Home » Τι Να Κάνετε Για Να Φύγει Ο Κόμπος Στους Μύες

Τι Να Κάνετε Για Να Φύγει Ο Κόμπος Στους Μύες

Τι Να Κάνετε Για Να Φύγει Ο Κόμπος Στους Μύες

Πιθανώς έχετε ακούσει κάποιον να παραπονιέται για κάποιον πόνο, ή δυσφορία, ή πιάσιμο στους μύες και να το περιγράφει ως κόμπο στον μυ. Τι σημαίνει όμως αυτό; Μπορεί σε έναν μυ πραγματικά να δημιουργηθεί ένας κόμπος από κάποιους ιστούς;

Όχι, δεν σχηματίζεται κανένας κόμπος στους μύες. Οι μυϊκές ίνες αναπτύσσονται σχεδόν προς κάθε κατεύθυνση στο σώμα και οι μύες δημιουργούν στρώσεις ο ένας πάνω στον άλλο. Οι μύες πρέπει να είναι εύκαμπτοι και ισχυροί.

Ωστόσο, όταν καθόμαστε σε έναν υπολογιστή όλη την ημέρα στην ίδια θέση, ή αν έχουμε έναν τραυματισμό, ή αν έχουμε χρόνια αφυδάτωση, μπορεί οι μύες μας να χάσουν την ελαστικότητά τους.

Οι διάφορες μυϊκές ίνες αρχίζουν να κολλούν μεταξύ τους και να γίνονται σαν μικρό “γρομπαλάκι”. Αυτό ακριβώς είναι που παρομοιάζεται ως κόμπος στους μύες.

Ο κόμπος στους μύες είναι κάτι πολύ συνηθισμένο, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι φυσιολογικός, ή αβλαβής. Το χρόνιο στρες στους μύες μας δημιουργεί μικροσκοπικές πληγές (σχισίματα) στον μυικό ιστό, οι οποίες δημιουργούν ουλώδη ιστό.

Δυστυχώς, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, αυτός ο μυϊκός ιστός θα συνεχίσει να χάνει την ελαστικότητά του και να προκαλεί ενοχλήσεις.

Τι πρέπει να κάνετε ένας κόμπος στους μύες σας ενοχλεί

  • Ανάπαυση: Ο πόνος είναι ο τρόπος του σώματός σας να σας πει ότι χρειάζεται ξεκούραση.
  • Μασάζ: Το επαγγελματικό θεραπευτικό μασάζ δεν κάνει καλό μόνο στην πρόληψη της δημιουργίας των μυικών προβλημάτων, αλλά μπορεί να βοηθήσει και στην ανακούφιση από τον πόνο και να “σπάσει” τις κολλημένες μυικές ίνες που έχουν γίνει άκαμπτες.
  • Φυσικοθεραπεία: Εάν έχετε στον πόνο για αρκετό καιρό, η φυσικοθεραπεία μπορεί πραγματικά να βοηθήσει. Εκτός από το μασάζ και το τέντωμα, ο θεραπευτής σας μπορεί να σας βοηθήσει στον εντοπισμό των βαθύτερων αιτίων και να σας δώσει ένα πρόγραμμα άσκησης για το σπίτι.
  • Εκτάσεις – Διατάσεις: Κάντε χαλαρές κινήσεις καθώς εκτείνεται κάθε σας μυς όσο πιο πολύ μπορείτε, σαν να τεντώνεστε σε κάθε σημείο. Μην πιέζετε τον εαυτό σας πολύ όταν κάνετε τέτοιες διατάσεις, χωρίς να έχετε συζητήσει πρώτα με κάποιον φυσιοθεραπευτή, ή επαγγελματία θεραπευτή μασάζ. Το ότι απλά και μόνο επειδή ένας μυς σας πονάει, δεν σημαίνει πάντα ότι πρέπει να κάνετε εκτάσεις – διατάσεις. Μερικές φορές πρέπει να γίνει το αντίθετο.

Αν δεν μπορείτε να επισκεφθείτε έναν επαγγελματία θεραπευτή, τότε δοκιμάστε το εξής:

  • Ασκείστε πίεση στο σημείο που σας πονάει, με το να ξαπλώσετε επάνω σε ένα μπαλάκι του τένις ή κάτι ανάλογο.
  • Κρατήστε σταθερά την πίεση για περίπου ένα λεπτό, ενώ παίρνετε βαθιές αναπνοές.
  • Η θέρμανση ή ψύξη του χώρου μπορεί επίσης να βοηθήσει να διευκολύνετε το μυικό πρόβλημα και τον πόνο
  • Πάρτε κάποιο παυσίπονο σε συνεννόηση με τον γιατρό σας.

Πηγές: iatropedia.grathletico.comhealth.com

....

*Αυτό το άρθρο έχει μόνο πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν έχει σκοπό την παροχή ιατρικής συμβουλής. Το truelife.gr δεν ευθύνεται για οποιεσδήποτε πιθανές συνέπειες από οποιαδήποτε θεραπεία, άσκηση, διατροφή, εφαρμογή φαρμάκων ή οποιαδήποτε άλλη παρόμοια ενέργεια που προκύπτει από την ανάγνωση ή την παρακολούθηση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό το άρθρο. Πριν από την εφαρμογή οποιασδήποτε θεραπείας, παρακαλείστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή άλλον φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας.Αρχείο