Ποιοι δεν πρέπει να τρώνε κουρκουμά – Οι πιθανοί κίνδυνοι σύμφωνα με τους ειδικούς

Ο κουρκουμάς, ή κουρκούμη ή κιτρινόριζα, είναι ριζωματοειδές ποώδες, πολυετές φυτό της οικογένειας των Ζιγγιβεριδών. Είναι εγγενές στη νότια Ασία, όπου απαιτεί θερμοκρασίες μεταξύ 20 και 30 °C και ένα σημαντικό ποσό ετήσιας βροχόπτωσης για να ευδοκιμήσει.

Αν και ο κουρκουμάς ως συστατικό που προσθέτουμε στη μαγειρική και ως αρωματικός παράγοντας είναι γενικά ασφαλής για κατανάλωση, το συμπλήρωμα κουρκουμά δεν προορίζεται για όλους.

Με βάση τις έρευνες των ειδικών τα άτομα με ορισμένες παθήσεις υγείας θα πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη συμπληρωμάτων κουρκουμά.

Ποιοι θα πρέπει να τον αποφεύγουν

  1. Άτομα με διαταραχές αίματος ή προετοιμάζονται για επέμβαση
  2. Άτομα με διαβήτη ή υπογλυκαιμία
  3. Όσοι έχουν ανεπάρκεια σιδήρου
  4. Άτομα με προβλήματα χοληδόχου κύστης
  5. Όσοι έχουν ιστορικό πέτρες στα νεφρά
  6. Έγκυες και θηλάζουσες
  7. Άτομα αλλεργικά στον κουρκουμά, το τζίντζερ και το κάρδαμο

1. Άτομα με διαταραχές αίματος ή προετοιμάζονται για επέμβαση

Ο κουρκουμάς μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα πήξης του αίματος. Επομένως, άτομα που προετοιμάζονται για χειρουργικές επεμβάσεις ή έχουν διαταραχές στην πήξη του αίματος θα πρέπει να τον αποφεύγουν.  Επειδή ο κουρκουμάς μπορεί να λειτουργήσει σαν αραιωτικό του αίματος, θα πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε συμπληρώματα κουρκουμά πριν από την προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση για να αποφύγετε επιπλοκές. Μιλήστε με το γιατρό σας για το πότε πρέπει να σταματήσετε να παίρνετε το συμπλήρωμα.

Advertisement

2. Άτομα με διαβήτη ή υπογλυκαιμία

Δεδομένου ότι η κουρκουμίνη μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, μιλήστε με το γιατρό σας εάν παίρνετε συγκεκριμένα φάρμακα για τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα ή για τη θεραπεία της υπογλυκαιμίας πριν πάρετε συμπληρώματα κουρκουμά.

3. Όσοι έχουν ανεπάρκεια σιδήρου

Αν και η έρευνα είναι περιορισμένη, σύμφωνα με μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Cureus, ο κουρκουμάς θα μπορούσε να αλληλεπιδράσει με τον σίδηρο στο έντερο, επηρεάζοντας την απορρόφηση του σιδήρου.

4. Άτομα με προβλήματα χοληδόχου κύστης

Εάν έχετε προβλήματα με τη χοληδόχο κύστη, η λήψη κουρκουμά θα μπορούσε να περιπλέξει περαιτέρω το πρόβλημα. Ο κουρκουμάς περιέχει οξαλικό, το οποίο θα μπορούσε να διεγείρει τις συσπάσεις της χοληδόχου κύστης και να αυξήσει την ανάπτυξη χολόλιθων.

Advertisement

5. Όσοι έχουν ιστορικό με πέτρες στα νεφρά

Το οξαλικό στον κουρκουμά θα μπορούσε επίσης να συνδεθεί με το ασβέστιο, το οποίο αυξάνει την πιθανότητα σχηματισμού πέτρας στα νεφρά, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2019 στο American Journal of Physiology.

6. Έγκυες και θηλάζουσες

Όσες είναι έγκυες ή θηλάζουν δεν πρέπει να λαμβάνουν συμπληρώματα κουρκουμά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της γαλουχίας, καθώς δεν υπάρχει αρκετή έρευνα που να υποδεικνύει ότι είναι ασφαλές.

7. Άτομα αλλεργικά στον κουρκουμά, το τζίντζερ και το κάρδαμο

Αυτά τα τρία μπαχαρικά ανήκουν στην ίδια οικογένεια, το Zingiberaceae (οικογένεια τζίντζερ). Έτσι, τα άτομα που είναι ευαίσθητα και/ή αλλεργικά σε οποιοδήποτε από αυτά θα πρέπει να αποφεύγουν να τρώνε τροφές με κουρκουμά και να καταναλώνουν συμπληρώματα κουρκουμά για να αποτρέψουν τον κίνδυνο αλλεργικών αντιδράσεων.

Το δραστικό συστατικό του κουρκουμά είναι η κουρκουμίνη, η οποία είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες. Η κουρκουμίνη έχει μελετηθεί για τις πιθανές της ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων των παρακάτω:

  • Αντιφλεγμονώδης δράση: Η κουρκουμίνη έχει αποδειχθεί ότι έχει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, όπως η αρθρίτιδα, η καρδιακή νόσος και ο καρκίνος.
  • Αντιοξειδωτικές ιδιότητες: Η κουρκουμίνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων από βλάβες από ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθείς μόρια που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και να συμβάλουν στην εμφάνιση χρόνιων παθήσεων.
  • Επιδράσεις στην πέψη: Η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της πέψης και στη μείωση της φλεγμονής στο πεπτικό σύστημα. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην προστασία του ήπατος από βλάβες.
  • Επιδράσεις στην ψυχική υγεία: Η κουρκουμίνη έχει μελετηθεί για τις πιθανές της ευεργετικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία, όπως η μείωση του άγχους και της κατάθλιψης.
  • Επιδράσεις στην υγεία του δέρματος: Η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της υγείας του δέρματος, μειώνοντας τη φλεγμονή και τη γήρανση.

ΠΗΓΗ: www.oloygeia.gr

ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr

Related Posts