X

Επιτρέπεται το τυρί αν έχω υψηλή χοληστερόλη; Οι ειδικοί ανατρέπουν τα δεδομένα

Λατρεύετε το τυρί; Δεν είστε οι μόνοι. Η κατανάλωση τυριού έχει σχεδόν διπλασιαστεί στο μέσο νοικοκυριό τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, σύμφωνα με στοιχεία από την Υπηρεσία Οικονομικών Ερευνών του Υπουργείου Γεωργίας.  Αλλά τι γίνεται αν έχετε υψηλή χοληστερόλη, και δεν μπορείτε να στερηθείτε το αγαπημένο σας τυρί;

Είναι λογικό να ανησυχείτε καθώς σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων πάνω από 25 εκατομμύρια ενήλικες μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υψηλή χοληστερόλη (που σημαίνει ότι έχουν πάνω από 240 mg/dL). Γι’ αυτό σας παρουσιάζουμε τις απόψεις των ειδικών σε θέματα διατροφής και τις πιο πρόσφατες έρευνες της επιστήμης για να αποφασίσετε αν το τυρί μπορεί να αποτελέσει μέρος της διατροφής σας εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη.

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας περιγράφει τη χοληστερόλη ως ουσία που μοιάζει με λίπος. Το σώμα σας παράγει μικρή ποσότητα χοληστερόλης, ενώ η υπόλοιπη χοληστερόλη προέρχεται από τα τρόφιμα που καταναλώνετε. Το να έχετε πολύ υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο σώμα σας αυξάνει τον κίνδυνο για αθηροσκλήρωση, δηλαδή, τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες σας που κάνει τα αγγεία πιο σκληρά και πιο δύσκαμπτα, αυξάνοντας τον κίνδυνο για παθήσεις, όπως η στεφανιαία νόσος, λέει το AHA . Η χοληστερόλη είναι μια ουσία που συνθέτει αυτή την πλάκα.

Το τυρί παρασκευάζεται παραδοσιακά από αγελαδινό γάλα και περιέχει ένα συνδυασμό θρεπτικών συστατικών, όπως ασβέστιο και πρωτεΐνες, καθώς και άλλα όπως νάτριο, χοληστερόλη και κορεσμένα λίπη.

Επίσης, όντως το τυρί περιέχει κάποια χοληστερόλη, σύμφωνα με το USDA , αν και έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients του 2018 δείχνει ότι η χοληστερόλη που τρώμε δεν επηρεάζει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα όπως υπέθεταν κάποτε οι ειδικοί. Αντίθετα, παράγοντες όπως η κληρονομικότητα, ο τρόπος ζωής και η πρόσληψη άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως τα κορεσμένα λιπαρά, που έχουν μεγαλύτερη επίδραση στην αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα.

Ανάλογα με τον τύπο του τυριού που αγοράζετε, μπορεί να σας παρέχει σημαντική ποσότητα κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή σας. Αυτός είναι ο τύπος λίπους που φράζει τις αρτηρίες που οι Διατροφικές Οδηγίες συνιστούν τον περιορισμό λόγω του αρνητικού τρόπου με τον οποίο μπορεί να επηρεάσει την καρδιά σας εάν ακολουθείτε μακροπρόθεσμα μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.

Μία μόνο φέτα τυρί τσένταρ περιέχει 6 γραμμάρια κορεσμένου λίπους, σύμφωνα με το USDA . Αυτό αποτελεί περίπου το ήμισυ του συνιστώμενου ημερήσιου ορίου κορεσμένων λιπαρών, σύμφωνα με την εγγεγραμμένη διαιτολόγο διατροφολόγο και πιστοποιημένη αθλητική διαιτολόγο Roxana Ehsani, MS, RD .

Επομένως, το κορεσμένο λίπος από το τυρί μπορεί να επηρεάσει την καρδιά σας. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να εξετάσουν τρόπους να μειώσουν την ποσότητα κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή τους, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι δεν είναι όλα τα κορεσμένα λιπαρά οξέα στα τρόφιμα ίδια, ενώ μερικά μπορεί να μην προκαλούν στην πραγματικότητα καρδιαγγειακές παθήσεις, λέει η διαιτολόγος διατροφολόγος και πιστοποιημένη personal trainer Jenna Braddock, δημιουργός του Eating for Purpose . 

Μια ανασκόπηση του 2023 στο Current Developments in Nutrition διερεύνησε τη σύνθεση των λιπαρών οξέων των γαλακτοκομικών τροφίμων και το πώς μπορεί να επηρεάσουν σε ατομικό επίπεδο τους ανθρώπους ανάλογα με τους ατομικούς κινδύνους για την υγεία τους. Αυτοί οι ερευνητές εξέτασαν το κατά πόσο η κατανάλωση γαλακτοκομικών πλήρους λιπαρών που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να είναι στην πραγματικότητα καλύτερη από εναλλακτικές λύσεις χαμηλών ή χωρίς λιπαρά προϊόντων όσον αφορά στην καρδιομεταβολική υγεία σας. Είναι ωστόσο νωρίς να υποστηρίξει κανείς ότι το τυρί προσφέρει θετικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς μας ή ότι πρέπει πραγματικά να προτιμήσετε μορφές γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά.

Μπορείτε να φάτε τυρί εάν έχετε υψηλή χοληστερόλη;

Υπάρχουν καλά νέα για τους λάτρεις του τυριού. Ορισμένοι ειδικοί συμφωνούν ότι το τυρί μπορεί να συμπεριληφθεί ως μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής, ακόμη και για όσους έχουν υψηλή χοληστερόλη. Υπάρχουν στοιχεία που λένε ότι ακόμη και περισσότερες από μία μερίδες τυριού την ημέρα δεν αυξάνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Η Ehsani συνιστά στους ασθενείς που έχουν υψηλή χοληστερόλη να επιλέγουν τυριά με μειωμένα λιπαρά, όπως το ελβετικό με μειωμένα λιπαρά ή το τσένταρ, τα οποία έχουν χαμηλότερα κορεσμένα λιπαρά από τα αντίστοιχα με πλήρη λιπαρά.

Η Braddock προτείνει επίσης να προτιμάτε τυριά με υψηλότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο. Σχεδόν το 40% των ατόμων ηλικίας άνω των 4 ετών δεν λαμβάνουν αρκετό ασβέστιο και οι ομάδες με τον υψηλότερο κίνδυνο για ανεπάρκεια περιλαμβάνουν μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας Γραφείο Συμπληρωμάτων Διατροφής. Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό ή το διαιτολόγος σας για την ποσότητα και το είδους τυριού που θα μπορείτε να καταναλώσετε.

Συμβουλές για να συμπεριλάβετε το τυρί στη διατροφή σας με υγιεινό τρόπο

Θέλετε να ικανοποιήσετε την επιθυμία σας για τυρί ενώ ακολουθείτε ένα πρόγραμμα υγιεινών γευμάτων για τη μείωση της χοληστερόλης; Διαβάστε αυτές τις συμβουλές:

  • Τρίψτε λίγο Cheddar με μειωμένα λιπαρά σε κοτόπουλο fajita με σοταρισμένες πιπεριές και κρεμμύδια. Γιατί; Μικρά κομμάτια τυριού διαχέουν τη γεύση παντού χωρίς να τρώτε πολύ τυρί. Συμπληρώστε με φρέσκο ​​αβοκάντο.
  • Συνδυάστε σε ένα δίσκο σνακ με ελβετικό με μειωμένα λιπαρά γύρω από κομμένα μήλα και βούτυρο αμυγδάλου.
  • Φτιάξτε ένα σάντουιτς με άπαχη μοτσαρέλα, ντομάτες και φέτες αγγουριού.
  • Συνδυάστε το τυρί με υγιεινές για την καρδιά τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως τα  ψητά ρεβίθια & λαχανικά με βαλσάμικο και παρμεζάνα

ΠΗΓΗ: www.oloygeia.gr

ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr

Categories: Διατροφή