X

Ποιο χρώμα στη γλώσσα μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου ή διαβήτη, σύμφωνα με ειδικό του Χάρβαρντ

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ λένε ότι η γλώσσα σας μπορεί να παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την υγεία σας. Συγκεκριμένα, πιστεύουν ότι το χρώμα της μπορεί να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι καρκίνου ή διαβήτη.

Οι ερευνητές του Χάρβαρντ υποστηρίζουν ότι η γλώσσα σας μπορεί πραγματικά να αποκαλύψει πολλά για την υγεία σας, είτε μέσω της εμφάνισης, τους χρώματος, ή ακόμα και της υφής της.

Σε ένα νέο άρθρο, λοιπόν, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η γλώσσα πρέπει να έχει μια στρογγυλή και συμμετρική εμφάνιση. Η μελέτη λέει ότι μπορεί επίσης να έχει ένα λευκό στρώμα.

«Γενικά η γλώσσα πρέπει να έχει ένα ανοιχτό ροζ χρώμα, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να έχει μωβ ή καφέ απόχρωση. Αυτό εντοπίζεται συνήθως στους αφρικανικούς, ασιατικούς και μεσογειακούς πληθυσμούς», εξηγούν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με τον Tien Jiang, Οδοντολόγο στο Τμήμα Δημόσιας Στοματικής Υγείας και Επιδημιολογίας της Οδοντιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, το λευκό στρώμα προέρχεται από μια ανθεκτική πρωτεΐνη που ονομάζεται κερατίνη, η οποία μας βοηθά να μην γρατσουνίζουμε τη γλώσσα όταν τρώμε.

Η μελέτη κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι το χρώμα της εξαρτάται από το τι τρώτε. Αυτό, λένε οι ερευνητές, συμβαίνει επειδή τα εξογκώματα στο όργανο αυτό, γνωστά ως θηλώματα, απορροφούν τα χρώματα και τα υπολείμματα από αυτά που τρώμε και πίνουμε.

Για παράδειγμα, το κάρυ που περιέχει πολύ κουρκουμά μπορεί να κάνει τη γλώσσα κίτρινη ή ανοιχτό μπλε. Η μελέτη λέει ότι υπάρχουν τρία κύρια χρώματα που λειτουργούν ως προειδοποιητικό σημάδι:

  1. Καφέ ή μαύρο
  2. Λευκοί λεκέδες ή πληγές
  3. Ανοιχτό κόκκινο

1. Καφέ ή μαύρο

Σύμφωνα με τον ειδικό, μια καφέ ή μαύρη γλώσσα υποδηλώνει μια κατάσταση που ονομάζεται «μαύρη τριχωτή γλώσσα» η οποία εμφανίζεται όταν τα θηλώματα γίνονται πολύ μεγάλα.

«Κανονικά, αυτά τα μικρά εξογκώματα δεν έχουν πολύ χώρο να αναπτυχθούν, αλλά αν έχουν, μπορούν να παγιδεύσουν βακτήρια και μείγματα έγχρωμων τροφίμων, αφήνοντας μια καφέ ή μαύρη απόχρωση», επισημαίνει ο Δρ. Jiang.

Αυτό λέγεται ότι μπορεί να προκληθεί από το κάπνισμα, τη λήψη αντιβιοτικών, την ξηρότητα του στόματος, την υπερβολική κατανάλωση καφέ ή τσαγιού και την κακή στοματική υγιεινή.

2. Λευκοί λεκέδες ή πληγές

Οι λευκοί λεκέδες ή οι πληγές στη γλώσσα σας είναι σημάδι υπερανάπτυξης μυκήτων, ανακάλυψαν οι επιστήμονες του Χάρβαρντ. Μπορεί να προκληθεί από καταστάσεις όπως ο διαβήτης, το AIDS, η λήψη αντιβιοτικών, οι θεραπείες για τον καρκίνο, η χρήση τεχνητών οδοντοστοιχιών, το κάπνισμα ή η ξηροστομία.

Σε σοβαρές περιπτώσεις οι πληγές μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του στόματος. Ομοίως εάν γίνουν κίτρινες, κόκκινες και προκαλούν πόνο.

3. Ανοιχτό κόκκινο

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι έχετε ανεπάρκεια Β12, οστρακιά ή στρεπτόκοκκο. Ωστόσο, οι δύο τελευταίες καταστάσεις θα συνοδεύονται από κόκκινο εξάνθημα.

ΠΗΓΗ: www.oloygeia.gr

ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr

Categories: Υγεία