Βραχνή Φωνή; Ο Λαιμός Κάνει Κρακ; Βουΐζουν Τ’ Αυτιά; Άκου Το Σώμα Σου… Και Βρες Από Τι Πάσχεις

Βραχνή Φωνή; Ο Λαιμός Κάνει Κρακ; Βουΐζουν Τ’ Αυτιά; Άκου Το Σώμα Σου… Και Βρες Από Τι Πάσχεις

Αυτοί και άλλοι ιδιαίτεροι ήχοι αποτελούν τη «γλώσσα» που χρησιμοποιεί ο οργανισμός μας για να περιγράψει την κατάσταση της υγείας του.

Μάθετε πώς να την αποκωδικοποιήσετε, αλλά και πώς να λύνετε με ήπιο τρόπο τα προβλήματα που κρύβονται πίσω από αυτές τις προειδοποιήσεις του σώματος.

Όταν ο λαιμός κάνει κρακ

Advertisement

Μην ανησυχείτε αν γυρίζοντας το κεφάλι σας ακούτε ένα είδος κρακ. Αν όμως η περιοχή σας πονάει συχνά, καταφύγετε σε θεραπείες.

Τι συμβαίνει: Ο λαιμός σας τρίζει πότε-πότε; Μην τρομάζετε. Μια ξαφνική στροφή του λαιμού μπορεί να κάνει το αρθρικό υγρό (που λιπαίνει τις αρθρώσεις) να περάσει στην αεριούχα κατάσταση: οι φυσαλίδες που παράγονται προκαλούν, έτσι, έναν ήχο παρόμοιο με μια μικρή έκρηξη, σύμπτωμα ενός φαινομένου που είναι εντελώς αθώο, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Advertisement

Τα πράγματα αλλάζουν αν αισθάνεστε μία παρατεταμένη μυϊκή ένταση στην περιοχή του αυχένα. Σ’αυτή την περίπτωση, ο λαιμός κάνει κρακ σαν συνέπεια ενός προβλήματος των σπονδύλων: ένας ή δύο σπόνδυλοι (συνήθως ο έκτος και ο έβδομος αυχενικός) είναι μπλοκαρισμένοι και δεν ολοκληρώνουν πλέον τη φυσιολογική τους κίνηση.

Αυτό επενεργεί στους διπλανούς σπονδύλους, οι οποίοι εξωθούνται σε μία υπερκινητικότητα, με συνέπεια παράξενους ήχους και την αίσθηση της άμμου ανάμεσα στα οστά.

Τι να κάνετε: Το πρόβλημα λύνεται με ασκήσεις και χειρισμούς που ο οστεοπαθητικός θα εφαρμόσει στη μπλοκαρισμένη περιοχή και όχι στην υπερκινητική που αφήνεται σε ηρεμία.

Προσοχή: Αποφεύγετε να κάνετε το σβέρκο σας να κάνει κρακ επίτηδες. Ακόμα κι αν κάνοντάς το έχετε μια αίσθηση στιγμιαίας ευεξίας, κινδυνεύετε να ερεθίσετε χειρότερα την περιοχή. Καθισμένοι, με το βλέμμα προς τα κάτω, γυρίζετε προσεκτικά το κεφάλι προς τα δεξιά και προς τα αριστερά, για 5 λεπτά, τρεις φορές την ημέρα. Σταματήστε αν αισθανθείτε πόνο.

Όταν αλλάζει ο τόνος της φωνής

Από το ηχόχρωμά σας μπορείτε να κάνετε μια διάγνωση για την κατάσταση της υγείας του λαιμού σας και να δράσετε καταλλήλως.

Τι συμβαίνει: Ο λαιμός είναι πολύ ευαίσθητος στις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας: μπορεί να υποφέρετε τον χειμώνα μετά από το πέρασμα από ένα πολύ ψυχρό περιβάλλον, αλλά ακόμη και το καλοκαίρι, όταν έχοντας παραμείνει στη ζέστη, μεταφέρεστε σε περιβάλλον που ψύχεται από το κλιματιστικό, όπως λένε οι ειδικοί.

Για να καταφύγετε αμέσως στη γιατρειά του, ακούστε προσεκτικά τη φωνή σας και της διαφοροποιήσεις της και έτσι θα καταλάβετε τον τύπο του προβλήματος που αντιμετωπίζετε, το οποίο μπορείτε να αντιμετωπίσετε με αποτελεσματικό τρόπο με τη βοήθεια της ομοιοπαθητικής.

Τι να κάνετε:

Η φωνή σας άρχισε ξαφνικά να αλλάζει συχνά τόνους, περνώντας από τους πιο μπάσους στους λίγο πιο στριγκούς; Πιθανότατα πρόκειται για λαρυγγίτιδα, η οποία επηρεάζει και τις φωνητικές χορδές. Η καταλληλότερη ομοιοπαθητική λύση ονομάζεται Arum triphillum.

Αν αντιθέτως η φωνή σας έγινε ξαφνικά πιο μπάσα, η αιτία είναι ένα ξαφνικό κρυολόγημα και το Drosera πιθανόν να σας καλύπτει.

Αν πάλι ξυπνάτε πρωΐ με βραχνάδα, δοκιμάστε το Sambucus ή το Aconitum.

Είστε τελείως άφωνοι; Η στρατηγική καταπολέμησης που θα πρέπει να ακολουθήσετε εξαρτάται από την πηγή του προβλήματος: επιλέξτε Rumex crispus αν αρπάξατε κρύωμα, ενώ δοκιμάστε το Rhus toxicodendron στην περίπτωση που η αφωνία παρουσιάστηκε μετά από δυνατή και παρατεταμένη ομιλία ή ουρλιαχτό, λόγω υγρού και κρύου καιρού.

Το αυτί σφυρίζει ή βουΐζει

Γύρω σας υπάρχει ησυχία. Παρόλα αυτά ακούτε θορύβους. Πρόκειται για τις λεγόμενες εμβοές, που ο ομοιοπαθητικός ιατρός μπορεί να μειώσει.

Τι συμβαίνει: Στρες, προβλήματα στο κυκλοφορικό, ιογενείς λοιμώξεις, παθολογίες της περιοχής που ονομάζεται εσωτερικό του αυτιού:

Οι αποκαλούμενες εμβοές, που συχνά συνοδεύονται από ιλίγγους και ζαλάδες, μπορεί να έχουν διαφορετικές αιτίες, εξηγούν οι ομοιοπαθητικοί. Αν η ενόχληση επιμένει, μία επίσκεψη στον ΩΡΛ είναι απαραίτητη.

Τι να κάνετε:

Αν υποφέρετε από κάποιο ιογενές πρόβλημα, όπως κρυολόγημα και μπούκωμα μύτης, το κατάλληλο γιατρικό είναι το Chininum sulphureum.

Αν περνάτε μια περίοδο κούρασης και έντασης, δοκιμάστε αντιθέτως το Argentum nitricum ή το Nux vomica, κατάλληλα ακόμα και στην περίπτωση απλών σφυριγμάτων από υπερβολικό στρες.

Αν όμως αυτή η ενόχληση εμφανιστεί μετά από μία περίοδο κρυολογήματος, καταφύγετε στη Belladona.

Αντιλαμβάνεστε έναν ελαφρύ υπόκωφο ήχο; Είναι ξεκάθαρο κατάλοιπο του κρυολογήματος: το μπούκωμα αρχίζει να υποχωρεί και στη βλέννα δημιουργούνται πολλές φυσαλιδίτσες αέρα, οι οποίες γίνονται αντιληπτές από το αυτί. Για να μειώσετε την ενόχληση, πάρτε Kalium muriaticum.

Ένας ήχος που μοιάζει με αυτόν του θροΐσματος των φύλλων στο δάσος, συνοδεύεται συνήθως από πονόλαιμο και πρησμένους αδένες. Η κατάλληλη ομοιοπαθητική λύση είναι το Bromium.

Αν πάλι αισθάνεστε τα αυτιά σας να πάλλονται στους ρυθμούς του σφυγμού σας, το πρόβλημα είναι κυκλοφορικό: αντιμετωπίστε το με το Ferrum phosphoricum ή το Glonoinum.

Η κοιλιά διαμαρτύρεται;

Μπορεί να σας φέρει σε δύσκολη θέση. Όμως είναι κάτι πολύ χρήσιμο: ακούστε τα γουργουρίσματα που έρχονται από την κοιλιά σας και μάθετε αμέσως πώς είστε.

Τι συμβαίνει: Αν όταν είστε σε δημόσιο χώρο συνιστάται να προσποιείστε πως δεν συμβαίνει τίποτε, όταν είστε μόνοι σας θα πρέπει αντιθέτως να ακούτε τα γουργουρίσματα της κοιλιάς σας και να προσπαθείτε να τα αποκωδικοποιήσετε.

Χρειάζεται να διακρίνετε τους ήχους που προέρχονται από το στομάχι από εκείνους που πηγάζουν από το έντερο. Οι πρώτοι, συνήθως, μας υπενθυμίζουν ότι είναι η ώρα να φάμε. Μήπως το στομάχι κάνει θόρυβο ακόμη και μετά το γεύμα; Συμβαίνει στα νευρικά άτομα που τρώνε πολύ γρήγορα, καταπίνοντας μαζί με το φαγητό μία μεγάλη ποσότητα αέρα.

Αν από την άλλη μεριά οι ήχοι που ακούγονται προέρχονται από την κοιλιά και συνοδεύονται από φούσκωμα και κράμπες, ίσως πρόκειται για κρυολόγημα, αλλά μπορεί να είναι και προϊόν σπαστικής κολίτιδας, ή σύνδρομο ευερέθιστου κόλον, μία ενόχληση που συνήθως συνδέεται με περιόδους έντονου στρες.

Τι να κάνετε:

Αν το στομάχι σας παραπονιέται αφού φάτε, δοκιμάστε το ομοιοπαθητικό φάρμακο Argentum nitricum, το οποίο βοηθά και στις καούρες και τη νευρική γαστρίτιδα ή το Calcarea carbonia.

Αντιθέτως, πάρτε το Cuprum metallicum αν η κοιλιά ακούγεται επειδή έχετε κρυώσει. Στην περίπτωση που το πρόβλημα είναι η κολίτιδα, που σας κάνει να χωνεύετε με δυσκολία, να υποφέρετε από φούσκωμα, κοιλιακή ένταση, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, η ιδανική λύση είναι το Nux vomica.

Από την άλλη μεριά, καταναλώστε Podophyllum όταν οι θόρυβοι συνδέονται με έντονες κράμπες που προειδοποιούν για επερχόμενη δύσοσμη διαρροϊκή κένωση.

Της Εύης Σκλατινιώτη

Επιστημονικοί Συνεργάτες: ΠΡΑΝΤΑΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ – Ιατρός Παθολόγος/Ομοιοπαθητικός, ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ-BOULENGER – Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Οστεοπαθητικών

Σχετικά με την κατάλληλη δοσολογία όλων των ομοιοπαθητικών σκευασμάτων, συμβουλευτείτε τον ομοιοπαθητικό ιατρό ή φαρμακοποιό σας. Στη χώρα μας η γνώση της ομοιοπαθητικής και η εκπαίδευση των ομοιοπαθητικών είναι τόσο καλή, ώστε οι θεραπευτικές δυναμοποιήσεις που χρησιμοποιούνται από τους ιατρούς (αναλόγως την περίπτωση) είναι υψηλές, π.χ. 30ch, 200ch, 1M, κ.ο.κ. Ωστόσο, στις παραπάνω περιπτώσεις οι δυναμοποιήσεις που είναι ασφαλείς για να παίρνει κάποιος χωρίς ιατρική οδηγία είναι χαμηλές, δηλαδή 6ch ή 12ch.

*Αυτό το άρθρο έχει μόνο πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν έχει σκοπό την παροχή ιατρικής συμβουλής. Το truelife.gr δεν ευθύνεται για οποιεσδήποτε πιθανές συνέπειες από οποιαδήποτε θεραπεία, άσκηση, διατροφή, εφαρμογή φαρμάκων ή οποιαδήποτε άλλη παρόμοια ενέργεια που προκύπτει από την ανάγνωση ή την παρακολούθηση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό το άρθρο. Πριν από την εφαρμογή οποιασδήποτε θεραπείας, παρακαλείστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή άλλον φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας.

Επιμέλεια Κειμένου: Marva @Truelife.gr

Related Posts