X

Νιώθετε Πόνο Στον Καρπό ή Μούδιασμα Στα Δάχτυλά Σας; Όλα Όσα Πρέπει Να Γνωρίζετε

Νιώθετε Πόνο Στον Καρπό ή Μούδιασμα Στα Δάχτυλά Σας; Όλα Όσα Πρέπει Να Γνωρίζετε

Αισθάνεστε πόνο, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή αδυναμία στο χέρι σας; Ενδεχομένως να πρόκειται για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα (Carpal Tunnel Syndrome – CTS). Σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ, το CTS προκαλείται από ένα τεταμένο νεύρο στον καρπό.

Συνήθως, οι ιστοί γύρω από το διάμεσο νεύρο του χεριού διογκώνονται και πιέζουν το νεύρο προκαλώντας πόνο, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα ή αδυναμία.

Αν παραμείνουν χωρίς θεραπεία, τα συμπτώματα μπορεί να επιμείνουν και να επιδεινωθούν σε αρκετές εβδομάδες, ακόμα και χρόνια. Η επένδυση των νεύρων μπορεί να φθαρεί προκαλώντας μόνιμη βλάβη.

Είναι σημαντικό να αντιμετωπίζετε το CTS από τα πρώτα κιόλας συμπτώματα για να αποφύγετε περαιτέρω δυσφορία και μη αναστρέψιμες βλάβες.

Ενώ ο γιατρός σας σίγουρα θα σας συνιστούσε να φορέσετε έναν νάρθηκα και ίσως ακόμη να σας συνταγογραφήσει ενέσεις κορτικοστεροειδών, υπάρχουν αρκετές φυσικές θεραπείες που μπορείτε να δοκιμάσετε, προκειμένου να μειώσετε περαιτέρω τον πόνο και τη δυσφορία.

1. Πάγος

Εφαρμόζοντας ένα κομμάτι πάγου τυλιγμένο σε μια λεπτή πετσέτα στους καρπούς σας, μπορεί να ελαφρύνει τον πόνο και να καταπραΰνει τη φλεγμονή. Το Reader’s Digest Best Health Magazine συνιστά να αφήσετε τον πάγο στον καρπό σας για 10 λεπτά και να επαναλάβετε κάθε 1 ώρα έως ότου υποχωρήσει η δυσφορία.

2. Ζέστη

Μερικοί άνθρωποι ανταποκρίνονται στη θερμότητα καλύτερα από ό, τι με τον πάγο. Το Reader’s Digest Best Health Magazine προτείνει το μούσκεμα των χεριών και των καρπών σας σε χλιαρό ή πολύ ζεστό νερό για 12-15 λεπτά πριν πάτε για ύπνο κάθε βράδυ.

Αυτή η φυσική μέθοδος μπορεί να μειώσει την πιθανότητα να ξυπνήσετε από τον πόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας.

3. Καρύδια

Αυτοί οι νόστιμοι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που είναι γνωστό ότι μειώνουν τη φλεγμονή. Εάν αισθανθείτε συμπτώματα CTS, μπορεί να βοηθηθείτε εάν προσθέσετε μια χούφτα καρύδια στη σαλάτα ή το γιαούρτι σας.

Τα καρύδια μπορούν επίσης να θρυμματιστούν και να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο της γαλέτας όταν ψήνετε φιλέτο κοτόπουλου ή ψαριού, λέει το Everyday Health.

4. Πατάτες

Η βιταμίνη Β6 εμπλέκεται σε περισσότερες από 100 ενζυμικές αντιδράσεις. Ορισμένες από αυτές τις ενζυμικές αντιδράσεις εμπλέκονται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του Συνδρόμου Καρπιαίου Σωλήνα (CTS), σύμφωνα με το Everyday Health.

Εκτός από τις πατάτες, η βιταμίνη Β6 βρίσκεται στα περισσότερα φρούτα (με εξαίρεση τα εσπεριδοειδή), τα πουλερικά και τα ψάρια.

5. Κουρκουμάς

Το αγαπημένο αγιουρβεδικό μπαχαρικό όλων είναι ένας ισχυρός αντιφλεγμονώδης παράγοντας, γνωστός για τη μείωση του πόνου και της φλεγμονής.

Για μέγιστα οφέλη, σύμφωνα με το Reader’s Digest Best Health Magazine, μπορείτε να πάρετε συμπληρώματα κουρκουμίνης.

6. Ανανάς

Αυτό το τροπικό φρούτο περιέχει ένα ισχυρό ένζυμο γνωστό ως βρομελίνη. Η βρομελίνη είναι γνωστό ότι διασπά τις φλεγμονώδεις πρωτεΐνες.

Είναι επομένως χρήσιμο όχι μόνο για να μειωθεί ο πόνος που προκαλείται από το CTS, αλλά και να θεραπευθεί το σύνδρομο πιο γρήγορα, λέει το Reader’s Digest Best Health Magazine.

7. Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο, που βρίσκεται στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια και τα πράσινα λαχανικά, είναι σημαντικό για τη σωστή λειτουργία των νεύρων και τη χαλάρωση των μυών.

Ακολουθείστε μια διατροφή πλούσια σε μαγνήσιο και εξετάστε το ενδεχόμενο λήψης συμπληρώματος μαγνησίου για να στοχεύσετε τα συμπτώματα του συνδρόμου, αναφέρει το Reader’s Digest Best Health Magazine.

8. Λάδι λιναρόσπορου

Όπως το ψάρι και το ελαιόλαδο, το λάδι λιναρόσπορου είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που μειώνουν τις φλεγμονές.

Το Reader’s Digest Best Health Magazine συνιστά να προσθέτετε μια κουταλιά της σούπας στον χυμό πορτοκαλιού σας το πρωΐ ή στη σαλάτα σας το βράδυ.

Το CTS μπορεί να γίνει ενοχλητικό στην προσωπική και επαγγελματική σας ζωή. Έτσι λοιπόν, αρχίστε να συμπεριλαμβάνετε ανανά, καρύδια, κουρκουμά και λιναρόσπορο στην καθημερινή διατροφή σας.

Στην πραγματικότητα, αυτά τα συστατικά μαζί αποτελούν ένα νόστιμο αντιφλεγμονώδες smoothie!

*Αυτό το άρθρο έχει μόνο πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν έχει σκοπό την παροχή ιατρικής συμβουλής. Το truelife.gr δεν ευθύνεται για οποιεσδήποτε πιθανές συνέπειες από οποιαδήποτε θεραπεία, άσκηση, διατροφή, εφαρμογή φαρμάκων ή οποιαδήποτε άλλη παρόμοια ενέργεια που προκύπτει από την ανάγνωση ή την παρακολούθηση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό το άρθρο. Πριν από την εφαρμογή οποιασδήποτε θεραπείας, παρακαλείστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή άλλον φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας.

Επιμέλεια Κειμένου & Μετάφραση: Marva @Truelife.gr

Πηγή: remedydaily.com

Άλλες Πηγές: umms.orgbesthealthmag.caEveryday Health

Categories: Υγεία