X

Ποια σημάδια θα εμφανίσετε ξαφνικά όταν δεν έχετε μια απλή ίωση

Ειδικά αυτή την περίοδο, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε κάποιο ίωση που μας ταλαιπωρεί, ωστόσο, πρέπει να προσέχουμε τα συμπτώματα.

Ορισμένα συμπτώματα σε μία ίωση χτυπούν «καμπανάκι», αποκαλύπτοντας ότι κάποιος δεν έχει ένα απλό κρυολόγημα. Ας δούμε πότε πρέπει να ανησυχήσετε;

Τα συμπτώματα εμφανίζονται γρήγορα

Όταν έχετε κρυολόγημα, τα συμπτώματα όπως βουλωμένη μύτη ή φτέρνισμα αρχίζουν αργά και σταδιακά να χειροτερεύουν. Τα συμπτώματα της γρίπης συνήθως χτυπούν το σώμα ξαφνικά και ο ασθενής αισθάνεται πολύ ταλαιπωρημένος.

Κρυάδες

Αυτό συμβαίνει όταν τρέμετε επειδή αλλάζει η θερμοκρασία του σώματός σας. Το να κρυώνετε πολύ, υποδηλώνει πρώιμα σημάδια μόλυνσης και υψηλού πυρετού. Αυτό θα μπορούσε να είναι γρίπη, covid-19, ή ακόμα και πνευμονία.

Αύξηση της θερμοκρασίας

Αυτό είναι ένα σημάδι ότι το σώμα σας προσπαθεί να καταπολεμήσει μια ασθένεια ή λοίμωξη, αλλά σπάνια προκαλείται από κρυολόγημα. Η γρίπη, η βρογχίτιδα, η πνευμονία και ο covid-19, είναι πιο κοινές αιτίες πυρετού. Θεωρείται ότι έχετε πυρετό όταν η θερμοκρασία σας φτάσει τους 37,7 βαθμούς Κελσίου και άνω.

Πόνοι στο σώμα

Μπορεί να έχετε κάποιους ελαφρείς πόνους στο σώμα με το κρυολόγημα, αλλά οι πιο δυνατοί είναι συνήθως σημάδι ότι έχετε κάποιο είδος γρίπης.

Βήχας με βλέννα

Μπορεί να έχετε έναν ήπιο, ενοχλητικό βήχα από ένα κρυολόγημα, αλλά αν βήχετε με φλέμματα μπορεί να είναι σημάδι βρογχίτιδας ή πνευμονίας, ειδικά εάν υπάρχει αίμα σε αυτά. Ειδικότερα, ο covid-19, συνήθως σας προκαλεί ξηρό βήχα, αλλά μερικές φορές μπορεί επίσης να σας κάνει να βήξετε βλέννα.

Κούραση και υπερβολική κόπωση

Το να νιώθετε ότι δεν έχετε ενέργεια ή όρεξη είναι ένα τυπικό σύμπτωμα της γρίπης. Λιγότερο συχνά προκαλείται από κρυολόγημα. Μπορεί επίσης να είναι σημάδι covid-19, πνευμονίας ή κάποιας άλλης λοίμωξης.

Πονόλαιμος

Ένας ήπιος πονόλαιμος, είναι ένα τυπικό σύμπτωμα του κρυολογήματος και μερικές φορές της γρίπης. Όμως, ένας πολύ επώδυνος πονόλαιμος που εμφανίζεται γρήγορα μπορεί να είναι σημάδι στρεπτόκοκκου στον λαιμό σας. Αυτή είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που πρέπει να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά.

Έντονος πονοκέφαλος

Πολλά πράγματα μπορούν να τον προκαλέσουν, αλλά το κρυολόγημα συνήθως δεν είναι ένα από αυτά. Είναι ένα κοινό σύμπτωμα της γρίπης και του κορωνοϊού.

Σφίξιμο ή πόνος στο στήθος

Αυτό είναι ένα ενδεικτικό σύμπτωμα μιας πιο σοβαρής λοίμωξης του αναπνευστικού, όπως η βρογχίτιδα. Αυτό μπορεί επίσης να κάνει το στήθος σας να το αισθάνεστε σφιχτό και μπορεί να δυσκολεύεστε να πάρετε μια βαθιά αναπνοή. Ο οξύς πόνος στο στήθος που γίνεται χειρότερος όταν βήχετε μπορεί να είναι σημάδι πνευμονίας και το σφίξιμο στο στήθος είναι επίσης ένα κοινό σύμπτωμα του άσθματος.

Λάβετε ιατρική βοήθεια αμέσως για οποιονδήποτε πόνο ή πίεση στο στήθος. Μπορεί επίσης να είναι σημάδι απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων όπως καρδιακή προσβολή ή θρόμβος αίματος στον πνεύμονα.

Δυσκολία στην αναπνοή

Το κρυολόγημα μπορεί να προκαλέσει μια αρκετά βουλωμένη μύτη, που κάνει την αναπνοή λίγο πιο δύσκολη, αλλά η πραγματική δύσπνοια είναι σημάδι για κάτι πιο σοβαρό. Είναι ένα κοινό σύμπτωμα άσθματος ή έξαρσης της ΧΑΠ, ακόμα και βρογχίτιδας ή πνευμονίας.

Συμπτώματα που δεν υποχωρούν

Τα συμπτώματα της γρίπης μπορεί να είναι έντονα, αλλά συνήθως βελτιώνονται μέσα σε λίγες μέρες. Ένα κρυολόγημα μπορεί να διαρκέσει έως και 10 ημέρες. Αλλά τα συμπτώματα της πνευμονίας μπορεί να παραμείνουν έως και ένα μήνα ή περισσότερο.

Καλέστε αμέσως το γιατρό σας για οποιοδήποτε νέο ή επιδεινούμενο σύμπτωμα, ώστε να γίνει η σωστή διάγνωση και να λάβετε τη σωστή θεραπεία, χωρίς να χάνεται χρόνο.

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr

Categories: Υγεία