ΣΟΚ: Θρεπτική ουσία σε τροφές που όλοι τρώμε καθημερινά βοηθά στην επιβίωση καρκινογόνου βακτηρίου!

Τα βακτήρια που προκαλούν καρκίνο είναι τύποι μικροοργανισμών που μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη καρκίνου στον άνθρωπο.

Αυτά τα βακτήρια μπορούν να μολύνουν διάφορα μέρη του σώματος και να παράγουν τοξίνες ή άλλες ουσίες που μπορούν να βλάψουν το DNA ή να διαταράξουν τις φυσιολογικές κυτταρικές διεργασίες, οδηγώντας στην ανάπτυξη καρκίνου.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Yale, ένα θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται σε πολλά κοινά τρόφιμα όπως τα μανιτάρια, τα φασόλια και τα δημητριακά μπορεί να βοηθήσει στην επιβίωση ενός καρκινογόνου βακτηρίου.

Το θρεπτικό συστατικό, που ονομάζεται εργοθειονεΐνη (ergothioneine) ή απλά EGT, είναι ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα βακτήρια από το οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα πολλών λοιμώξεων.

Advertisement

Αυτά τα ευρήματα μπορεί να παρέχουν πληροφορίες για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων για την καταπολέμηση μιας σειράς μολυσματικών ασθενειών στον άνθρωπο.

Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει μόρια που περιέχουν οξυγόνο (ελεύθερες ρίζες) για να σκοτώσει επιβλαβή βακτήρια, μπορεί να οδηγήσει σε μια ανισορροπία στο σώμα, γνωστή ως οξειδωτικό στρες. Σε απάντηση, τα βακτήρια μπορούν να χρησιμοποιήσουν αντιοξειδωτικά μόρια για να εξουδετερώσουν αυτές τις ελεύθερες ρίζες και να επιβιώσουν.

Παρά τις δεκαετίες ερευνών, τα συγκεκριμένα μόρια που χρησιμοποιούνται από ορισμένα βακτήρια για να προστατευτούν από τις ελεύθερες ρίζες στο σώμα μας παραμένουν ένα μυστήριο.

Τα νέα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Cell, προσφέρουν σημαντικές ενδείξεις.

Advertisement

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Related Posts