Πώς Να Εκμεταλλευτείτε Το Τζάκι Σας Για Την Παραγωγή Της Μέγιστης Θερμότητας

Το τζάκι είναι από τα πιο όμορφα σημεία του σπιτιού και προσφέρει μοναδικές οικογενειακές στιγμές.

Ωστόσο, αν θέλετε να το εκμεταλλευτείτε για θέρμανση, πρέπει να γνωρίζετε πώς να το χειριστείτε, ώστε να αποδώσει τη μέγιστη δυνατή θερμότητα.πρέπει να γνωρίζετε πώς να το χειριστείτε, ώστε να αποδώσει τη μέγιστη δυνατή θερμότητα.

Το παραδοσιακό τζάκι δεν προσφέρει ιδιαίτερη θέρμανση στο σπίτι. Μπορεί να ζεσταίνει οτιδήποτε βρίσκεται μπροστά του, στην ουσία όμως ό,τι ζεστό αέρα βάζει άλλο τόσο κρύο αέρα αφήνει να εισχωρήσει.

Προτιμήστε επένδυση από πυρότουβλα και όχι από μαντέμι. Το μαντέμι ζεσταίνεται γρήγορα αλλά παγώνει με το που σβήσει το τζάκι ενώ το πυρότουβλο το αντίθετο.

Advertisement

Πώς να το ανάψετε

Το να ανάψετε το τζάκι σας μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει πολύ συγκεκριμένος τρόπος για να φτιάξετε μια φωτιά που θα καίει για περισσότερη ώρα και θα καταναλώνει λιγότερα ξύλα.

Advertisement

Κάντε, λοιπόν, τα εξής:

  • Ξεκινήστε, ανάβοντας μια μικρή φωτιά με στεγνό προσάναμμα και έπειτα προσθέστε μερικά ξύλα. Δώστε στη φωτιά αέρα ανοίγοντας όλες τις διόδους αέρα μέχρι να αγριέψει.
  • Αφήστε τη φωτιά να ανάψει αρκετά για να ζεσταθεί η καμινάδα ή το μπουρί πριν προσθέσετε περισσότερα ξύλα.
  • Αφήστε χώρο ανάμεσα στα καυσόξυλα όταν προσθέτετε κι άλλα και διατηρήστε μια ζωντανή φωτιά – μην την αφήσετε να σβήσει.

Για να διατηρήσετε καλή ροή του αέρα, απομακρύνετε συχνά τις στάχτες από το τζάκι. Ποτέ μην καίτε σκουπίδια, χαρτόνια ή πλαστικό. Μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στο τζάκι σας, αλλά και στην υγεία σας.

Μπορείτε επίσης να μετατρέψετε το παλιό σας τζάκι σε ενεργειακό για να μπορείτε να εκμεταλλεύεστε τη θαλπωρή του τζακιού για τη θέρμανση του σπιτιού με αποτελεσματικό τρόπο.

Ένα συμβατικό τζάκι μεταφέρει μόνο το 15% της θερμότητας που παράγουν τα ξύλα. Ενώ το ενεργειακό το 70 -80%.

Tips

  • Βρείτε στεγνά ξύλα. Έχουν ακτινωτές ρωγμές και ο φλοιός τους αποσπάται εύκολα. Μην καίτε έπιπλα ή οτιδήποτε άλλο εκτός από ξύλα που προορίζονται για τζάκια.
  • Αποφύγετε έλατο και πεύκο που σκάνε γιατί είναι επικίνδυνο. Προτιμήστε ελιά, δρυ γιατί διαρκεί περισσότερο η καύση τους.
  • Οι μπρικέτες φτιαγμένες από 100% ανακυκλώσιμο υλικό έχουν τη διπλάσια τιμή από το ξύλο αλλά αποδίδουν 60% περισσότερη θερμότητα από το ξύλο. Δεν αφήνουν στάχτη και έχουν σχεδόν μηδενική εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα.
  • Καθαρίστε την καμινάδα σας μια φορά το χρόνο εάν χρησιμοποιείτε συχνά το τζάκι σας, για να αποφύγετε να πάρει φωτιά.

 

Πηγή: spirossoulis.com

Related Posts