Δίπλες: φτιάξτε το πιο υγιεινό γλυκό των Χριστουγέννων με συνταγή ειδικού

Το απολαυστικό χριστουγεννιάτικο γλυκό που δεν έχει ζάχαρη.

Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες; Μήπως δεν είναι καν δίλημμα, μιας και υπάρχει και τρίτος ανταγωνιστής;

Για την Πελοπόννησο (κυρίως) και τη Στερεά Ελλάδα, υπάρχουν και οι δίπλες. Μάλιστα, όπως θα δούμε και πιο κάτω, υπό συνθήκες συνιστούν την πιο υγιεινή επιλογή, αρκεί να αφήσουμε κατά μέρος το τηγάνι και να ανάψουμε τον φούρνο.

Φτιάχνονται εύκολα χωρίς ζάχαρη, με όλη τη γλύκα τους να προέρχεται από το μέλι. Κι η μερίδα τους δεν δίνει περισσότερες θερμίδες από το ένα τρίτο μιας σοκολάτας –αρκεί να μην είναι τηγανητές.  Και στην περίπτωση αυτή, δεν έχουν καν χοληστερόλη.

Advertisement

Δείτε παρακάτω την πεντανόστιμη συνταγή:

Δίπλες φούρνου, χωρίς ζάχαρη
Υλικά ( για 24 κομμάτια)

  • 500 gr αλεύρι
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο για το μίγμα και 3 κ.σ. για άλειμμα
  • 3 κ.σ. ούζο
  • 1½ κούπα ζεστό νερό
  • 1/4 κγ αλάτι
  • (Αλεύρι για το άνοιγμα της ζύμης)

Για το σιρόπι

Advertisement
  • 1 κούπα νερό
  • 1 κούπα μέλι
  • 1 αστεροειδής γλυκάνισος (προαιρετικά)
  • 1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
  • 3 κ.σ. χυμός από πορτοκάλι

Για το σερβίρισμα

  • Κανέλλα
  • 1 κούπα καρύδια

Εκτέλεση
Σε ένα μεταλλικό μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ούζο, τις 3 κ.σ. ελαιόλαδο και το ζεστό νερό. Ακολούθως, ζυμώνουμε το μίγμα.

Αφήνουμε να ξεκουραστεί το ζυμάρι για 30-40 λεπτά και στη συνέχεια το κόβουμε σε μικρές μπάλες.

Με αλευρωμένο πλάστη, ανοίγουμε κάθε μπάλα σε ένα λεπτό φύλλο, πάχους 2 χιλιοστών ή λιγότερο. Το κόβουμε στη μέση, το λαδώνουμε με πινέλο και το τυλίγουμε σε σχήμα τριαντάφυλλου.

Σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, ψήνουμε τις δίπλες για 15-20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Παράλληλα, ετοιμάζουμε το σιρόπι: αραιώνουμε το μέλι με νερό χλιαρό και προσθέτουμε για άρωμα γλυκάνισο (προαιρετικά), πορτοκάλι και ξύσμα πορτοκαλιού.

Όταν ψηθούν, αφήνουμε τις δίπλες να κρυώσουν,  μέχρι να έρθουν δηλαδή σε θερμοκρασία δωματίου. Σιροπιάζουμε ακολούθως τις δίπλες με το ζεστό σιρόπι.  Δεν βουτάμε τις στο σιρόπι για πολλή ώρα.

Τέλος, τις πασπαλίζουμε με καρύδια και κανέλλα.

Tip
Μην βάζετε ποτέ τις δίπλες στο ψυγείο, θα «πανιάσουν». Αντίθετα διατηρήστε τες σε σημείο του σπιτιού χωρίς υγρασία, ίσως σκεπασμένες με κάποιο τούλι, ώστε να παίρνουν «αέρα».

Διατροφική ανάλυση (ανά μερίδα)

  • Ενέργεια: 187,7 kcal
  • Πρωτεΐνη: 2,9 gr
  • Υδατάνθρακες: 28,6 gr
  • Λίπος: 6,8 gr
  • Κορεσμένα λιπαρά: 0,78 gr
  • Μονοακόρεστα λιπαρά: 3,3 gr
  • Πολυακόρεστα λιπαρά: 2,3 gr
  • Χοληστερόλη: 0 gr

Γιώργος Μίλεσης: Κλινικός Διαιτολόγος

 

Clickatlife.gr

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Related Posts