Πιπεριά | Ποιες Είναι Οι Ευεργετικές Της Ιδιότητες

Πιπεριά | Ποιες Είναι Οι Ευεργετικές Της Ιδιότητες

Η πιπεριά κατάγεται από τη Βραζιλία, απ’όπου διαδόθηκε στην Ευρώπη μετά την ανακάλυψη της αμερικανικής ηπείρου.

Είναι φυτό ποώδες, ετήσιο ή διετές, με βλαστό στην αρχή ποώδη και αργότερα ξυλώδη με πλούσια διακλάδωση. Φτάνει σε ύψος τα 60-70 εκ.

Οι καρποί της, οι πιπεριές, διαφέρουν στο σχήμα ανάλογα με την ποικιλία. Πριν ωριμάσουν, είναι πράσινες ή κιτρινοπράσινες – όταν ωριμάσουν, γίνονται κόκκινες ή κίτρινες.

Advertisement

Συστατικά

Το κόκκινο χρώμα στις πιπεριές οφείλεται στις χρωστικές καροτίνη, ξανθοφύλλη και λευκοπίνη, ενώ το κίτρινο στην καροτίνη.

Η καυστική γεύση στις καυτερές πιπεριές οφείλεται στο αλκαλοειδές καψικίνη, μειώνεται δε όσο ωριμάζουν. Οι πιπεριές περιέχουν λιπαρές ουσίες και βιταμίνες C, A και Β.

Advertisement

Φαρμακευτικές Ιδιότητες

Η πιπεριά διεγείρει την όρεξη. Είναι χωνευτική και, μαζί με την αγκινάρα, είναι ευεργετική για την αρθρίτιδα και, σε αφέψημα, για την υδρωπικία.

Ωφελεί στο συνάχι και τις φλεγμονές του λάρυγγα, στην ιλαρά και την οστρακιά. Οι καυτερές πιπεριές προλαμβάνουν τον καρκίνο. Κατά μια άποψη, οι πιπεριές θεωρούνται αφροδισιακές.

Εφαρμογές

Οι πιπεριές είναι από τα πιο νόστιμα και ωφέλιμα λαχανικά. Τρώγονται φρέσκες (σαλάτα), μαγειρεμένες ή τουρσί.

Από τις πιπεριές ορισμένων ποικιλιών παράγεται, με αποξήρανση και άλεσμα, το κόκκινο γλυκό πιπέρι (πάπρικα) και από άλλες το κόκκινο καυτερό πιπέρι.

Οι μικρές κόκκινες πιπερίτσες, που καλλιεργούνται για καλλωπιστικούς λόγους, μπορούν να αντικαταστήσουν τα μπαχαρικά.

Δεν ενδείκνυνται, όμως, για όσους έχουν στομαχικά προβλήματα ή προβλήματα χολής.

Καψαϊκίνη: Το ενεργό συστατικό που περιέχεται στις καυτερές πιπεριές

Πως συμβάλλει η καψαϊκίνη στην υγεία

Η καψαϊκίνη έχει αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση, όπως επίσης και αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες.

Οι γιατροί υποστηρίζουν ότι άτομα που τρώνε πικάντικες τροφές περισσότερες από 3 φορές την εβδομάδα έχουν 14% μειωμένες πιθανότητες πρόωρου θανάτου, σε σχέση με άλλους που δεν τις συμπεριλαμβάνουν στη διατροφή τους.

Όσοι τρώνε πικάντικες τροφές από καυτερές πιπεριές, οι οποίες περιέχουν την δραστική ουσία καψαϊκίνη 3 έως 7 φορές την εβδομάδα, έχουν 14% μειωμένες πιθανότητες πρόωρου θανάτου από καρδιακές και αναπνευστικές παθήσεις και καρκίνο.

Η πληροφορία αυτή προέρχεται από μελέτη που πραγματοποιήθηκε και εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες μισού εκατομμυρίου ενήλικων Κινέζων.

Είναι γνωστό ότι η κινέζικη κουζίνα και οι διατροφικές τους συνήθειες είναι αρκετά πικάντικες και χρησιμοποιούν κατά κόρων καυτερές πιπεριές στα φαγητά τους, γεγονός που κάνει τη μελέτη αυτή, αρκετά αποτελεσματική ως προς τα ευρήματα της.

Ο Dr. David Popovich, λέκτορας στο πανεπιστήμιο Massey της Νέας Ζηλανδίας και εμπειρογνώμονας, ως προς τις πιπεριές, λέει ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην προσθέσετε καυτερές πιπεριές η καυτερές σάλτσες στα φαγητά σας». Προτείνει τη χρήση καυτερής σάλτσας σε όλα τα γεύματα, αρκεί να γίνεται με μέτρο.

Η καψαϊκίνη είναι ένα λιποδιαλυτό μόριο, πράγμα που σημαίνει ότι απορροφάται καλύτερα αν καταναλώνεται μαζί με λιπαρά φαγητά. Έτσι μια πιατέλα από φτερούγες κοτόπουλο, αφομοιώνεται καλύτερα από το σώμα (χάρη στην καυτερή πιπεριά), αναφέρει ο Dr. David.

«Όσο πιο καυτερή είναι η πιπεριά, τόσο περισσότερη καψαϊκίνη περιέχει»

Αν δεν έχετε πρόβλημα με τις καυτερές πιπεριές, τότε μην το σκέφτεστε καθόλου, εντάξτε τις  άμεσα στη διατροφή σας, καθώς ο dr. Popovich ισχυρίζεται ότι η καψαϊκίνη μπορεί να σκοτώσει ακόμη και τα καρκινικά κύτταρα.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η η καψαϊκίνη και άλλες δραστικές ουσίες που περιέχονται στα λαχανικά μπορούν να αποτρέψουν την ανάπτυξη καρκινωμάτων.

Επίσης οι καυτερές σάλτσες μπορούν βοηθήσουν στην καλύτερη χώνεψη του φαγητού, που εμποδίζει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Γι’αυτό συμπεριλάβετε τις καυτερές πιπεριές και σάλτσες στα φαγητά σας, αφού μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του καρκίνου, μέσω της θερμότητας και των δραστικών τους ουσιών.

*Αυτό το άρθρο έχει μόνο πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν έχει σκοπό την παροχή ιατρικής συμβουλής. Το truelife.gr δεν ευθύνεται για οποιεσδήποτε πιθανές συνέπειες από οποιαδήποτε θεραπεία, άσκηση, διατροφή, εφαρμογή φαρμάκων ή οποιαδήποτε άλλη παρόμοια ενέργεια που προκύπτει από την ανάγνωση ή την παρακολούθηση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό το άρθρο. Πριν από την εφαρμογή οποιασδήποτε θεραπείας, παρακαλείστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή άλλον φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας.

(Εγκυκλοπαίδεια Βοτάνων – Ρ. Γκόλιου – Μαλλιάρης Παιδεία / votanonkipos.gr)

Επιμέλεια Κειμένου: Marva @Truelife.gr

Related Posts