«Θαυματουργό» φύκι προστατεύει καρδιά και θυρεοειδή και βοηθά στο αδυνάτισμα

Κάποιοι θεωρούν αδύνατο ακόμη και να τα αγγίξουν. Και όμως, αυτό το θαλάσσιο φυτό είναι πλούσιο σε πολύτιμα συστατικά για τον ανθρώπινο οργανισμό και τώρα οι ερευνητές βρήκαν τρόπο να το αξιοποιούν χωρίς να επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Διαβάστε την ενδιαφέρουσα μελέτη

Ζει στο βυθό της θάλασσας, ενισχύοντας τη μυστηριώδη φύση της. Πολλοί φοβούνται να το πλησιάσουν και σε άλλους η ιδέα να το αγγίξουν δεν φαίνεται καθόλου δελεαστική. Κι όμως, στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν πολύτιμο θαλάσσιο θησαυρό, που «κρύβει» πολλά και σημαντικά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό και την υγεία.

Ο λόγος για τα φύκια, ένα φυτό που χρησιμοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια, τόσο από τη διατροφική, όσο και από τη φαρμακευτική βιομηχανία.

Η χρήση τους αναμένεται τώρα να ενισχυθεί, αφού μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και το Ινστιτούτο Ωκεανογραφικών και Λιμνολογικών Ερευνών του Ισραήλ κατάφεραν να διπλασιάσουν τα αντιοξειδωτικά των φυκιών, να τριπλασιάσουν την ποσότητα της φυσικής αντιηλιακής τους προστασίας και να δεκαπλασιάσουν τις μοναδικές προστατευτικές χρωστικές ουσίες τους, που θεωρούνται υψηλής ιατρικής αξίας.

Advertisement

Τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο Marine Drugs αναμένεται να συνεισφέρουν σημαντικά στον τομέα της υγείας και ειδικά σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση των φαρμακευτικών ενώσεων που προέρχονται από τη θάλασσα.

«Τα φύκια ανήκουν στο θαλάσσιο οικοσύστημα, κατέχοντας σημαντικό ρόλο στο περιβάλλον, καθώς απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνουν οξυγόνο στην ατμόσφαιρα, καθαρίζουν το νερό και παρέχουν τροφή, βιότοπο και καταφύγιο σε πολλά είδη ψαριών και ασπόνδυλων», εξηγεί ο συντάκτης της μελέτης και διδακτορικός ερευνητής, Doron Ashkenazi.

«Πέρα από αυτά, όμως, παράγουν μια μεγάλη ποικιλία διακριτών βιοδραστικών ενώσεων, εξαιρετικά ωφέλιμων για τον ανθρώπινο οργανισμό».

Advertisement

Μελετώντας διαφορετικά είδη φυκιών, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι εκείνα που υφίστανται ακραίες συνθήκες στρες, όπως αλλαγές στην αλατότητα, τη θερμοκρασία, τη διαθεσιμότητα θρεπτικών ουσιών και την υψηλή έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, έχουν αναπτύξει μοναδικούς χημικούς αμυντικούς μηχανισμούς, προκειμένου να επιβιώσουν σε αυτά τα σκληρά περιβάλλοντα.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η ερευνητική ομάδα καλλιέργησε τρεις τύπους φυκιών – Ulva, Gracilaria και Hypnea – παράλληλα με λύματα ψαριών και έπειτα τα εξέθεσε σε διάφορες συνθήκες στρες, όπως υψηλή ακτινοβολία, λιμοκτονία θρεπτικών ουσιών και υψηλή αλατότητα. Στη συνέχεια, εξέτασε πώς αυτές οι αλλαγές επηρέασαν τη συγκέντρωση πολύτιμων βιοϋλικών στα φύκια.

«Αναπτύξαμε τις βέλτιστες συνθήκες καλλιέργειας και επινοήσαμε μια νέα μέθοδο για να ενισχύσουμε τα επίπεδα υγιεινών, φυσικών βιοδραστικών ενώσεων στα φύκια», ενημέρωσε ο δρ. Ashkenazi. «Ουσιαστικά δημιουργήσαμε «σούπερ φύκια», σχεδιασμένα ειδικά για χρήση σε αναδυόμενες βιομηχανίες υγείας, για εφαρμογές διατροφής, φαρμακευτικής και καλλυντικής φροντίδας».

Στόχος των ερευνητών, σε επόμενο στάδιο, είναι να εμποτίσουν τα φύκια με πρόσθετες φυσικές ουσίες, που θα παρέχουν αντικαρκινικές, αντιδιαβητικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιικές και αντιβιοτικές ιδιότητες.

Οι μελετητές εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η μεθοδολογία τους μπορεί να εφαρμοστεί παγκοσμίως στη βιομηχανία υδατοκαλλιέργειας φυκιών, μιας παραγωγής φιλικής προς το περιβάλλον, ικανής να ελαχιστοποιήσει τους περιβαλλοντικούς ρύπους και και να μειώνει τα αέρια του θερμοκηπίου.

«Στο μέλλον, η ανθρωπότητα θα επικεντρωθεί στη δημιουργία περιβαλλοντικών λύσεων, βασισμένων στην επιστήμη, όπως αυτή: Τεχνολογίες που προάγουν την ανακύκλωση και την ορθή χρήση των φυσικών πόρων χωρίς την υπερεκμετάλλευσή τους. Μπορούμε να συντηρούμε τη φύση και να ευημερούμε δίπλα της», καταλήγει ο δρ. Ashkenazi.

Τα φύκια αποτελούν, γενικότερα, μια καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων, γεγονός που ισοδυναμεί με πολλά σημαντικά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Μερικά από τα σημαντικότερα οφέλη των φυκιών είναι:

Τέλος, όπως ισχύει και με κάθε άλλη ουσία, έτσι και η κατανάλωση φυκιών πρέπει να γίνεται με μέτρο.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο θα μπορούσε να καταστήσει την υπερβολική πρόσληψη φυκιών απειλητική για την υγεία, ενώ οι μεγάλες ποσότητες νατρίου που περιέχουν θα μπορούσαν δυνητικά να αποτελέσουν κίνδυνο για τους ανθρώπους με υψηλή αρτηριακή πίεση.

ygeiamou.gr

 

Related Posts