Κατακράτηση υγρών και πρησμένα πόδια: Πώς θα το αντιμετωπίσεις

Τα συμπτώματα της κατακράτησης των υγρών είναι η ξαφνική αύξηση βάρους ( ένα με τρία κιλά), το πρήξιμο και ο πόνος στο στήθος, το πρήξιμο στα πόδια και την κοιλιά. Αυτές οι ενοχλήσεις είναι ολότελα παροδικές και με το τέλος της περιόδου το βάρος θα επανέλθει στο φυσιολογικό και το πρήξιμο θα υποχωρήσει.

Η κατακράτηση υγρών οφείλεται συχνά στη διατροφή ή σε παθολογικές καταστάσεις.

Οι νεφροί κατακρατούν περισσότερο νάτριο και στη συνέχεια περισσότερο νερό προκειμένου να διαλυθεί το νάτριο. Ως αποτέλεσμα εκδηλώνεται πρήξιμο στην περιοχή της κοιλιάς, στα άκρα και πιο σπάνια στο πρόσωπο.

Παράγοντες που επιδεινώνουν την κατακράτηση είναι η ορθοστασία, η καθιστική ζωή και η πολλή ζέστη.

Advertisement

Πώς θα αποφύγετε την κατακράτηση υγρών

  • -Πίνετε πολλά υγρά και κατά προτίμηση νερό.
  • -Αποφεύγετε τις αλμυρές και πικάντικες τροφές οι οποίες οδηγούν σε κατακράτηση αλλά και τον καφέ και τα αναψυκτικά.
  • -Γυμναστείτε. Η τακτική άσκηση και γενικότερα η σωματική κίνηση βοηθά στην αποβολή των περιττών υγρών, την καλή λειτουργία του κυκλοφορικού και ρυθμίζει την κυκλοφορία της λέμφου.

Πρησμένα πόδια – Τι μπορείτε να κάνετε

  • -Φορέστε άνετα παπούτσια που δεν σας σφίγγουν και αποφύγετε τα κορδόνια. Προτιμήστε αυτά με χαμηλό τακούνι 2-4 εκατοστά.
  • -Αν κάνετε καθιστική εργασία, προσπαθήστε κάθε μισή ώρα να σηκώνεστε και να κάνετε μερικά βήματα. Όποτε μπορείτε ξεκουράστε τα πόδια σας ανεβάζοντάς τα ψηλά, π.χ. σε ένα χαμηλό σκαμνάκι.
  • -Αποφύγετε τα στενά παντελόνια.
  • -Κάντε μασάζ στις γάμπες σας με νερό. Εναλλάσσετε χλιαρό και πιο δροσερό νερό και κάνετε με το τηλέφωνο του ντους ανοδικές και καθοδικές κινήσεις.
  • -Ανακουφίστε τα πόδια σας με κρέμα ή τζελ με δροσιστική και αποσυμφορητική δράση. Ιδανική επιλογή ανάμεσα στα συστατικά τους είναι η μέντα.

Ο ρόλος της διατροφής

Advertisement

Η διατροφή και ειδικότερα η περιεκτικότητα των τροφών σε αλάτι και μεταλλικά άλατα παίζουν σημαντικό ρόλο στη κατακράτηση υγρών.

Τι μπορείτε να κάνετε:

-Μειώστε το αλάτι κατά την παρασκευή του φαγητού και αποφύγετε το επιπλέον αλάτι στο τραπέζι. Στις γυναίκες συνίσταται να μειώνουν το αλάτι τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν από την έναρξη της περιόδου.

-Χρησιμοποιείστε φρέσκα μυρωδικά, όπως είναι ο άνηθος, ο μαϊντανός και το σκόρδο για να κάνετε το φαγητό πιο εύγευστο. Αυτά έχουν επιπλέον αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τον καρκίνο και γενικότερα δρουν ενάντια στη γήρανση.

-Αποφύγετε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, όπως είναι: τα καπνιστά κρέατα, το ζαμπόν, τα λουκάνικα, το μπέικον, οι ξηροί καρποί, τα τουρσιά, η κέτσαπ, η μουστάρδα, οι σάλτσες, ο τόνος σε λάδι, οι κύβοι κρέατος, οι διάφοροι έτοιμοι ζωμοί και τα σνακ όπως τα πατατάκια και το ποπ-κορν. Γενικά τα τρόφιμα με συντηρητικά, συσκευασμένα ή επεξεργασμένα είναι κατά κανόνα πλούσια σε αλάτι ή σε νάτριο.

-Προτιμήστε τροφές που είναι πλούσιες σε κάλιο και σε μαγνήσιο, όπως: μπανάνες, πατάτες, ρύζι, ζυμαρικά, λαχανικά, όσπρια και φρούτα.

-Μερικά από τα φρούτα και τα λαχανικά έχουν φυσική διουρητική δράση ή είναι πλούσια σε νερό με αποτέλεσμα να βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατακράτησης υγρών. Τέτοια είναι: το καρπούζι, το αγγούρι, οι φράουλες και το σέλινο.

-Μια σημαντική πηγή από την οποία παίρνουμε αλάτι είναι το ψωμί. Για το λόγο αυτό φροντίστε να το καταναλώνετε με μέτρο.

-Χρησιμοποιείστε εναλλακτικά υποκατάστατα αλατιού. Ούτε τα υποκατάστατα μπορείτε να τα καταναλώνετε ελεύθερα σε ποσότητα, σε σύγκριση με το κλασσικό σκεύασμα αλατιού, αλλά έχουν το πλεονέκτημα ότι έχουν λιγότερο νάτριο και μερικές φορές είναι πλούσια σε κάλιο με αποτέλεσμα να κάνουν σε μικρότερο βαθμό κατακράτηση υγρών.

.

Newsitamea.gr

Related Posts