Χρειαζόμαστε τα διατροφικά βοηθήματα για να αδυνατίσουμε;

Μετά από κάθε είδους διακοπές, χειμερινές και θερινές, τα διατροφικά βοηθήματα αδυνατίσματος κάνουν πάντα την εμφάνισή τους. Πόσο, όμως, μας είναι απαραίτητα;

Οι γιορτές πέρασαν, αλλά τα κιλά έμειναν για όσους δεν πρόσεξαν ιδιαίτερα την περίοδο των γιορτών. Αποτέλεσμα αυτού είναι η λήψη μέτρων με τη νέα χρονιά, για απώλεια βάρους και περιττών κιλών, με τη χρήση πολλές φορές διαφόρων διατροφικών βοηθημάτων που διαφημίζουν ότι μπορούν να βοηθήσουν να χάσουμε βάρος πιο εύκολα και πιο γρήγορα.

Σε πολλές περιπτώσεις, ωστόσο, η χρήση τους αποδιοργανώνει μακροπρόθεσμα τη μεταβολική λειτουργία και μπορεί να αποβεί βλαπτική για την υγεία. Πιο συγκεκριμένα, πολλές φαρμακευτικές ουσίες που χρησιμοποιήθηκαν στο παρελθόν προκάλεσαν πλείστες παρενέργειες (βλ. δεξφενφλουραμίνη, φεντερμίνη κ.λπ.).

Σε πολλές άλλες περιπτώσεις που εντάσσονται στην κατηγορία «παραφάρμακα», ο μηχανισμός δράσης στον οποίο βασίζονται (εάν δεν πρόκειται περί απάτης, βλ. placebo effect) είναι η μειωμένη απορρόφηση του διαιτητικού λίπους στο γαστρεντερικό σωλήνα (π.χ. δραστικές ουσίες: ορλιστάτη, χιτοζάνη κλπ.).

Advertisement

Μία τέτοια πρακτική όμως αποδεικνύεται μη αποτελεσματική, εφόσον με την κατανάλωση ενός λιπαρού γεύματος σε συνδυασμό με ζάχαρη (π.χ. γλυκά) προάγεται η λιπογένεση με έμμεσο τρόπο, μέσω της ζάχαρης η οποία μετατρέπεται σε τριγλυκερίδια.

Οι παρενέργειες των συγκεκριμένων βοηθημάτων εστιάζονται σε διαταραχές του γαστρεντερικού, πχ. διάρροιες, ευερέθιστο έντερο – σπαστική κολίτιδα.

Μία άλλη κατηγορία «βοηθημάτων» εστιάζει στην αύξηση της θερμογένεσης περιέχοντας συστατικά όπως εφεδρίνη, καφεΐνη και καψαϊκίνη.

Advertisement

Η επερχόμενη αύξηση του μεταβολισμού μπορεί να είναι της τάξεως του 10-12%, δηλαδή κατά 200-300 θερμίδες που μπορούν όμως να υπερκαλυφθούν από την κατανάλωση 50-60 γρ. σοκολάτας. Ουσιαστικά δηλαδή, η αύξηση του μεταβολισμού που δίνουν αυτά τα διατροφικά βοηθήματα μπορεί να ισοσκελισθεί εύκολα με μια μικρή διατροφική παρεκτροπή.

Επομένως η αποτελεσματικότητα, αλλά και η ασφάλεια των «βοηθημάτων» τίθενται υπό σοβαρή αμφισβήτηση.

Συμπερασματικά, τα διατροφικά βοηθήματα αδυνατίσματος λειτουργούν μόνο όταν συνδυάζονται με σωστή διατροφή και συχνή άσκηση. Άρα με βάση τη συγκεκριμένη παραδοχή, η μεμονωμένη συμβολή τους στο αδυνάτισμα είναι αυτονόητα περιορισμένη.

Να θυμάστε τέλος, ότι η λογική της λήψης τους απέχει κατά πολύ από εκείνη της ισορροπημένης διατροφής.

Δημήτρης Γρηγοράκης: Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

 

Clickatlife.gr

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Related Posts