Το μηλόξυδο δεν κάνει θαύματα: Καταρρίπτουμε τους μεγαλύτερους μύθους για τα οφέλη του

Το μηλόξυδο δεν είναι ελιξίριο

Το διαδίκτυο θα σας κάνει να πιστέψετε ότι το μηλόξυδο είναι το νέο ελιξίριο λόγω των πλεονεκτημάτων του για την υγεία. Είναι πολύ δελεαστικό να πιστέψουμε τους ισχυρισμούς του διαδικτύου για το μηλόξυδο. Ακούγονται τόσα φανταστικά πράγματα που ακόμη και οι γιατροί μπορεί να πέσουν θύματα.

Το μηλόξυδο δεν είναι ελιξίριο και δεν είναι όλα όσα ακούτε ή διαβάζετε αληθινά
Το μηλόξυδο δεν θα ελέγξει την υψηλή αρτηριακή σας πίεση

Ένας δημοφιλής μύθος είναι ότι το μηλόξυδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Στην έρευνά μου, βρήκα μια μικρή μελέτη σε αρουραίους που έδειξε μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης σε αρουραίους που τρέφονταν με διατροφή που περιείχε οξικό οξύ σε σύγκριση με αυτούς που δεν έπαιρναν οξικό οξύ.

Όμως δεν υπήρχαν μελέτες που να χρησιμοποιούν το μηλόξυδο για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεση σε ανθρώπους.

Advertisement

Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, απλά δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα για να παίρνετε το μηλόξυδο ως φάρμακο. Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή, ασκηθείτε και πάρτε τα φάρμακά σας εάν τα χρειάζεστε.

Το μηλόξυδο δεν θα θεραπεύσει τον καρκίνο

Μερικές μελέτες δείχνουν ότι το ξύδι μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Οι περισσότερες από αυτές τις μελέτες αφορούσαν την καλλιέργεια καρκινικών κυττάρων και την έκθεσή τους σε ξύδι ή οξικό οξύ. Ο περιορισμός αυτών των μελετών είναι προφανή γιατί δεν μπορούμε να ρίξουμε απευθείας το μηλόξυδο μέσα στους ανθρώπους.

Ωστόσο, μια μεγάλη πληθυσμιακή μελέτη από την Κίνα βρήκε χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του οισοφάγου σε άτομα που κατανάλωναν συχνά ξύδι. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα άτομα στη μελέτη κατανάλωναν ξύδι ρυζιού, όχι το μηλόξυδο.

Advertisement

Το μηλόξυδο δεν πρόκειται να θεραπεύσει τον καρκίνο του οισοφάγου, δυστυχώς. Μακάρι να μπορούσαμε να πούμε στους ανθρώπους ότι το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να πιούν λίγο ξύδι. Δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα.

Εάν ανησυχείτε για τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου, τότε μην καπνίζετε και μην πίνετε πολύ αλκοόλ. Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν έχετε χρόνια καούρα γιατί μπορεί να χρειαστείτε έλεγχο για τον οισοφάγο Barrett .

Μηλόξυδο και απώλεια βάρους: Ποια είναι η αλήθεια

Μελέτες σε παχύσαρκους αρουραίους και ποντίκια δείχνουν ότι το οξικό οξύ μπορεί να αποτρέψει την εναπόθεση λίπους και να βελτιώσει το μεταβολισμό. Η πιο ευρέως αναφερόμενη μελέτη για ανθρώπους είναι μια δοκιμή του 2009 σε 175 άτομα που κατανάλωναν ένα ρόφημα που περιείχε 0, 1 ή 2 κουταλιές της σούπας ξύδι κάθε μέρα.

Μετά από τρεις μήνες, όσοι κατανάλωναν ξύδι είχαν μέτρια απώλεια βάρους (2 έως 4 κιλά) και χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων από εκείνους που δεν έπιναν καθόλου ξύδι.

Μια άλλη μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ξιδιού προάγει το αίσθημα κορεσμού μετά το φαγητό, αλλά το έκανε προκαλώντας ναυτία. Όμως καμία από αυτές τις μελέτες (και καμία δεν μπόρεσα να βρω στην αναζήτηση της ιατρικής βιβλιογραφίας) δεν μελέτησε ειδικά το μηλόξυδο.

Μια μελέτη του 2018 ανέθεσε τυχαία σε 39 άτομα της να ακολουθήσουν μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων με μηλόξυδο ή μια δίαιτα περιορισμένων θερμίδων χωρίς μηλόξυδο, για 12 εβδομάδες. Ενώ και οι δύο ομάδες έχασαν βάρος, η ομάδα με μηλόξυδο έχασε περισσότερα. Όμως αυτή η μελέτη ήταν αρκετά μικρή και βραχυπρόθεσμη.

Συνολικά, τα επιστημονικά στοιχεία για την κατανάλωση ξιδιού (είτε της ποικιλίας μηλίτη είτε όχι) με σκοπό την απώλεια του υπερβολικού βάρους δεν είναι αρκετά.

Ακόμη και μεταξύ των υποστηρικτών, δεν είναι σαφές πότε πρέπει να πίνετε μηλόξυδο (για παράδειγμα, εάν υπάρχει συγκεκριμένη ώρα της ημέρας που μπορεί να είναι καλύτερη) ή πόση ποσότητα μηλόξυδου την ημέρα είναι ιδανική.

Συνολικά, το μηλόξυδο είναι ασφαλές. Όμως πριν αρχίσετε να το πίνετε, δείτε μερικές αρνητικές πιθανότητες.

Το οξύ στο μηλόξυδο μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών σας. Μπορεί να θέλετε να πιείτε λίγο νερό αφού το πιείτε.
Τα όξινα τρόφιμα ή υγρά όπως το ξύδι μπορεί να επιδεινώσουν την παλινδρόμηση οξέος.
Εάν έχετε χρόνια νεφρική νόσο, οι νεφροί σας μπορεί να μην είναι σε θέση να επεξεργαστούν το υπερβολικό οξύ που συνοδεύει την κατανάλωση μηλόξυδου.

Εν κατακλείδι το μηλόξυδο δεν θα αντικαταστήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Μπορεί να έχει κάποια οφέλη για το σώμα μας, αλλά συνολικά, χρειαζόμαστε περισσότερες μελέτες για να κατανοήσουμε πραγματικά τα οφέλη για την υγεία και τις παρενέργειες που σχετίζονται με αυτό.

 

jenny.gr

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Related Posts