7 (Επτά) παράδοξοι τρόποι που το ύψος επηρεάζει την υγεία

Το ανθρώπινο ύψος ή ανάστημα είναι η απόσταση από το κάτω μέρος των ποδιών στην κορυφή του κεφαλιού σε έναν άνθρωπο όταν στέκεται όρθια. Μετράται με τη χρήση ενός σταδιομέτρου συνήθως σε εκατοστά όταν χρησιμοποιείται το μετρικό σύστημα ή τα πόδια και οι ίντσες όταν χρησιμοποιείται το αυτοκρατορικό σύστημα .

Ένα ιδιαίτερο γενετικό προφίλ στους άνδρες που ονομάζεται Υ -απλότυπος Ι-Μ170 συσχετίζεται με το ύψος. Εμπειρικά δεδομένα δείχνουν ότι καθώς η συχνότητα αυτού του γενετικού προφίλ αυξάνεται στον πληθυσμό, αυξάνεται και το μέσο αντρικό ύψος σε μια χώρα.

Μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ μικρού αναστήματος και μεγαλύτερου προσδόκιμου ζωής. Άτομα μικρού μεγέθους είναι επίσης πιθανότερο να έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και είναι λιγότερο πιθανό να αποκτήσουν καρκίνο. Το Πανεπιστήμιο της Χαβάης έχει βρει ότι το “γονίδιο μακροζωίας” FOXO3 που μειώνει τις επιπτώσεις της γήρανσης απαντάται συχνότερα σε άτομα μικρού σωματικού μεγέθους. Το χαμηλό ύψος μειώνει τον κίνδυνο φλεβικής ανεπάρκειας .

Όταν οι πληθυσμοί μοιράζονται γενετικό υπόβαθρο και περιβαλλοντικούς παράγοντες, το μέσο ύψος είναι συχνά χαρακτηριστικό μέσα στην ομάδα. Εξαιρετική διακύμανση ύψους (περίπου 20% απόκλιση από τον μέσο όρο) σε έναν τέτοιο πληθυσμό οφείλεται άλλες φορές στο γιγαντισμό άλλες φορές στο νανισμό, που είναι ιατρικές καταστάσεις που προκαλούνται από συγκεκριμένα γονίδια ή ενδοκρινικές ανωμαλίες.

Advertisement

Η ανάπτυξη του ανθρώπινου ύψους μπορεί να χρησιμεύσει ως δείκτης δύο βασικών συνιστωσών ευημερίας, δηλαδή της θρεπτικής ποιότητας και της υγείας. Σε περιφέρειες φτώχειας ή πολέμου, περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως ο χρόνιος υποσιτισμός κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας ή της εφηβείας μπορεί να οδηγήσουν σε καθυστερημένη ανάπτυξη ή / και σημαντικές μειώσεις στο ύψος των ενηλίκων ακόμη και χωρίς την παρουσία οποιασδήποτε από αυτές τις ιατρικές παθήσεις.

Το ύψος είναι ένα σεξουαλικά διμορφικό γνώρισμα στους ανθρώπους. Μια μελέτη των βρετανικών τάσεων γεννητικότητας του 20ου αιώνα έδειξε ότι ενώ οι ψηλοί άντρες τείνουν να αναπαράγουν περισσότερο από τους κοντούς άνδρες, οι γυναίκες κάτω από το μέσο ύψος είχαν περισσότερα παιδιά από όσο οι ψηλότερες γυναίκες.

(Ανθρώπινο ύψος – Απο el.wikipedia.org)

Advertisement

Το γνωρίζατε ότι το ύψος αποτελεί παράγοντα κινδύνου για το Αλτσχάιμερ, τον καρκίνο και τον διαβήτη ή ότι μπορεί να επηρεάσει την έκβαση μιας εγκυμοσύνης;

Αν και αποτελεί μη τροποποιήσιμο παράγοντα κινδύνου που βρίσκεται έξω από τον έλεγχό μας, το ύψος επηρεάζει την υγεία μας και μπορεί να μας κινητοποιήσει να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα προστασίας για να προστατευτούμε.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε σε ποιες παθήσεις παίζει ρόλο-κλειδί το ύψος.

1. Καρδιοπάθεια: Μεγάλη έρευνα στην επιθεώρηση European Heart Journal η οποία βασίστηκε σε στοιχεία για περισσότερους από τρία εκατομμύρια ανθρώπους έδειξε ότι οι πιο κοντοί άντρες και οι πιο κοντές γυναίκες διατρέχουν 50% μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής καρδιοπάθειας. Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη, στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine, μια γυναίκα με ύψος 1,72 έχει πολύ λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσει καρδιακά προβλήματα συγκριτικά με μια γυναίκα με ύψος 1,60. Για κάθε 6 εκατοστά διαφορά στο ύψος ο κίνδυνος καρδιοπάθειας μεταβάλλεται κατά 14%, υπολόγισαν οι ερευνητές.

2. Διαβήτης τύπου 2: Μετα-ανάλυση 18 επιστημονικών μελετών από ερευνητές στην Ινδία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσο πιο ψηλή είναι μια γυναίκα τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει να εμφανίσει διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν παρατήρησαν κάτι αντίστοιχο μεταξύ των αντρών, αφού το ύψος τους δεν φάνηκε να επηρεάζει τον κίνδυνο διαβήτη. Αν και η σχέση ύψους και διαβήτη δεν είναι απολύτως σαφής, οι ερευνητές εκτιμούν ότι ο οργανισμός των ψηλών ανθρώπων παρουσιάζει καλύτερη ανταπόκριση στην ινσουλίνη, την ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου.

3. Καρκίνος: Ένα από τα μειονεκτήματα του μεγάλου ύψους είναι ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου. Για κάθε αύξηση περίπου 10 εκατοστών στο ύψος, μια γυναίκα είναι 13% πιο πιθανό να εκδηλώσει καρκίνο, σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση Cancer Epidemiology, Biomarkers, & Prevention. Πιο συγκεκριμένα, ο κίνδυνος μελανώματος και καρκίνου του μαστού, των ωοθηκών, του ενδομητρίου και του παχέος εντέρου είναι έως και 17% μεγαλύτερος, ενώ ο κίνδυνος καρκίνου του νεφρού, του θυρεοειδούς και του αίματος έως και 29% μεγαλύτερος. Όσο για τους άντρες, οι ψηλοί είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν επιθετικό καρκίνο του προστάτη. Μια πιθανή εξήγηση για τη σχέση ύψους και καρκίνου είναι ότι οι ψηλοί άνθρωποι έχουν στο σώμα τους περισσότερα κύτταρα, επομένως είναι περισσότερες οι πιθανότητες κάποιο από αυτά να μεταλλαχθεί και να γίνει καρκινικό.

4. Θρόμβωση: Ένα άτομο με ύψος 1,60 διατρέχει τρεις φορές μικρότερο κίνδυνο θρόμβωσης σε σύγκριση με ένα άτομο ίδιας ηλικίας και ίδιου σωματικού βάρους, αλλά με μεγαλύτερο ύψος, σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το μεγάλο «ταξίδι» που κάνει το αίμα στο σώμα των πιο ψηλών ανθρώπων ευθύνεται για τον κίνδυνο διαταραχής στην κυκλοφορία του αίματος και σχηματισμού θρόμβου.

5. Εγκυμοσύνη: Ερευνητές από το Δημοτικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης μελέτησαν πώς το ύψος μπορεί να επηρεάσει την εγκυμοσύνη, αναλύοντας στοιχεία για περισσότερες από 220.000 γυναίκες. Όπως διαπίστωσαν, όσες ήταν λίγο πιο ψηλές από τον μέσο όρο –με ύψος 1,67– είχαν 18-59% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη κύησης, συγκριτικά με τις εγκύους με ύψος 1,57. Η σχετική μελέτη στην επιθεώρηση Diabetic Medicine αναφέρει πως ο αυξημένος κίνδυνος διαβήτη κύησης στις πιο κοντές γυναίκες πιθανώς καθοδηγείται από τα γονίδιά τους. Μια άλλη μελέτη, στην επιθεώρηση PLOS Medicine, έδειξε πως οι πιο κοντές έγκυοι είναι επίσης πιθανότερο να γεννήσουν πρόωρα.

6. Άνοια και Αλτσχάιμερ: Σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση Journal of Alzheimer’s Disease, ένας άντρας με ύψος 1,77 έχει 59% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσει Αλτσχάιμερ συγκριτικά με έναν άντρα που έχει ύψος κάτω από 1,67. Αντίστοιχα είναι τα οφέλη και για τις ψηλές γυναίκες, αφού για μια γυναίκα με ύψος 1,70 ο κίνδυνος θανάτου από άνοια υπολογίζεται πως είναι 50% μικρότερος σε σχέση με μια γυναίκα με ύψος 1,54, διαπίστωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

7. Εγκεφαλικό: Μελέτη ερευνητών από το Ισραήλ σε περισσότερους από 10.000 άντρες κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι πιο κοντοί έχουν 54% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν θανατηφόρο εγκεφαλικό συγκριτικά με τους ψηλότερους. Όσο για τις γυναίκες, αντίστοιχη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Epidemiology έδειξε ότι οι πιο κοντές επίσης κινδυνεύουν περισσότερο από ένα θανατηφόρο εγκεφαλικό σε σχέση με τις ψηλότερες.

onmed.gr

Related Posts