X

Το λαχανικό που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και να ρυθμίσει το σάκχαρο  

Αυτό το λαχανικό είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, περιέχει φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Μπορεί να ωφελήσει την υγεία σας συνολικά, συμπεριλαμβανομένης της υγείας της καρδιάς σας.

Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, χάρη στην περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, αυτό το λαχανικό μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο σχετικής μελέτης που πραγματοποιήθηκε σε κουνέλια με υψηλή χοληστερόλη χορηγήθηκαν 10 ml χυμού μελιτζάνας καθημερινά για δύο εβδομάδες. Στο τέλος της μελέτης, τα κουνέλια εμφάνιζαν χαμηλότερα επίπεδα τόσο της LDL χοληστερόλης όσο και των τριγλυκεριδίων, δύο δείκτες αίματος που μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων όταν είναι αυξημένοι. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι μελιτζάνες μπορεί να έχουν προστατευτική επίδραση στην καρδιά.

Σε μια σχετική μελέτη, λ.χ., κάποια θηλαστικά τρέφονταν με ωμή ή ψητή μελιτζάνα για 30 ημέρες. Και οι δύο εκδοχές του λαχανικού βελτίωσαν την καρδιακή τους λειτουργία και μείωσαν τη σοβαρότητα καρδιακής προσβολής.

Αν και αυτά τα αποτελέσματα των μελετών είναι ενθαρρυντικά, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η τρέχουσα έρευνα περιορίζεται σε μελέτες σε ζώα και δοκιμαστικούς σωλήνες. Απαιτείται επομένως περαιτέρω έρευνα για να αξιολογηθεί πώς οι μελιτζάνες μπορούν να επηρεάσουν την υγεία της καρδιάς στον άνθρωπο.

Μελιτζάνα και σάκχαρο: Πώς συνδέονται;

Η ένταξη της μελιτζάνας στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε υπό έλεγχο το σάκχαρό σας. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι οι μελιτζάνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, οι οποίες διέρχονται από το πεπτικό σύστημα άπεπτες.

Έτσι. οι φυτικές ίνες μπορούν να μειώσουν το σάκχαρο στο αίμα επιβραδύνοντας τον ρυθμό της πέψης και την απορρόφηση των σακχάρων στον οργανισμό σας γεγονός που με τη σειρά του διατηρεί σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αποτρέπει τις απότομες αυξομειώσεις του.

Άλλη έρευνα έδειξε ότι οι πολυφαινόλες που βρίσκονται σε τροφές, όπως η μελιτζάνα, μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση σακχάρου και να αυξήσουν την έκκριση ινσουλίνης συμβάλλοντας στη μείωση του σακχάρου στο αίμα. Τέλος, στο πλαίσιο μελέτης που έγινε στο εργαστήριο εξετάστηκαν εκχυλίσματα μελιτζάνας εμπλουτισμένα με πολυφαινόλες.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι αυτά μπορούσαν να μειώσουν τα επίπεδα συγκεκριμένων ενζύμων που επηρεάζουν την απορρόφηση του σακχάρου, συμβάλλοντας και αυτά στη μείωση του σακχάρου στο αίμα. Οι μελιτζάνες, επομένως, ταιριάζουν στις τρέχουσες διατροφικές συστάσεις για τον έλεγχο του διαβήτη, οι οποίες περιλαμβάνουν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως και λαχανικά.

Προσέξτε, όμως, μπορεί η μελιτζάνα να προστατεύει την καρδιά σας και να συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, αλλά όπως έχουμε γράψει σε παλιότερο άρθρο συγκαταλέγεται στα λαχανικά που δεν θα πρέπει να καταναλώνετε ωμά.

Η διατροφική αξία της μελιτζάνας

Βιταμίνες

Η μελιτζάνα είναι μια καλή πηγή βιταμινών, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C, της βιταμίνης Κ και της βιταμίνης Β6.

  • Βιταμίνη C: Μια μερίδα 1 φλιτζάνι (250 γραμμάρια) μελιτζάνας περιέχει 17,2 mg βιταμίνης C, που αντιστοιχεί στο 21% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για ενήλικες. Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.
  • Βιταμίνη Κ: Μια μερίδα 1 φλιτζάνι (250 γραμμάρια) μελιτζάνας περιέχει 26,2 mcg βιταμίνης Κ, που αντιστοιχεί στο 32% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για ενήλικες. Η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για τη σωστή πήξη του αίματος.
  • Βιταμίνη Β6: Μια μερίδα 1 φλιτζάνι (250 γραμμάρια) μελιτζάνας περιέχει 0,3 mg βιταμίνης Β6, που αντιστοιχεί στο 8% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για ενήλικες. Η βιταμίνη Β6 είναι σημαντική για τη μετατροπή των τροφών σε ενέργεια, καθώς και για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Μέταλλα

Η μελιτζάνα αποτελεί επίσης μια καλή πηγή μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του καλίου, του μαγνησίου και του σιδήρου.

  • Κάλιο: Μια μερίδα 1 φλιτζάνι (250 γραμμάρια) μελιτζάνας περιέχει 322 mg καλίου, που αντιστοιχεί στο 8% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για ενήλικες. Το κάλιο είναι σημαντικό για τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα.
  • Μαγνήσιο: Μια μερίδα 1 φλιτζάνι (250 γραμμάρια) μελιτζάνας περιέχει 27 mg μαγνησίου, που αντιστοιχεί στο 7% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για ενήλικες. Το μαγνήσιο είναι σημαντικό για τη λειτουργία των μυών και των νεύρων.
  • Σίδηρος: Μια μερίδα 1 φλιτζάνι (250 γραμμάρια) μελιτζάνας περιέχει 1,2 mg σιδήρου, που αντιστοιχεί στο 7% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για ενήλικες. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη μεταφορά οξυγόνου στα κύτταρα.

ΠΗΓΗ: www.oloygeia.gr  www.giatros-in.gr

Categories: Διατροφή