Τυρόπιτα κουρού με μπεσαμέλ

Η αγαπημένη σε όλους τυρόπιτα απογειώνεται σε γεύση με την προσθήκη της μπεσαμέλ. Παρακάτω, θα βρεις την πιο γευστική συνταγή για τυρόπιτα, με φύλλο κουρού και μπεσαμέλ. Μία πίτα με την οποία θα γλείφουν όλοι τα δάχτυλά τους. 

Υλικά

  • 1 συσκευασία φύλλο κουρού
  • 1/2 κιλό φέτα θρυμματισμένη
  • 1/4 κιλού ανθότυρο
  • Προαιρετικά μερικά φυλλαράκια φρέσκο δυόσμο και λίγο ψιλοκομμένο άνηθο
  • Πιπέρι μαύρο ή κάποιο κόκκινο ακόμα και μίξη αυτών
  • 150-200 γρ. τριμμένο τυρί της αρεσκείας μας

Για την μπεσαμέλ:

  • 40 γρ. καλό βούτυρο αγελαδινό
  • 500 ml. γάλα ζεστό (όχι βραστό)
  • 50 γρ. αλεύρι
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • Πιπέρι

Για την πίτα μας πριν την ψήσουμε θα χρειαστούμε:

  • Κρόκο από ένα αυγό
  • Σουσάμι, παπαρουνόσπορο, μαυροκούκι για πασπάλισμα

 

Advertisement

Εκτέλεση

Αφήνουμε το φύλλο μας στη συντήρηση από το προηγούμενο βράδυ.

Σε ένα μπολ θρυματίζουμε τα τυριά μας, ρίχνουμε το πιπέρι μας και ανακατεύουμε απαλά. Αφήνουμε το μίγμα στο ψυγείο.

Advertisement

Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ βάζοντας σε μια κατσαρολίτσα το βούτυρο να κάψει και ρίχνουμε το αλεύρι μας ανακατεύοντας έως ότου απορροφήσει το βούτυρο. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά μας και προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα κάθε φορά που ενσωματώνεται στο μίγμα μας.

Καλό είναι να χρησιμοποιήσουμε το σύρμα των αυγών ώστε να γίνεται καλύτερο ανακάτεμα. Συνεχίζουμε να ρίχνουμε σταδιακά το γάλα μας μέχρι να τελειώσει.

Η μπεσαμέλ μας είναι έτοιμη και θα πρέπει να έχει μια βελούδινη υφή χωρίς σβώλους.

Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Βγάζουμε το μίγμα του τυριού από το ψυγείο και προσθέτουμε τη μπεσαμέλ μας καθώς και το τριμμένο τυρί. Ανακατεύουμε μια σπάτουλα ή μαρίζ ώστε να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας.

Σε ένα αντικολλητικό ταψί τοποθετούμε το ένα φύλλο κουρού και αδειάζουμε προσεκτικά τη γέμιση τυριών-μπεσαμέλ χωρίς να καλύψουμε όλη την επιφάνεια του φύλλου.

Υπολογίζουμε περίπου μισό εκατοστό κενό ώστε να κολλήσει το δεύτερο φύλλο που θα σκεπάσουμε την πίτα μας.

Αφού στρώσουμε όλη τη γέμιση τοποθετούμε και το 2ο φύλλο από πάνω και με ένα πηρούνι πατάμε τα δύο φύλλα να κολλήσουν καλά μεταξύ τους.

Σε ένα μπολάκι βάζουμε τον κρόκο και λίγο νεράκι και ανακατεύουμε με ένα πινέλο να διαλυθεί ο κρόκος.

Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας μας με τον αραιωμένο κρόκο αυγού, πασπαλίζουμε με σουσάμι, παπαρουνόσπορο, μαυροκούκι ή ότι άλλο θέλουμε.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον άερα στους 170-180ο μέχρι να πάρει ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα το φύλλο μας.

Αφήνουμε να σταθεί λίγο η πίτα μας μετά το ψήσιμο ώστε να σφίξει η γέμιση και όταν κοπεί να μην αδειάσει.ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Related Posts