7 Φρούτα Που Μπορούν Να Ενισχύσουν Τα Επίπεδα Σιδήρου Σας

7 Φρούτα Που Μπορούν Να Ενισχύσουν Τα Επίπεδα Σιδήρου Σας

Η ανεπάρκεια σιδήρου είναι ένα πρόβλημα υγείας που μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία. Τα φρούτα είναι ένας φυσικός τρόπος ενίσχυσης των επιπέδων σιδήρου στο σώμα σας. Στα φρούτα πλούσια σε σίδηρο περιλαμβάνονται οι χουρμάδες, τα δαμάσκηνα, τα βερίκοκα, τα σύκα, οι σταφίδες, οι λιαστές ντομάτες και το ρόδι.

Όταν το επίπεδο σιδήρου στο σώμα μειώνεται, τα ερυθρά αιμοσφαίρια δεν μπορούν να παράγουν αρκετή αιμοσφαιρίνη, με αποτέλεσμα την κούραση και την αναιμία. Έτσι, το σώμα σας χρειάζεται μια σταθερή παροχή σιδήρου για να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να παράγει αιμοσφαιρίνη. Αυτό μπορεί να γίνει προσθέτοντας τροφές πλούσιες σε σίδηρο στην καθημερινή διατροφή σας. Ορισμένα τρόφιμα έχουν ελαφρώς μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σίδηρο από άλλα.

Ο σίδηρος παίζει επίσης βασικό ρόλο στη μεταφορά νερού και οξυγόνου σε όλα τα όργανα του σώματος. Η μειωμένη αιμοσφαιρίνη λόγω ανεπάρκειας σιδήρου επηρεάζει την παροχή οξυγόνου στο σώμα, με αποτέλεσμα αρκετά ανεπιθύμητα συμπτώματα.

Advertisement

Επιπλέον, ο σίδηρος δεν απορροφάται εύκολα από το σώμα από πηγές που δεν προέρχονται από το κρέας. Έτσι οι πιθανότητες ανεπάρκειας είναι υψηλότερες στους vegans και τους χορτοφάγους, οι οποίοι χρειάζονται μια καλή πηγή βιταμίνης C για να βοηθήσουν το σώμα να απορροφήσει σίδηρο.

Εδώ είναι μερικά φρούτα που μπορείτε να προσθέσετε στην καθημερινή σας διατροφή για να αυξήσετε τη διαθεσιμότητα και την πρόσληψη σιδήρου.

7 Φρούτα πλούσια σε σίδηρο που χρειάζεστε στη διατροφή σας

1. Χουρμάδες

Advertisement

Αυτό το έντονα γλυκό φρούτο, διαθέσιμο φρέσκο ή ξηρό, είναι γεμάτο ενέργεια, εξαιρετικά θρεπτικό και γνωστό για τα πλούσια αποθέματα σιδήρου του. Κάθε φλιτζάνι χουρμάδων (250 γραμ.) περιέχει 3 mg σιδήρου.

Έτσι λοιπόν, οι χουρμάδες με γάλα και κρέμα στο πρωϊνό είναι ένας ιδανικός τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας και να αποτρέψετε την ανεπάρκεια σιδήρου. Μπορείτε επίσης να τους προσθέσετε σε σαλάτες, πουτίγκες, ακόμα και σε μαρμελάδες και spreads για το ψωμί.

2. Βερίκοκα

Τα βερίκοκα μοιάζουν με τα ροδάκινα και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, βιταμίνη Α και σίδηρο, μαζί με πολλά άλλα μεταλλικά στοιχεία.

Τα αποξηραμένα βερίκοκα είναι μια θαυμάσια πηγή σιδήρου και μπορούν να αποθηκευτούν για αρκετούς μήνες. Κάθε 100 γραμμάρια αποξηραμένων βερίκοκων περιέχουν περισσότερο από το 50% εκατό της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας σιδήρου.

Τα φρέσκα βερίκοκα είναι ζουμερά και μπορούν να καταναλωθούν ως χυμοί ή με παγωτό το καλοκαίρι. Μπορούν επίσης να προστεθούν σε σαλάτες, παγωτά, μιλκσέικ και δημητριακά.

3. Σύκα

Τα σύκα μπορούν να καταναλωθούν φρέσκα ή αποξηραμένα. Αλλά όταν είναι αποξηραμένα, η διατροφική τους αξία διπλασιάζεται. Αποτελούν εξαιρετική πηγή σιδήρου και τρώγονται καλύτερα εάν τα μουλιάσετε όλη τη νύχτα. Μπορούν να προστεθούν σε δημητριακά, παγωτά, κέικ και μπισκότα.

4. Σταφίδες

Οι σταφίδες παρασκευάζονται από γλυκά σταφύλια που αποξηραίνονται στον ήλιο και συνιστώνται ιδιαίτερα για την περιεκτικότητά τους σε γλυκόζη και σίδηρο. Μισό φλιτζάνι σταφίδας περιέχει 1,6 mg σιδήρου, o οποίος αφομοιώνεται εύκολα και βοηθά το σώμα σας να παράγει περισσότερο αίμα.

Οι σταφίδες καταναλώνονται καλύτερα ωμές μαζί με αποφλοιωμένα αμύγδαλα, κάσιους και φιστίκια, καθιστώντας τες ένα πλήρες γεύμα. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να φτιάξετε φαγητά με κάρυ, γλυκά, σούπες ή ως πρόσθετο γάλακτος.

5. Λιαστές ντομάτες

Οι λιαστές ντομάτες περιέχουν έως και 9,1 mg σιδήρου ανά μερίδα. Η συνιστώμενη ημερήσια δόση σιδήρου είναι 18 mg για τους ενήλικες και 10 mg για τα παιδιά.

Αυτό σημαίνει ότι οι λιαστές ντομάτες μπορούν να προσφέρουν σχεδόν το 50% της ποσότητας που απαιτείται για τους ενήλικες και σχεδόν την πλήρη ποσότητα για τα παιδιά. Μπορούν να καταναλωθούν σε οποιαδήποτε μορφή – φρέσκες, μαγειρεμένες ή σε κονσέρβα.

6. Δαμάσκηνα

Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα έχουν μαύρο χρώμα με ζαρωμένη εξωτερική εμφάνιση. Πλούσια σε σίδηρο, τα δαμάσκηνα τρώγονται καλύτερα αν τα μουλιάσετε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Το νερό που θα χρησιμοποιήσετε περιέχει επίσης ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά.

Κάθε 100 γραμμάρια δαμάσκηνων περιέχει 9% της καθημερινής συνιστώμενης πρόσληψης σιδήρου. Μπορούν να καταναλωθούν ως χυμός, σε σμούθι, προστιθέμενα σε δημητριακά και μπισκότα, ή να γίνουν μαρμελάδα και ζελέ.

7. Ρόδια

Το ρόδι είναι ευεργετικό για όλες τις ασθένειες που σχετίζονται με το αίμα, όπως η έλλειψη σιδήρου ή η αναιμία. Είναι καλύτερα να καταναλώνονται φρέσκα και μπορούν να προστεθούν σε σχεδόν οποιαδήποτε σαλάτα.

Ο χυμός ροδιού είναι ένα δροσιστικό ποτό πλούσιο σε σίδηρο και βοηθά επίσης στην καταπολέμηση της κατάθλιψης.

 

Επιμέλεια Κειμένου & Μετάφραση: Marva @Truelife.gr

*Αυτό το άρθρο έχει μόνο πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν έχει σκοπό την παροχή ιατρικής συμβουλής. Το truelife.gr δεν ευθύνεται για οποιεσδήποτε πιθανές συνέπειες από οποιαδήποτε θεραπεία, άσκηση, διατροφή, εφαρμογή φαρμάκων ή οποιαδήποτε άλλη παρόμοια ενέργεια που προκύπτει από την ανάγνωση ή την παρακολούθηση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό το άρθρο. Πριν από την εφαρμογή οποιασδήποτε θεραπείας, παρακαλείστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή άλλον φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας.

Related Posts