Oι 4 φυτικές τροφές που περιέχουν περισσότερο ασβέστιο από ένα ποτήρι γάλα

Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο για τον ανθρώπινο οργανισμό μεταλλικό στοιχείο. Πολλοί Έλληνες δεν λαμβάνουν την απαραίτητη ποσότητα του ασβεστίου σε καθημερινή βάση. Το 99% του ασβεστίου βρίσκεται στα οστά και τα δόντια μας.

Είναι αναγκαίο δομικό υλικό για να «χτίσουμε» δυνατά και πυκνότερα οστά όταν είμαστε νέοι, αλλά και να διατηρήσουμε τα οστά μας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση καθώς τα χρόνια περνούν, ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες συνέπειες.

Και όχι μόνο αυτό! Το ασβέστιο συμμετέχει και σε μια σειρά σημαντικών λειτουργιών του οργανισμού, όπως η πήξη του αίματος, η μυϊκή σύσπαση, η μεταβίβαση των νευρικών ερεθισμάτων, κ.ά.

Κάθε μέρα «χάνετε» μεγάλες ποσότητες ασβεστίου, κυρίως με τα ούρα, τα κόπρανα και τον ιδρώτα. Επίσης, το ασβέστιο αποβάλλεται συνεχώς και ως συστατικό των νυχιών και των τριχών σας.

Advertisement

Επειδή δυστυχώς το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει ασβέστιο, αλλά καθημερινά αποβάλλει ποσότητες του και επειδή συμμετέχει σε τόσες λειτουργίες του οργανισμού σας, γίνεται αντιληπτό ότι η πρόσληψή του με τη διατροφή σε καθημερινή βάση κρίνεται επιτακτική!

Αν κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, ο οργανισμός θα απορροφήσει ασβέστιο από τις μεγαλύτερες αποθήκες που διαθέτει, δηλαδή τα οστά, προκαλώντας σιγά-σιγά αραίωσή τους.

Πώς μπορείτε να γνωρίζετε αν λαμβάνετε ικανές ποσότητες ασβεστίου σε καθημερινή βάση;

Advertisement

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα πρόσληψης ασβεστίου για τον ενήλικα κυμαίνεται στα 1000 mgr (χιλιοστά γραμμαρίου). Οι ετικέτες στα τυποποιημένα τρόφιμα μπορούν να σας πληροφορήσουν σε μεγάλο βαθμό. Συνήθως αναγράφεται η ποσότητα του ασβεστίου που περιέχεται σε μία μερίδα από το συγκεκριμένο προϊόν, ή προτιμάται η αναγωγή στα 100 γραμμάρια του συγκεκριμένου προϊόντος. Επιπλέον, μπορεί να αναγράφεται και η επί τοις εκατό (%) περιεκτικότητα του προϊόντος σε ασβέστιο με βάση την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα.

Πχ σε κάποιο προϊόν μπορεί να αναγράφεται 20 mgr ασβεστίου (διεθνώς « Ca+») σε μία μερίδα ή 8 mgr ασβεστίου στα 100 γραμμάρια προϊόντος ή τέλος να συμπληρώνεται και η ένδειξη 10% επί της ΣΗΠ (Συνιστώμενης Ημερήσιας Ποσότητας).

Εκτός από τα προϊόντα που θεωρούνται κατεξοχήν πηγές του ασβεστίου, δηλαδή τα γαλακτοκομικά, ασβέστιο προσλαμβάνουμε και από άλλες πηγές (πχ φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, κ.ά). Το σύνολο αυτής της ποσότητας συνήθως δεν ξεπερνά τα 250 mgr ημερησίως, δηλαδή το ¼ της ΣΗΠ, πλην όμως πρέπει να προσμετράται στην ολική κατανάλωση ασβεστίου που κάνουμε με τις τροφές καθημερινά.

Δείτε 4 φυτικές τροφές που περιέχουν περισσότερο ασβέστιο

1. Τόφου

Ένα φλιτζάνι περιέχει περίπου 861mg ασβεστίου, ενώ είναι επίσης πλούσιο σε πρωτεΐνες και σίδηρο. Το τόφου είναι ένα προϊόν από σόγια, το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στις κουζίνες χωρών της Άπω Ανατολής, αλλά και μεταξύ των χορτοφάγων και των vegans

2. Βρόμη

Αποτελεί την ιδανική επιλογή για πρωινό, ενώ ταιριάζει εξαιρετικά σε smoothies, μπιφτέκια και παναρισμένα τρόφιμα. Το αγαπημένο σιτηρό των health influencers περιέχει 400mg ασβεστίου ανά φλιτζάνι και απίστευτη ποσότητα φυτικών ινών για να μένεις χορτάτος για περισσότερο. Δοκιμάστε να την εντάξετε στη διατροφή σας για ένα μήνα και θα κάνετε ένα “δώρο” στον οργανισμό σας.

3. Ρεβίθια

Κάνουν εξαιρετικούς κεφτέδες, ενώ γίνονται θαυμάσια και στη γάστρα. Το όσπριο στο οποίο χρωστάμε τα αγαπημένα φαλάφελ περιέχει 420mg ασβεστίου ανά δύο φλιτζάνια και σπουδαία ποσότητα πρωτεΐνης και φυτικών ινών.

4. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Λαχανικά, όπως η λαχανίδα, το σπανάκι και η ρόκα αποτελούν μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου. Για παράδειγμα, μια σαλάτα από λαχανίδα (περίπου 4 φλιτζάνια) περιέχει 376mg!

www.giatros-in.gr

Related Posts