Αλλαντίαση: Συμπτώματα και τροφές που την προκαλούν – Τι ακριβώς πρέπει να γνωρίζουμε

H αλλαντίαση είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή ασθένεια που μπορεί να προκληθεί από μια τοξίνη που επιτίθεται στα νεύρα και μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή, παράλυση, ακόμη και θάνατο. Η τοξίνη παράγεται από το βακτήριο Clostridium botulinum και ακόμη και μια μικρή μπουκιά τροφίμου που την περιέχει μπορεί να είναι θανατηφόρα.

Ποιες τροφές είναι επικίνδυνες

Τρόφιμα σε κονσέρβα, τρόφιμα ζύμωσης που δεν έχουν ακολουθήσει τις κατάλληλες διαδικασίες υγιεινής και ασφάλειας, μπορεί να αποτελέσουν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη του βακτηρίου που δημιουργεί την τοξίνη. Ακόμη οι σπιτικές σάλτσες εκτός ψυγείου, οι ψητές πατάτες σε αλουμινόχαρτο, τα καπνιστά ψάρια ή μη μαγειρεμένα σωστά, το μέλι (πρωταρχική αιτία αλλαντίασης σε μωρά), το χοιρομέρι και το λουκάνικο είναι τροφές που μπορεί να προκαλέσουν υπό συνθήκες τη νόσο. Τα ωμά ψάρια μπορεί επίσης να αποτελέσουν κίνδυνο. Αν ωστόσο είναι φρέσκα, οι πιθανότητες είναι πιο μικρές.

Advertisement

Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία για το τρόφιμο που πρόκειται να καταναλώσετε, πετάξτε το. Σε περίπτωση κονσέρβας, αν είναι φουσκωμένη, αν έχει διαρροή, αν έχει υποστεί οποιαδήποτε φθορά, αν μόλις την ανοίγετε βγάζει υγρά ή αφρό, αν το τρόφιμο έχει δυσχρωμίες ή μυρίζει διαφορετικά, τότε δεν πρέπει να το καταναλώσετε.

Τοποθετείτε πάντα στο ψυγείο τρόφιμα κονσέρβας ή τουρσί αφού τα ανοίξετε, όπως επίσης σπιτικά έλαια με σκόρδο ή βότανα και πετάξτε τα αν παρέλθουν 4 ημέρες. Αν ψήσετε πατάτες σε αλουμινόχαρτο, κρατήστε τες ζεστές μέχρι το σερβίρισμα ή βάλτε τες στο ψυγείο χαλαρώνοντας το αλουμινόχαρτο ώστε να παίρνουν αέρα.

Advertisement

Αν κάποιο τρόφιμο είναι μολυσμένο, καθαρίστε με διάλυμα χλωρίνης σε νερό την επιφάνεια που ήρθε σε επαφή και πλύνετε καλά τα χέρια σας.

 

Clickatlife.gr

Related Posts