Φυτοχημικά: Τι είναι και γιατί χρειάζεται να τρως περισσότερα από αυτά

Τι είναι τα φυτοχημικά; (Και γιατί πρέπει να τρώτε περισσότερα από αυτά;)

Δεν είναι μυστικό ότι μια διατροφή πλούσια σε φυτά προσφέρει βιταμίνες και μέταλλα που ενισχύουν την υγεία μας. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για την επιβίωση — βοηθούν το σώμα σας να αναπτυχθεί και να λειτουργεί σωστά.

Αλλά μπορεί να μην γνωρίζετε ότι τα φρούτα, τα λαχανικά και άλλες φυτικές τροφές περιέχουν ουσίες που ονομάζονται φυτοχημικά ή φυτοθρεπτικά συστατικά. Αν και μπορεί να μην είναι απαραίτητα για την επιβίωσή μας, αυτές οι χημικές ουσίες και ενώσεις προσφέρουν εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία.

Τι είναι τα φυτοχημικά;

Όλα τα φυτά – συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των λαχανικών και των δημητριακών – παράγουν φυτοχημικά. Αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος του φυτού και βοηθούν στην προστασία του φυτού από ιούς, βακτήρια, μύκητες και παράσιτα.

Advertisement

Τα φυτοχημικά μπορούν επίσης να προστατεύσουν τα κύτταρα μας από βλάβες που προκαλούνται από τις περιβαλλοντικές τοξίνες και τις φυσικές χημικές (μεταβολικές) διεργασίες του σώματος.

Έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προσφέρουν προστασία που μειώνει τον κίνδυνο πολλών ασθενειών.

Τύποι φυτοχημικών

Οι ειδικοί έχουν εντοπίσει χιλιάδες φυτοχημικά αλλά έχουν μελετήσει προσεκτικά μόνο ορισμένα. Αλλά αυτό που αποκάλυψαν περιλαμβάνει εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία.

Advertisement
Τα γνωστά φυτοθρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν:

Ανθοκυανιδίνες, που παράγονται από κόκκινα και μοβ μούρα
Βήτα-καροτίνη, που βρίσκεται σε πορτοκαλί και σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Κατεχίνες, που υπάρχουν στα μαύρα σταφύλια, τα βερίκοκα και τις φράουλες
Καροτενοειδή, που υπάρχουν στην κολοκύθα, τα καρότα και τις πιπεριές
Φλαβονοειδή, που βρίσκονται στο τσάι και το κρασί
Ισοφλαβόνες, που περιέχονται στη σόγια
Πολυφαινόλες, που παράγονται από γαρίφαλο, μούρα και μαύρη σοκολάτα
Οφέλη για την υγεία των φυτοχημικών

Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες των φυτοχημικών προσφέρουν προστασία από διάφορες ασθένειες, όμως δεν είναι μόνο ένας τύπος φυτοχημικών που παρέχει ένα συγκεκριμένο όφελος.

Για παράδειγμα, τα φυτοοιστρογόνα που υπάρχουν σε μια μεγάλη ποικιλία τροφίμων, όπως η σόγια, ο λιναρόσπορος, τα ροδάκινα και το σκόρδο, βοηθούν στην προστασία από την απώλεια οστικής μάζας, τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο της μήτρας και τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Τρώτε φυτοχημικά για να:
Βελτιώσετε τη λειτουργία του ανοσοποιητικού

Μια ισορροπημένη ανοσοποιητική λειτουργία — ούτε υπολειτουργική ούτε υπερδραστήρια — μπορεί να σας προστατεύσει από λοιμώξεις και ασθένειες χωρίς υπερβολικές αντιδράσεις και χρόνιες φλεγμονές. Τα φυτοχημικά μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση ενός ισορροπημένου ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα φυτοχημικά δρουν επίσης ως αντιμικροβιακά. Μειώνουν την πιθανότητα ανάπτυξης ιών και βακτηρίων στο σώμα. Η πρώιμη έρευνα δείχνει ότι όταν συμβαίνει μια μόλυνση, τα φυτοχημικά βοηθούν να διασφαλιστεί ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα έχει την κατάλληλη απόκριση. Μπορούν επίσης να μειώσουν τη συνεχιζόμενη φλεγμονή που σχετίζεται με φλεγμονώδεις ασθένειες.

Πρόληψη του καρκίνου

Τα φυτοχημικά δρουν ως χημειοπροφύλαξη – εμποδίζουν την ανάπτυξη του καρκίνου – αποτρέποντας τη βλάβη του DNA. Μπορούν επίσης να επιδιορθώσουν τα μεταλλαγμένα γονίδια, να επιβραδύνουν την ανάπτυξη του καρκίνου και να βοηθήσουν τα μη φυσιολογικά κύτταρα να πεθάνουν πιο γρήγορα. Η πραγματοποίηση απλών διατροφικών αλλαγών για τη συμπερίληψη περισσότερων φυτοχημικών παρέχει έναν ασφαλή τρόπο πρόληψης του καρκίνου.

Προστατέψετε τον εγκέφαλό σας

Πολλές τροφές που υποστηρίζουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, τον ύπνο και την ψυχική υγεία περιέχουν φυτοχημικά. Τα φυτοχημικά σε τρόφιμα όπως τα μούρα, το τσάι, τα κρεμμύδια και το μωβ λάχανο ωφελούν τον εγκέφαλό σας υποστηρίζοντας:

Την ικανότητα του εγκεφάλου να τροποποιεί και να προσαρμόζεται ως απόκριση σε νέες πληροφορίες, στην αισθητηριακή διέγερση, βλάβη και σε άλλες εμπειρίες που επηρεάζουν
Τη γνωστική λειτουργία, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης, της προσοχής και της ικανότητας μάθησης
Την πρόληψη ή την καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου του Αλτσχάιμερ και της νόσου του Πάρκινσον
Υγεία της καρδιάς

Μια φυτική διατροφή αυξάνει επίσης την πρόσληψη φυτικών ινών, που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Σε μελέτες διατροφής, ανεξάρτητα από το ποια ασθένεια εξετάζεται, είτε πρόκειται για καρδιακές παθήσεις είτε για ορισμένους καρκίνους, οι άνθρωποι που τρώνε περισσότερα λαχανικά έχουν μακροζωία.

Πώς να εντάξετε τα φυτοχημικά συστατικά στη διατροφή σας

Τα φυτοχημικά συστατικά δίνουν στα τρόφιμα το χρώμα και τη μυρωδιά τους – αν και εξακολουθούν να υπάρχουν φυτοχημικά σε λευκές τροφές όπως τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Η κατανάλωση μιας πολύχρωμης διατροφής είναι ένας εύκολος τρόπος για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε όλα τα είδη φυτοχημικών.

Εάν δεν αγαπάτε τα λαχανικά, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερα βότανα και μπαχαρικά. Οι άνθρωποι ξεχνούν ότι τα βότανα και τα μπαχαρικά έχουν φυτοχημικά. Αλλά είναι αρωματικά και προσφέρουν ποικιλία χρωμάτων.

Έχουν επίσης μερικές από τις υψηλότερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες και προστίθενται εύκολα σε σχεδόν οποιοδήποτε γεύμα.

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Related Posts