X

Η τροφή που μειώνει τη χοληστερόλη, ρυθμίζει την πίεση και προστατεύει το συκώτι

Είναι μια τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και άλλα θρεπτικά συστατικά. Μπορεί επίσης να βελτιώσει πολλές πτυχές της υγείας, συμπεριλαμβανομένης της υγείας της καρδιάς και της πέψης.

Αν και από τους περισσότερους θεωρείται λαχανικό, στην πραγματικότητα είναι ένα είδος γαϊδουράγκαθου.  Αυτό το φυτό προέρχεται από τη Μεσόγειο και έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες για τις πιθανές φαρμακευτικές του ιδιότητες.

Τα υποτιθέμενα οφέλη του για την υγεία περιλαμβάνουν τη ρύθμιση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και τη βελτίωσης της πέψης, της υγείας της καρδιάς και την υγείας του ήπατος.

Το εκχύλισμα αγκινάρας, το οποίο περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις ενώσεων που βρίσκονται στο φυτό, είναι επίσης όλο και πιο δημοφιλές ως συμπλήρωμα.

Τα 4 σημαντικότερα οφέλη για την υγεία της αγκινάρας

  1. Μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης
  2. Μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης
  3. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία του ήπατος
  4. Μπορεί να βελτιώσει την πεπτική υγεία

1.Μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα χοληστερόλης

Το εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας μπορεί να έχει θετική επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης. Μια μεγάλη ανασκόπηση στην οποία συμμετείχαν πάνω από 700 άτομα διαπίστωσε ότι η λήψη  εκχυλίσματος φύλλων αγκινάρας καθημερινά για 5-13 εβδομάδες οδήγησε σε μείωση της ολικής και της LDL (κακής) χοληστερόλης.

Μια άλλη ανασκόπηση 14 μελετών κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συμπλήρωση με αγκινάρα θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων, της ολικής χοληστερόλης και της LDL χοληστερόλης.

Επιπλέον, μια μελέτη σε ζώα του 2012 ανέφερε μείωση 30% της LDL χοληστερόλης και 22% μείωση των τριγλυκεριδίων μετά από τακτική κατανάλωση εκχυλίσματος αγκινάρας.

2.Μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης

Το εκχύλισμα αγκινάρας μπορεί να βοηθήσει άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση. Στην πραγματικότητα, αρκετές ανασκοπήσεις έχουν βρει ότι τα συμπληρώματα αγκινάρας θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση σε άτομα με υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης.

Το πώς το εκχύλισμα αγκινάρας μειώνει την αρτηριακή πίεση δεν είναι πλήρως κατανοητό.  Ωστόσο, ορισμένες παλαιότερες μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζώα δείχνουν ότι το εκχύλισμα αγκινάρας προάγει ένα ένζυμο, το οποίο παίζει ρόλο στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Επιπλέον, οι αγκινάρες είναι μια καλή πηγή καλίου, το οποίο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

3.Μπορεί να βελτιώσει την υγεία του ήπατος

Το εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας μπορεί να προστατεύσει το συκώτι σας από βλάβες και να προωθήσει την ανάπτυξη νέου ιστού. Αυξάνει επίσης την παραγωγή χολής, η οποία βοηθά στην απομάκρυνση των επιβλαβών τοξινών από το συκώτι σας.

Σε μια μελέτη, το εκχύλισμα φύλλων αγκινάρας μείωσε τη φλεγμονή και απέτρεψε τον θάνατο των ηπατικών κυττάρων σε ποντίκια με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος.

Μελέτες σε ανθρώπους δείχνουν επίσης θετικές επιδράσεις στην υγεία του ήπατος.  Για παράδειγμα, μια δοκιμή σε 90 άτομα με μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο αποκάλυψε ότι η κατανάλωση 600 χιλιοστόγραμμα (mg) εκχυλίσματος αγκινάρας καθημερινά για 2 μήνες οδήγησε σε βελτιωμένη ηπατική λειτουργία.

Άλλες ανασκοπήσεις έχουν βρει ότι τα συμπληρώματα αγκινάρας θα μπορούσαν να μειώσουν τα επίπεδα των ηπατικών ενζύμων. Τα αυξημένα ηπατικά ένζυμα συχνά υποδηλώνουν φλεγμονή ή βλάβη στο ήπαρ. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθεί ο ρόλος του εκχυλίσματος αγκινάρας στη θεραπεία της ηπατικής νόσου.

4.Μπορεί να βελτιώσει την πεπτική υγεία

Οι αγκινάρες είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν να διατηρήσετε το πεπτικό σας σύστημα υγιές αφού ενισχύουν τα φιλικά βακτήρια του εντέρου, μειώνοντας τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου του εντέρου και ανακουφίζοντας τη δυσκοιλιότητα και τη διάρροια.

Οι αγκινάρες περιέχουν ινουλίνη, ένα είδος φυτικής ίνας που δρα ως πρεβιοτικό.  Σε μια μελέτη του 2010, φάνηκε ότι η κατανάλωση 10 g ινουλίνης που προέρχεται από αγκινάρες οδήγησε σε βελτιώσεις στη σύνθεση του μικροβιώματος του εντέρου μετά από 3 εβδομάδες.

Σύμφωνα με ορισμένες παλαιότερες μελέτες, το εκχύλισμα αγκινάρας μπορεί επίσης να προσφέρει ανακούφιση από συμπτώματα δυσπεψίας, όπως φούσκωμα, ναυτία και καούρα.

ΠΗΓΗ: www.oloygeia.gr

 

Categories: Υγεία