Αμυγδαλέλαιο: Πώς η χρήση του μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη

Το αμυγδαλέλαιο, πέραν του ότι είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για τα μαλλιά και την επιδερμίδα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην μαγειρική, κάνοντας και εκεί το….θαύμα του!

Το αμυγδαλέλαιο εφαρμόζεται αδιάλυτο στην επιδερμίδα και ωφελεί με πολλούς τρόπους την υγεία του δέρματος, ενώ είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση της ξηροδερμίας.

Το αμυγδαλέλαιο περιέχει βιταμίνες Α, Ε, Β1, Β2, Β6, Κ, ιχνοστοιχεία, όπως είναι το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το φώσφορο,είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα και περιέχει ψευδάργυρο και σίδηρο.

Το βρώσιμο αμυγδαλέλαιο, το οποίο παράγεται με την μέθοδο της ψυχρής έκθλιψης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη μαγειρική. Είναι πηγή μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών, τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό βελτιώνοντας την υγεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα κουταλάκι του γλυκού περιέχει 26% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Ε.

Advertisement

Μαλλιά και δέρμα

Το αμυγδαλέλαιο λόγω της ισχυρής αντιοξειδωτικής του δράσης, απορροφάται εύκολα και προστατεύει το δέρμα από τις υπεριώδης ακτίνες του ήλιου, καθαρίζει σε βάθος τους πόρους, μειώνοντας τον κίνδυνο ακμής, ψωρίασης και εκζέματος, ενώ ανακουφίζει από τον κνησμό και την ερυθρότητα. Αποτελεί βασικό συστατικό για προϊόντα ντεμακιγιάζ, αντηλιακά και κρέμες για τα μαλλιά. Το μασάζ με αμυγδαλέλαιο βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και ενυδατώνει το ξηρό και θαμπό δέρμα, κάνοντάς το να μοιάζει πιο λείο και λαμπερό.

Καρδιά 

Το αμυγδαλέλαιο λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά (περιέχει 70% μονοακόρεστο λίπος), αυξάνει τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης (HDL). Βελτιώνει την μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό μέσω του αίματος, μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και τη φλεγμονή, ενισχύοντας την υγεία της καρδιάς.

amigdala

Advertisement

Έντερο

Το αμυγδαλέλαιο θεωρείται ήπιο καθαρτικό που μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας, ενώ μόλις δύο κουταλάκια του γλυκού καθημερινά, είναι αρκετά για να ενισχύσουν την υγεία της ουροδόχου κύστης και να βελτιώσουν τη λειτουργία του εντέρου. Η τοπική εφαρμογή αμυγδαλέλαιου στον πρωκτό μειώνει επίσης τον ερεθισμό και την φαγούρα.

Διαβήτης

Το αμυγδαλέλαιο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά και η προσθήκη του στην καθημερινή διατροφή των διαβητικών, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης, της εξέτασης που χρησιμοποιείται για να καθορίσει τη μέση τιμή γλυκόζης στο αίμα.

Απώλεια βάρους

Το αμυγδαλέλαιο, είναι πλούσιο σε καλά λιπαρά που βοηθούν στην απώλεια των περιττών κιλών. Σύμφωνα μάλιστα με μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 7.447 ανθρώπους, όσοι είχαν εντάξει στη διατροφή τους το αμυγδαλέλαιο, έχασαν βάρος με περισσότερη ευκολία, συγκριτικά με όσους ακολουθούσαν μια χαμηλοθερμιδική δίαιτα.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr 

Related Posts