Θυρεοειδής: Δείτε πώς γίνεται η αυτοεξέταση με ψηλάφηση

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων εντοπίζεται τυχαία, όταν ο ασθενής υποβάλλεται σε υπέρηχο, αξονική ή μαγνητική για κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας που πρέπει να διερευνηθεί.

Ένας όγκος μικρός σε μέγεθος που δεν προκαλεί συμπτώματα συνήθως δεν θεωρείται ανησυχητικός, ωστόσο αν ο ασθενής εκδηλώνει εμφανείς ενοχλήσεις επιβάλλεται η επίσκεψη στον γιατρό.

Εξόγκωμα στον λαιμό Οι μάζες που σχηματίζονται στον θυρεοειδή και εντοπίζονται με την ψηλάφηση είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων καλοήθεις. Ανησυχητικό θεωρείται ένα εξόγκωμα σκληρό στην αφή, που δεν πονά και δεν κινείται κατά την κατάποση. Επίσης, οι όγκοι του θυρεοειδούς εμφανίζονται συχνότερα στο κάτω μισό του λαιμού.

Αν κάνετε τακτικές και σύντομες αυτοεξετάσεις με την μέθοδο της ψηλάφησης στον λαιμό σας, τότε αυτό είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου του θυρεοειδούς.

Advertisement

Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ένας τύπος καρκίνου που εμφανίζει πολύ μεγάλα ποσοστά επιβίωσης (το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης είναι περίπου 97%), εφόσον εντοπιστεί στα πρώτα στάδια.

Θυρεοειδής: Πώς να κάνετε αυτοεξέταση

Η αυτοεξέταση γίνεται με ψηλάφηση στον λαιμό σας. Είναι μια απλή διαδικασία που μπορεί να γίνει σχεδόν οπουδήποτε. Θα σας βοηθήσει να έχετε ένα ποτήρι νερό και έναν καθρέφτη. Από εκεί και πέρα ο θυρεοειδής σας είναι εύκολο να εντοπιστεί, αφού βρίσκεται μπροστά στον λαιμό σας (δείτε το βίντεο που ακολουθεί για λεπτομέρειες).

Advertisement

Ο δρ Jeffrey Mechanick, κλινικός καθηγητής της Ιατρικής, Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη και Νοσημάτων των Οστών στην Σχολή Ιατρικής του νοσοκομείου Mount Sinai και πρόεδρος της AACE, συνιστά τα ακόλουθα βήματα:

  1. Πρώτα, εντοπίστε τον θυρεοειδή σας αδένα, ο οποίος είναι πάνω από την κλείδα σας και κάτω από το λάρυγγα σας. Δεν πρέπει να συγχέεται ο θυρεοειδής με το “μήλο του Αδάμ”, το οποίο βρίσκεται πάνω από το θυρεοειδή αδένα.
  2. Εστιάστε σε αυτό το μέρος του λαιμού, γείρετε το κεφάλι σας προς τα πίσω και αρχίστε να καταπίνετε το νερό από το ποτήρι.
  3. Κοιτάξτε το λαιμό σας στον καθρέφτη, ενώ καταπίνετε, και δώστε προσοχή για τυχόν στατικούς ή κινούμενους όγκους.

Δείτε και το σχετικό βίντεο:

www.giatros-in.gr

Related Posts