Ποιες τροφές να προτιμάμε εάν έχουμε υψηλή πίεση – Αφορά το 20% του πληθυσμού

Στην Ελλάδα το ποσοστό του πληθυσμού που πάσχει από αρτηριακή υπέρταση είναι κατά μέσο όρο 20%.

Έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένα τρόφιμα – όπως τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα λιπαρά ψάρια – μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση. Ο συνδυασμός μάλιστα αυτών των τροφών στη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία.

Πόσο συχνή είναι η αρτηριακή υπέρταση;

Η αρτηριακή υπέρταση είναι η αυξημένη πίεση του αίματος στο εσωτερικό του τοιχώματος των μεγάλων αρτηριών του σώματος. Η αρτηριακή πίεση καταγράφεται με δύο αριθμούς, π.χ. 150/95 και μετριέται σε χιλιοστά στήλης υδραργύρου.

Advertisement

Ο μεγαλύτερος αριθμός αποτελεί την “συστολική” πίεση, η οποία είναι γνωστή ως “μεγάλη” πίεση και ο μικρότερος καταγράφει την “διαστολική” πίεση, γνωστή ως “μικρή” πίεση. Αρτηριακή υπέρταση εμφανίζουν τα άτομα στα οποία είτε η συστολική τους πίεση καταγράφεται ≥ 140 χιλιοστά στήλης υδραργύρου, είτε η διαστολική τους είναι ≥ 90 χιλιοστά στήλης υδραργύρου.

Η αρτηριακή υπέρταση επηρεάζει συνήθως τους ενήλικες και προκαλεί μακροπρόθεσμα πολυάριθμα νοσήματα. Ένας στους τρεις ενήλικες παγκοσμίως εμφανίζει υπέρταση, οπότε έχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών όπως η στεφανιαία νόσος και τα εμφράγματα, τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και η νεφρική ανεπάρκεια.

Στη χώρα μας το ποσοστό του πληθυσμού που πάσχει από αρτηριακή υπέρταση είναι κατά μέσο όρο 20%. Η πιθανότητα εμφάνισης της αρτηριακής υπέρτασης αυξάνει με την ηλικία. Στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών η υπέρταση αγγίζει σε ποσοστό το 50% του πληθυσμού αυτού.

Advertisement

Η υπέρταση είναι πάθηση η οποία ευθύνεται για το 50% του συνόλου των θανάτων από αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιοπάθειες, σε παγκόσμιο επίπεδο. Εάν παραμείνει αρρύθμιστη, η υπέρταση μπορεί να προκαλέσει επίσης καρδιακές αρρυθμίες, καρδιακή ανεπάρκεια και απώλεια όρασης.

Ο κίνδυνος εμφάνισης επιπλοκών είναι γενικά μεγαλύτερος αν συνυπάρχουν άλλα νοσήματα ή καταστάσεις που προσβάλλουν τα αγγεία (ο σακχαρώδης διαβήτης, η υψηλή χοληστερόλη, το κάπνισμα).

Ποιες τροφές μπορούμε να επιλέξουμε

Μούρα και φράουλες

Τα βατόμουρα και οι φράουλες περιέχουν αντιοξειδωτικές ενώσεις που ονομάζονται ανθοκυανίνες, ένα είδος φλαβονοειδών. Σε μια παλαιότερη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για περισσότερα από 34.000 άτομα με υπέρταση για 14 χρόνια.

Εκείνοι με την υψηλότερη πρόσληψη ανθοκυανινών – κυρίως από βατόμουρα και φράουλες – είχαν 8% χαμηλότερο κίνδυνο υψηλής αρτηριακής πίεσης σε σχέση με εκείνους με χαμηλή πρόσληψη ανθοκυανίνης.

Μπανάνες

Οι μπανάνες περιέχουν κάλιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της υπέρτασης. Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, το κάλιο μειώνει τις επιδράσεις του νατρίου όπως και την πίεση στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων.

Μαύρη σοκολάτα

Το κακάο, ένα συστατικό της μαύρης σοκολάτας, περιέχει επίσης φλαβονοειδή, που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Ακτινίδια

Μια καθημερινή μερίδα μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Παλιότερη μελέτη έδειξε πως οι άνθρωποι που έτρωγαν 3 ακτινίδια την ημέρα για 8 εβδομάδες είδαν μείωση της συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης από εκείνους που έτρωγαν 1 μήλο την ημέρα για την ίδια περίοδο.

Καρπούζι

Το καρπούζι περιέχει ένα αμινοξύ που ονομάζεται κιτρουλίνη. Το σώμα μετατρέπει την κιτρουλίνη σε αργινίνη και αυτό βοηθά το σώμα να παράγει μονοξείδιο του αζώτου, ένα αέριο που χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία, βοηθώντας τη ροή του αίματος, η οποία μπορεί να μειώσει την υψηλή αρτηριακή πίεση.

Βρώμη

Η βρώμη περιέχει ένα είδος φυτικών ινών που ονομάζεται βήτα-γλυκάνη, η οποία μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένης της αρτηριακής πίεσης.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι πλούσια σε νιτρικά άλατα, τα οποία βοηθούν στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης. Έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση τουλάχιστον 1 φλιτζανιού πράσινα φυλλώδη λαχανικά την ημέρα μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Μπορείτε να επιλέξετε μαρούλι, σπανάκι, χόρτα ή σέσκουλα.

Σκόρδο

Το σκόρδο έχει αντιβιοτικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες, πολλές από τις οποίες μπορεί να οφείλονται στο κύριο δραστικό συστατικό του, την αλισίνη.

Φακές και άλλα όσπρια

Οι φακές παρέχουν πρωτεΐνες και φυτικές ίνες και οι ειδικοί λένε ότι μπορούν να βοηθήσουν τα αιμοφόρα αγγεία των ατόμων με υπέρταση.

Ξηροί καρποί

Αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών διαφόρων τύπων μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση της υπέρτασης. Μια ανασκόπηση του 2016 σημειώνει ότι τα καρύδια, τα φουντούκια και τα φιστίκια φαίνεται να βελτιώνουν τη λειτουργία του ενδοθηλίου, η οποία βοηθά στην υγεία της καρδιάς.

 

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Related Posts