Καστανό ρύζι, κάθε μέρα, για ένα μήνα: Το δοκίμασα και αυτά ήταν τα αποτελέσματα

Για αιώνες, το ρύζι ήταν βασικό προϊόν στην Ινδία. Παραδοσιακά, έτρωγαν ρύζι με τον φλοιό, αλλά με την πάροδο του χρόνου, το ξεφλουδισμένο λευκό ρύζι έγινε δημοφιλές και η χρήση του καστανού ρυζιού περιορίστηκε στα χωριά, των οποίων οι άνθρωποι εξακολουθούν να απολαμβάνουν τη γεύση του. 

Παρόλα αυτά το καστανό ρύζι θεωρείται ως μια πιο υγιεινή επιλογή, κυρίως λόγω του τρόπου με τον οποίο γίνεται η επεξεργασία του.

Όταν το λευκό ρύζι περνάει από επεξεργασία, αφαιρείται η φλούδα, το πίτουρο και το φύτρο, ενώ όταν το καστανό ρύζι περνάει από επεξεργασία, αφαιρείται μόνο η φλούδα, ενώ το πίτουρο και το φύτρο παραμένουν ακόμα πάνω στον κόκκο. Το πίτουρο και το φύτρο είναι γνωστό ότι έχουν θρεπτικές ιδιότητες και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Γι αυτό και το καστανό ρύζι συνδέεται με πολλά οφέλη για την υγεία.

Πιο συγκεκριμένα το καστανό ρύζι διαθέτει μέταλλα όπως το σελήνιο, το ασβέστιο, το μαγγάνιο και το μαγνήσιο που είτε υπάρχουν σε ίχνη είτε δεν υπάρχουν καθόλου στο λευκό ρύζι. Επιπλέον είναι μια πλούσια πηγή φυτικών ινών και φολικού οξέος, τα οποία δεν διαθέτει το λευκό ρύζι, και επίσης έχει λιγότερες θερμίδες και υδατάνθρακες.

Advertisement

Έτσι λοιπόν σκεπτόμενη όλα αυτά τα οφέλη, αποφάσισα να τρώω κάθε μέρα καστανό ρύζι για ένα μήνα. 

Καταρχάς θα ήθελα να αναφέρω πως το ρύζι είναι μια από τις αγαπημένες μου τροφές, γι’ αυτό και δεν δυσκολεύτηκα καθόλου να κάνω το συγκεκριμένο πείραμα. Επίσης μπορούμε να το μαγειρέψουμε με πολλούς τρόπους αλλά και να το χρησιμοποιήσουμε ως συνοδευτικό, κάτι που με βοήθησε ώστε να μην το βαρεθώ. Μέχρι και ρυζόγαλο έφτιαξα με καστανό ρύζι. 

Έτσι λοιπόν μετά από λίγες ημέρες και αφού είχα καταναλώσει αρκετό καστανό ρύζι, το πρώτο που διαπίστωσα ήταν πως βελτιώθηκε η λειτουργία του εντέρου. Και αυτό οφειλόταν στο γεγονός πως το καστανό ρύζι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες οι οποίες συμβάλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Το αποτέλεσμα αυτό ενισχύεται εάν η λήψη φυτικών ινών συνοδεύεται και από αυξημένη κατανάλωση νερού.

Advertisement

Όμως θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτό που συνέβη σε εμένα δεν είναι κανόνας. Γιατί πολλές φορές οι τροφές που είναι πλούσιες σε ίνες μπορεί να προκαλέσουν σε ορισμένα άτομα φούσκωμα, πεπτική δυσφορία και αέρια.

Και το καστανό ρύζι, όπως προανέφερα, έχει άθικτα το πίτουρο και το φύτρο, και τα δύο είναι υπεύθυνα για την υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Το πίτουρο και το φύτρο μπορούν να ερεθίσουν την πεπτική οδό, οδηγώντας σε πεπτικά προβλήματα.

Σε γενικές γραμμές, οι άνδρες κάτω των 50 ετών χρειάζονται 38 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, και οι άνδρες που είναι 51 χρόνων και άνω χρειάζονται 30 γρ. Οι γυναίκες ηλικίας κάτω των 50 χρειάζονται συνήθως 25 γραμμάρια την ημέρα και οι γυναίκες που είναι 51 χρόνων και άνω 21 γραμμάρια.

Τι συνέβη όμως με το βάρος μου;

Τώρα εάν αναρωτιέστε εάν έχασα κιλά, η απάντηση είναι πως δεν έχασα. Καταρχάς γιατί δεν ήταν ο σκοπός μου να χάσω βάρος και κατά δεύτερον δεν υπάρχει κάποιο μαγικό τρόφιμο που θα μας κάνει να χάσουμε κιλά χωρίς να ακολουθούμε κάποιο διατροφικό πρόγραμμα.

Παρόλα αυτά το καστανό ρύζι μπορεί πράγματι να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές βοηθούν στο να μας κρατάνε χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα και επιπλέον συμβάλουν στη ρύθμιση των ορμονών που εμπλέκονται στον έλεγχο της όρεξης. Άρα το καστανό ρύζι σας βοηθάει να καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες, που σε συνδυασμό με την κατάλληλη διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Φυσικά τα οφέλη του καστανού ρυζιού δεν τελειώνουν εδώ, αφού είναι πολλά ακόμα. Ωστόσο καλό θα ήταν να είμαστε προσεκτικοί όταν καταναλώνουμε ρύζι, καθώς μπορεί να περιέχει αρσενικό. 

Το αρσενικό aνήκει στα βαρέα μέταλλα και συσσωρεύεται στον οργανισμό μας μέσω των τροφών. Η χρόνια έκθεση σε σχετικά μικρές ποσότητες αρσενικού προκαλεί καρκίνο του δέρματος, του πνεύμονα, και της ουροδόχου κύστεως.

Το ρύζι απορροφά το αρσενικό ευκολότερα από πολλά άλλα φυτά, γι’ αυτό ο κίνδυνος από την κατανάλωσή του είναι συγκριτικά μεγαλύτερος. Παρόλο όμως τους κινδύνους δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις για τα όρια κατανάλωσης αρσενικού στο ρύζι και σε άλλα προϊόντα διατροφής.

Όμως μην ανησυχείτε γιατί λύση υπάρχει, την οποία φυσικά ακολούθησα και εγώ στο πείραμά μου. Για να ελαχιστοποιήσετε την περιεκτικότητα του αρσενικού στο ρύζι δεν έχετε παρά να το μουλιάσετε από το προηγούμενο βράδυ και να το μαγειρέψετε την επόμενη ημέρα σε  6πλασια ποσότητα νερού. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε να απολαμβάνετε το αγαπημένο σας γεύμα με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Τέλος οι ειδικοί συνιστούν να τρώτε μια ποικιλία δημητριακών όπως φαγόπυρο, κινόα, κεχρί, για να περιορίσετε την έκθεσή σας στο αρσενικό.

ΠΗΓΗ: jenny.gr

 

Related Posts