg/kg σωματικού βάρους, περίπου 90 λεπτά πριν από την άσκηση, μπορεί, όμως, να υπάρξουν παρενέργειες, όπως γαστρεντερικές διαταραχές.

Advertisement

Μιχάλης Μακρυλλός:  Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

 

Clickatlife.gr

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Related Posts