Δυσπεψία!!!

Δυσπεψία.

Ο όρος δυσπεψία χρησιμοποιείται για να περιγράψει μία αίσθηση πόνου ή δυσφορίας που μπορεί ένα άτομο να αισθανθεί στο μέσο και ανώτερο τμήμα της κοιλιάς, στην περιοχή δηλαδή του στομάχου. Εναλλακτικά χρησιμοποιούνται και οι όροι βαρυστομαχιά ή διαταραχή πέψης για να περιγράψουνε την ίδια κατάσταση. Η δυσπεψία μπορεί να εμφανιστεί σε όλους του ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου.

Τα κύρια συμπτώματα της δυσπεψίας είναι:
Πόνος σαν αίσθηση βάρους ή καψίματος στο στομάχι.Αίσθημα πληρότητας (φούσκωμα).Αίσθημα καύσου στο στήθος (καούρα) που συνδυάζεται συχνά με αναγωγή του περιεχομένου του στομάχου στον οισοφάγο (γνωστή και ως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση).Ερυγές (ρέψιμο).Ναυτία Έμετος

Παράλληλα με την κλινική εξέταση και το ιστορικό του ασθενούς, μία σειρά αιματολογικών εξετάσεων καθώς και η γαστροσκόπηση μπορούν να βοηθήσουν στη διάγνωση της δυσπεψίας και στην εκτίμηση της έκτασης του προβλήματος, από ένα γαστρεντερολόγο.

Advertisement

Τα αίτια που προκαλούν δυσπεψία
Οι συνηθέστερες αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε δυσπεψία είναι οι ακόλουθες:

Υπερβολική κατανάλωση τροφής
Η κατανάλωση μεγάλου όγκου τροφής μπορεί να οδηγήσει σε δυσπεψία. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και όταν το γεύμα καταναλώνεται πολύ γρήγορα καθώς το στομάχι δεν προλαβαίνει να διαχειριστεί την τροφή και να εξελιχθεί ομαλά η διαδικασία της πέψης. Οι πιθανότητες ένα μεγάλο γεύμα να οδηγήσει σε δυσπεψία αυξάνονται σημαντικά όταν το γεύμα περιέχει δύσπεπτες τροφές ή τροφές που ερεθίζουν τον στόμαχο, όπως οι καυτερές και ιδιαίτερα λιπαρές τροφές.

Έλκος στο στομάχι ή/και γαστρίτιδα
Ο βασικότερος ένοχος για την πρόκληση έλκους του στομάχου είναι το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Advertisement

Το συγκεκριμένο βακτηρίδιο μπορεί να ευθύνεται και για την πρόκληση γαστρίτιδας. Οι δύο αυτές καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν στα συμπτώματα της δυσπεψίας, καθώς επηρεάζουν σημαντικά τη βλεννογόνο του στομάχου.

Γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση
Στη συγκεκριμένη πάθηση ο άνω σφιγκτήρας του στομάχου είναι ιδιαίτερα χαλαρός, επιτρέποντας έτσι την επαναφορά του περιεχομένου του στομάχου στον οισοφάγο. Κάτι τέτοιο οδηγεί στα συμπτώματα της δυσπεψίας.

Τακτική χρήση ορισμένων φαρμάκων
Παραδείγματος χάριν, αντιβιοτικά, ασπιρίνη και ΜΣΑΦ (μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα)

Πρόληψη & Θεραπεία της δυσπεψίας
Για την πρόληψη της δυσπεψίας συστήνονται ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής σας όπως:
Καταναλώστε μικρά και συχνά γεύματαΑφιερώστε περισσότερο χρόνο στην κατανάλωση του γεύματός σας.

Μην τρώτε βιαστικά και μασήστε καλά την τροφή σας.Αποφύγετε τροφές που μπορεί να ερεθίσουν το στομάχι σας, όπως τα καυτερά και λιπαρά φαγητά.Διατηρήστε ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος.Ασκηθείτε τακτικά. Η φυσική δραστηριότητα βοηθάει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.Προσπαθήστε να διαχειρίζεστε το άγχος και το στρες καθώς οι καταστάσεις αυτές μπορεί να οδηγήσουν σε δυσπεψία.

Για τη θεραπεία της δυσπεψίας και εφόσον οι παραπάνω αλλαγές στον τρόπο ζωής και διατροφής δεν έχουν εξαλείψει τα συμπτώματά της, ο γιατρός μπορεί να σας συνταγογραφήσει κάποια φαρμακευτική αγωγή η οποία θα βασίζεται κυρίως σε αντιόξινα.

ΠΗΓΗ: www.mednutrition.gr

Related Posts