X

Γαϊδουράγκαθο: «Αναγεννά» το νευρικό σύστημα – Νέα ανακάλυψη

Ζωικά μοντέλα καθώς και ανθρώπινα κύτταρα έχουν δείξει ότι η Cnicin επιταχύνει σημαντικά την ανάπτυξη των αξόνων (νευρικών ινών).

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας βρήκαν μια νέα χρήση για την «Cnicin», μια ουσία που παράγεται στο γαϊδουράγκαθο. Το άρθρο τους «Cnicin promotes functional nerve regeneration» (Η κνικίνη προάγει τη λειτουργική αναγέννηση των νεύρων) περιλαμβάνει κλινικές μελέτες και δημοσιεύεται στο Phytomedicine.

Το ευλογημένο γαϊδουράγκαθο (Cnicus benedictus) είναι ένα φυτό της οικογένειας Asteraceae και αναπτύσσεται και στο δικό μας κλίμα. Εδώ και αιώνες χρησιμοποιείται ως φαρμακευτικό βότανο ως εκχύλισμα ή τσάι, π.χ. για την ενίσχυση του πεπτικού συστήματος.

Οι ερευνητές του Κέντρου Φαρμακολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κολωνίας και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Κολωνίας βρήκαν τώρα μια εντελώς νέα χρήση για την κνικίνη υπό τη διεύθυνση του Dr. Philipp Gobrecht και του καθηγητή Dr. Dietmar Fischer.

Οι διαδρομές αναγέννησης των τραυματισμένων νεύρων σε ανθρώπους και ζώα με μακριούς άξονες είναι αντίστοιχα μεγάλες. Αυτό συχνά καθιστά τη διαδικασία επούλωσης χρονοβόρα και μάλιστα συχνά μη αναστρέψιμη, επειδή οι άξονες δεν μπορούν να φτάσουν εγκαίρως στον προορισμό τους. Ένας επιταχυνόμενος ρυθμός ανάπτυξης της αναγέννησης μπορεί, επομένως, να κάνει μεγάλη διαφορά, εξασφαλίζοντας ότι οι ίνες θα φτάσουν εγκαίρως στον αρχικό τους προορισμό πριν από την εμφάνιση ανεπανόρθωτων λειτουργικών ελλειμμάτων.

Το γαϊδουράγκαθο βοηθάει στην βελτίωση της παράλυσης και της νευροπάθειας

Οι ερευνητές κατέδειξαν την αναγέννηση των αξόνων σε ζωικά μοντέλα και σε ανθρώπινα κύτταρα που ελήφθησαν από αμφιβληστροειδή που δόθηκαν από ασθενείς. Η χορήγηση καθημερινής δόσης κνικίνης σε ποντίκια ή αρουραίους βοήθησε στη βελτίωση της παράλυσης και της νευροπάθειας πολύ πιο γρήγορα.

Σε σύγκριση με άλλες ενώσεις, η κνικίνη έχει ένα κρίσιμο πλεονέκτημα: μπορεί να εισαχθεί στην κυκλοφορία του αίματος από το στόμα. Δεν χρειάζεται να χορηγηθεί με ένεση.

«Η σωστή δόση είναι πολύ σημαντική εδώ, καθώς η κνικίνη δρα μόνο εντός ενός συγκεκριμένου θεραπευτικού παραθύρου. Πολύ χαμηλές ή πολύ υψηλές δόσεις είναι αναποτελεσματικές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο περαιτέρω κλινικές μελέτες σε ανθρώπους είναι ζωτικής σημασίας», δηλώνει ο Fischer στη μελέτη.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κολωνίας σχεδιάζουν επί του παρόντος σχετικές μελέτες, ενώ το Κέντρο Φαρμακολογίας ερευνά και αναπτύσσει φάρμακα για την αποκατάσταση του κατεστραμμένου νευρικού συστήματος.

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

 

Categories: Διατροφή