X

Το ρόφημα που σκοτώνει τους μύκητες, βελτιώνει την πέψη και δυναμώνει την καρδιά

Πρόκειται για ένα θρεπτικό ρόφημα που το συναντάμε ως υλικό στα κοκτέιλ και σε μη αλκοολούχα ροφήματα. Δείτε ποιο ακριβώς είναι και που μας ωφελεί.

Γνωρίστε ένα ρόφημα που έχει υποστεί ζύμωση και που χρονολογείται πριν από περίπου 2.000 χρόνια. Σήμερα, ωστόσο, θεωρείται το ρόφημα ευεξίας και αποτοξίνωσης.

Τι είναι το kombucha;

Η Kombucha είναι ένα ήπια ανθρακούχο ποτό που έχει υποστεί ζύμωση που παρασκευάζεται από μαύρο και πράσινο τσάι και μια συγκεκριμένη καλλιέργεια γνωστή ως «scoby» (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast), μια «συμβιωτική καλλιέργεια βακτηρίων και ζυμομυκήτων».

Τα βακτήρια και οι ζυμομύκητες σε αυτό μετατρέπουν τη ζάχαρη του τσαγιού σε αιθανόλη και οξικό οξύ. Το οξικό οξύ είναι υπεύθυνο για τη χαρακτηριστική ξινή γεύση της κομπούχα. Ανακαλύψτε τα οφέλη του για την υγεία.

Ποια είναι τα 5 κύρια οφέλη της κομπούχα για την υγεία:

1. Πιθανή πηγή προβιοτικών
2. Είναι πηγή αντιοξειδωτικών
3. Μπορεί να μας προσφέρει βιταμίνες και μέταλλα
4. Είναι αντιμυκητιακό
5. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς

1. Πιθανή πηγή προβιοτικών

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως τα γιαούρτια, το ξινολάχανο και το κεφίρ, περιέχουν όλα ζωντανούς μικροοργανισμούς. Καθώς η κομπούχα είναι προϊόν ζύμωσης, παράγει έναν αριθμό προβιοτικών μικροβίων. Σε συγκεκριμένες συγκεντρώσεις, αυτά τα προβιοτικά βακτήρια μπορούν να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των επιπέδων των βακτηρίων στο έντερο και στη βελτίωση της πέψης.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα, δεν έχουν γίνει αρκετές μελέτες για να επιβεβαιωθεί εάν η κομπούχα περιέχει επαρκείς ποσότητες από αυτά τα ευεργετικά βακτήρια ώστε να θεωρηθεί αποτελεσματικό προβιοτικό.

Επιπλέον, οι ποσότητες και τα στελέχη των προβιοτικών μικροβίων ποικίλλουν ανάλογα με διαφορετικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου παρασκευής του kombucha και του χρόνου ζύμωσής του.

2. Είναι πηγή αντιοξειδωτικών

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που προστατεύουν τον οργανισμό από την οξειδωτική βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ένα φυσιολογικό υποπροϊόν πολλών διεργασιών στο σώμα, αλλά το κλειδί είναι να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες τους καταναλώνοντας τρόφιμα και ποτά πλούσια σε αντιοξειδωτικά συστατικά.

Το τσάι, ειδικά το πράσινο τσάι, είναι πλούσιο σε μια ομάδα αντιοξειδωτικών που ονομάζονται πολυφαινόλες, και ιδιαίτερα σε κατεχίνες. Ωστόσο, υπάρχει μια σειρά από μεταβλητές που μπορεί να επηρεάσουν τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του kombucha, συμπεριλαμβανομένου του τσαγιού από το οποίο παρασκευάστηκε και του χρόνου ζύμωσης.

3. Μπορεί να συνεισφέρει σε βιταμίνες και μέταλλα

Η κομπούτσα περιέχει μικρές ποσότητες βιταμινών και μετάλλων που παράγονται όταν η μαγιά διασπά τα σάκχαρα, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C και της ομάδας Β βιταμινών όπως Β1, Β6 και Β12. Τα επίπεδα είναι πιθανό να διαφέρουν μεταξύ των διαφόρων ειδών.

4. Είναι αντιμυκητιακό

Ένα από τα υποπροϊόντα της ζύμωσης είναι το οξικό οξύ και πιστεύεται ότι αυτό, καθώς και άλλες ενώσεις που βρίσκονται στο πράσινο και το μαύρο τσάι, μπορεί να καταστέλλουν την ανάπτυξη ανεπιθύμητων βακτηρίων και ζυμομυκήτων, ενώ προάγουν πιο ωφέλιμα για την υγεία μας στελέχη.

5. Μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς

Μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η κατανάλωση kombucha μπορεί να βελτιώσει τη διαχείριση της χοληστερόλης και, σε συνδυασμό με τις προστατευτικές πολυφαινόλες στο τσάι, ειδικά το πράσινο τσάι, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

ΠΗΓΗ: www.oloygeia.gr

ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr

Categories: Υγεία