X

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ποιά Είναι Τα Πρώϊμα Σημάδια Του Καρκίνου Του Δέρματος

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου, αλλά και ο πιο εύκολος στην αντιμετώπιση, αν διαγνωστεί έγκαιρα. Κάθε χρόνο στις ΗΠΑ, περισσότεροι από 3.300.000 άνθρωποι δέχονται θεραπεία για μη μελανωματικό καρκίνο του δέρματος και φέτος αναμένονται 76.380 νέα κρούσματα μελανώματος.


Ο μη μελανωματικός καρκίνος του δέρματος είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος καρκίνου και σχηματίζεται στα ανώτερα στρώματα του δέρματος. Συχνά, ο καρκίνος αυτός σχηματίζει μικρές περιοχές από κόκκινα, λεία, ανυψωμένα σημάδια που έχουν την τάση να ξεφλουδίζουν.

Το μελάνωμα, το οποίο οι άνθρωποι συχνά συσχετίζουν με τον καρκίνο του δέρματος, είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο σπάνιο και θανατηφόρο. Αυτή η μορφή καρκίνου αναπτύσσεται στα κατώτερα στρώματα της επιδερμίδας και μπορεί να ανιχνευθεί από τις αλλαγές της εμφάνισης των σπίλων ή ακόμα και από τον αποχρωματισμό του δέρματος.

Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση είναι πολύ σημαντική, οπότε η σωστή ενημέρωση για τα σημάδια και τα συμπτώματα, όπως και η αυτοεξέταση, είναι τα κλειδιά για την καλή υγεία.

Αυτοεξέταση

Όταν παρατηρείτε το σώμα σας καθημερινά, είναι πολύ εύκολο να εντοπίσετε τυχόν αλλαγές στο δέρμα σας, όπως νέα σημάδια, αλλαγές στο σχήμα των σπίλων ή αποχρωματισμούς της επιδερμίδας. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο.

Ασυμμετρία. Προσέξτε εάν οι κρεατοελιές ή τα σημάδια γέννησής σας έχουν ομαλό σχήμα ή όχι.

Περίγραμμα. Ελέγξτε αν οι γραμμές του σχήματος είναι παράταιρες, τραχείς, με εγκοπές ή θολές.

Χρώμα. Παρατηρήστε εάν το χρώμα είναι ομοιόμορφο σε όλη την επιφάνεια. Υπάρχουν περιπτώσεις που το χρώμα είναι στις αποχρώσεις του καφέ ή του μαύρου, και άλλες που είναι ροζ, κόκκινο, άσπρο ή ακόμα και μπλε.

Διάμετρος. Ελέγξτε αν το σημείο είναι μεγαλύτερο από 6mm σε διάμετρο, το οποίο είναι περίπου το μέγεθος μιας γόμας μολυβιού.

Εξέλιξη. Παρατηρήστε αν η κρεατοελιά μεταβάλλεται σταδιακά σε μέγεθος, σχήμα ή χρώμα.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, είναι επίσης πολύ σημαντικό να προσέξετε τα εξής:

Νέα σημάδια.

Σημάδια που δεν μοιάζουν με άλλα που έχετε στο σώμα σας.

Πληγές που δεν επουλώνονται.

Ερυθρότητα ή πρήξιμο περιμετρικά της περιοχής της κρεατοελιάς.

Κνησμός, πόνος ή ευαισθησία.

Πύον, αιμορραγία και ξεφλούδισμα.

Εάν εντοπίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια, ή ακόμη κι αν υποψιάζεστε ότι συμβαίνει κάτι παράξενο στο σώμα σας, επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας. Εκείνος μόνο είναι σε θέση να κάνει τη σωστή γνωμάτευση και να σας υποβάλλει σε εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχετε καρκίνο του δέρματος. Η έγκαιρη αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος είναι επιτακτική για την υγεία σας.


Γιατί Η Αυτοεξέταση Είναι Σημαντική

Η αυτοεξέταση είναι απαραίτητη, διότι σας δίνει την ευκαιρία να εντοπίσετε έγκαιρα τον καρκίνο του δέρματος. Μερικοί άνθρωποι επισκέπτονται τον γιατρό τους μόλις μία φορά τον χρόνο, αλλά εσείς ασχολείστε με το σώμα σας κάθε μέρα. Ο τακτικός έλεγχος και ο εντοπισμός του καρκίνου του δέρματος στα αρχικά του στάδια είναι πολύτιμα βήματα για τη γρήγορη και εύκολη αντιμετώπισή του.

Είναι εξίσου σημαντικό να βλέπετε τον γιατρό σας τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο, έτσι ώστε να σας ενημερώνει ο ίδιος για τις κρεατοελιές σας και να παρατηρεί εάν αλλάζουν τα σημάδια του δέρματός σας.


Προστατεύστε Τον Εαυτό Σας

Μπορεί ο καρκίνος του δέρματος να είναι ο πιο συνηθισμένος τύπος καρκίνου, αλλά είναι επίσης εύκολο να αποφευχθεί – μείνετε μακριά από τον ήλιο και προφυλάξτε τον εαυτό σας. Ιδρύματα για τον καρκίνο του δέρματος προτείνουν τα εξής:

Να Βάζετε Αντηλιακό. Θα πρέπει να βάζετε αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF15 ή υψηλότερο κάθε μέρα. Όταν πηγαίνετε στη θάλασσα, είναι απαραίτητο να φοράτε αδιάβροχο και ευρέως φάσματος UVA/UVB αντηλιακό, με δείκτη προστασίας SPF30 ή υψηλότερο. Θα το εφαρμόζετε εκ νέου τουλάχιστον κάθε δύο ώρες.

Μείνετε Μακριά Από Τον Ήλιο. Αναζητήστε σκιερό μέρος μεταξύ 10π.μ. και 4μ.μ. όταν ο ήλιος είναι πιο ισχυρός και δεν έχετε μαζί σας αντηλιακό.

Αποφύγετε Τα Ηλιακά Εγκαύματα. Φορέστε αντηλιακό, μείνετε μακριά από τον ήλιο ή σκεπαστείτε με μια πετσέτα. Αποφύγετε τα ηλιακά εγκαύματα πάση θυσία, διότι πάνω από πέντε ηλιακά εγκαύματα διπλασιάζουν τον κίνδυνο ενός ατόμου για ανάπτυξη μελανώματος.


*Το περιεχόμενο του παρόντος άρθρου, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής γνωμάτευσης και κάθε άλλης πληροφορίας που σχετίζεται με την υγεία, είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν θα πρέπει να θεωρηθεί ως μια συγκεκριμένη διάγνωση ή θεραπευτικό πλάνο για κανένα άτομο. Η χρήση αυτής της ιστοσελίδας και των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτήν, δεν δημιουργεί μια σχέση γιατρού-ασθενή. Πάντα να αναζητείτε την άμεση συμβουλή του προσωπικού σας γιατρού σε σχέση με οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε με την υγεία σας.

Επιμέλεια Κειμένου Marva @Truelife.gr

Categories: Υγεία