Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος. Δηλητηριάζουμε τον εαυτό μας και τον πλανήτη μας.

Έχουν περάσει 35 χρόνια από την ημέρα που δημιουργήθηκε η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, το 1987. Σε μια προσπάθεια να αναδείξει το τεράστιο πρόβλημα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, καθιέρωσε την 31η Μάιου ως ημέρα κατά του καπνού.

Μια ημέρα για να προσελκύσει περισσότερο την προσοχή όλων, στους κίνδυνους αυτής της επιδημίας. Τους θανάτους και τις αρρώστιες που οφείλονται στο κάπνισμα και το πως μπορούμε να τις αποφύγουμε.

Η φετινή ημέρα δίνει περισσότερη έμφαση στη μόλυνση του πλανήτη μας από το κάπνισμα και όλα του τα παράγωγα. Τις περισσότερες φορές μιλάμε για τις επιπτώσεις του τσιγάρου την υγεία του ανθρώπου. Παραβλέπουμε τη μεγάλη ζημιά που γίνεται γύρω από το «σπίτι» μας, τη βρωμιά που αυξάνεται και μολύνει τα πάντα. Οι καπνιστές έχουν ξεπεράσει τα 1.1 δισεκατομμύρια άτομα. Με ανυπολόγιστες ζημίες σε εκατομμύρια από αυτούς αλλά και στο σύστημα υγείας.

Advertisement
Τα στατιστικά είναι τρομακτικά:
  • 600 εκατομμύρια δέντρα κόβονται για τη δημιουργία τσιγάρων.
  • 84 εκατομμύρια τόνοι είναι οι εκπομπές ρύπων διοξειδίου του άνθρακα που ελευθερώνονται στον αέρα. Ανεβάζοντας ακόμα περισσότερο τις παγκόσμιες θερμοκρασίες.
  • 22 δισεκατομμύρια λίτρα νερού χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τσιγάρων.
  • Ερευνητές βρήκαν πως το 70% των θαλάσσιων πουλιών έχουν καταπιεί γόπες τσιγάρων.
  • Αντίστοιχα το 30% των θαλάσσιων χελωνών έχουν και αυτές καταπιεί γόπες τσιγάρων.
  • 5 τρισεκατομμύρια γόπες τσιγάρων έχουν πεταχτεί με ακατάλληλο τρόπο παγκοσμίως. Αυτό τις καθιστά ως ένα από τα μεγαλύτερα απορρίμματα στη γη.
  • Η βιομηχανία καπνού είναι υπόλογη για το 5% της παγκόσμιας αποψίλωσης των δασών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο η βιομηχανία καπνού δίνει τα περισσότερα απορρίμματα, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. Τα συλλογικά απορρίμματα και σκουπίδια από τα τσιγάρα, τις γόπες, τα προϊόντα νικοτίνης. Οι μπαταρίες και τα μέταλλα από τα ηλεκτρονικές συσκευές καπνίσματος, που όλα περιέχουν επικίνδυνα χημικά και μικροπλαστικά. Όλα αυτά καταλήγουν στους δρόμους, στα ποτάμια, στις παραλίες.

Ο καπνός βλάπτει και ρυπαίνει το περιβάλλον.

Είναι δυνατόν ένα φυτό να βλάπτει το περιβάλλον; Και όμως ναι, γιατί δεν είναι το φυτό καθαυτό που προκαλεί τη ζημιά. Η καλλιέργεια του καπνού, η βιομηχανοποίηση και η δηλητηρίαση του νερού μας, είναι που το κάνει.

Advertisement

Μολύνει το έδαφος, τις παράλιες, τους δρόμους στις πόλεις με χημικά, τοξικά απορρίμματα, γόπες, μικροπλαστικά και σκουπίδια από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Συχνά οι εταιρείες προσπαθούν να παρουσιαστούν ως «πράσινες» και οικολογικές. Δωρίζουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε οικολογικές προσπάθειες, για να ρίξουν στάχτη στα μάτια.

Όταν η ίδια η βιομηχανία τσιγάρου βγάζει τεράστιο κέρδος καταστρέφοντας το περιβάλλον, θα πρέπει να θεωρηθεί και υπεύθυνη.  Για όλη την περιβαντολλογίκη καταστροφή που προκαλεί. Να πληρώσει για τα απορρίμματα και τις ζημίες που δημιουργεί. Ακόμα και το κόστος περισυλλογής αυτών των απορριμμάτων.

Τι κερδίζεις κόβοντας το τσιγάρο, εσύ, ο πλανήτης και οι αγρότες.  

Είναι γνωστό το τεράστιο δώρο που θα χαρίσεις στο σώμα σου και στην υγεία σου αν διακόψεις το κάπνισμα. Το πως το σώμα σου θα ανακάμψει μετά από μήνες και πόσο περισσότερο υγιής θα νιώσεις. Παράλληλα όμως θα βοηθήσεις τον ίδιο τον πλανήτη μας. Κάθε τσιγάρο που καπνίζεις σπαταλά πολύτιμους πόρους, από τους οποίους εξαρτάται η ύπαρξη μας. Επίσης ο καπνός του τσιγάρου συνεισφέρει στην αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ενώ την ίδια στιγμή περιέχει τρία είδη από τα αέρια του θερμοκηπίου.

Αν αναρωτιέσαι τι θα απογίνουν οι αγρότες που η ζωή τους εξαρτάται από το θάνατο σου, υπάρχει λύση. Οι κυβερνήσεις θα έπρεπε να υποστηρίζουν ήδη τους αγρότες στο να βρουν εναλλακτικές καλλιέργειες. Ευτυχώς γνωρίζουμε ήδη το πόσο χρειαζόμαστε περισσότερη τροφή, παρά καπνό και φούμαρα. Με νέα βιώσιμα μέσα διαβίωσης, υποστηρίζουμε περισσότερο τους αγρότες, ώστε να κάνουν καλύτερη χρήση της γης. Ενώ την ίδια ώρα θεραπεύουν το καλλιεργήσιμο έδαφος.

Όταν μιλάμε για την υγεία μας, πρέπει πάντα να την προσεγγίζουμε ολιστικά. Όχι μόνο από όποια πλευρά μας συμφέρει. Δεκάδες αναπηρίες έχουν ως αφετηρία τα προβλήματα υγείας που προκλήθηκαν από τον ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Τα σκουπίδια είναι δίπλα μας και πλέον μέσα στο νερό μας, στο φαγητό μας, στο σώμα μας. Διαβάστε το πρόσφατο άρθρο μου για τα μικροπλαστικά και θα καταλάβετε. Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες για το περιβάλλον, όχι μόνο στους καπνιστές φυσικά. Όμως όλοι μας φέρουμε μερίδιο ευθύνης και δεν γίνεται άλλο να αρνούμαστε τη συμμετοχή μας στην αυτοκαταστροφή.

Μετάφραση, σύνταξη και επιμέλεια κείμενου: Βογιατζής Ηλίας  για  newsitamea.gr

Πηγή άρθρου και φωτογραφικού υλικού:  https://www.who.int/campaigns/world-no-tobacco-day

 

Related Posts