Καρκίνος μαστού: Οι τροφές που βάζουν φρένο στην εξάπλωσή του

Τα ωμέγα-3 λιπαρά είναι γνωστά κυρίως για τα καρδιοπροστατευτικά τους οφέλη, ενώ μελέτες έχουν υποδείξει επίσης ότι συμβάλλουν στη μακροζωία και μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας και κατάθλιψης.

Μια διατροφή πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ωστόσο, μπορεί να μειώσει και τον ρυθμό ανάπτυξης και εξάπλωσης των καρκινικών όγκων του μαστού, ενώ παράλληλα παρατείνει την επιβίωση από τη νόσο, σύμφωνα με αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Από τα επιστημονικά πειράματα προέκυψε πως η πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών αποτρέπει την ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων του μαστού, εμποδίζοντας έτσι την αύξηση του μεγέθους του καρκινικού όγκου, «μπλοκάροντας» τις μεταστάσεις σε άλλους ιστούς και αυξάνοντας το προσδόκιμο επιβίωσης.

Η δράση των ωμέγα-3 λιπαρών στην αναχαίτιση του καρκίνου οφείλεται πιθανότατα στην ιδιότητά τους να εξουδετερώνουν τις φλεγμονές, οι οποίες είναι γνωστό πως διευκολύνουν τις μεταστάσεις.

Advertisement

Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά είναι οι εξής:

  1. Tα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, η ρέγκα και το σκουμπρί
  2. To κραμβέλαιο
  3. O λιναρόσπορος
  4. To λινέλαιο
  5. To άγριο ρύζι
  6. Η σόγια
  7. Τα καρύδια

Παράγοντες Κινδύνου για Καρκίνο Μαστού

Οι βασικοί παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου του μαστού είναι το φύλο (γυναίκα), η ηλικία, το θετικό οικογενειακό ιστορικό (κυρίως µητέρα ή αδελφή µε καρκίνο µαστού) και το κληρονομικό ιστορικό, καθώς επίσης η έλλειψη άσκησης, το υπερβολικό βάρος, το κάπνισα, η υπερβολική χρήση αλκοόλ και η µακροχρόνια χρήση ορµονών µετά την εμμηνόπαυση.

Στον κληρονομικό καρκίνο του µαστού, έχουµε εντοπίσει γονίδια (BRCA1&2), τα οποία ευθύνονται για την εµφάνισή του. Η ύπαρξη µίας βλάβης (µετάλλαξη) σε ένα τέτοιο γονίδιο, αυξάνει πάρα πολύ την πιθανότητα εµφάνισης της νόσου που φθάνει περίπου στο 75-80% κατά τη διάρκεια της ζωής της γυναίκας, ενώ συγχρόνως συνοδεύεται από υψηλή πιθανότητα, περίπου 50-60%, εµφάνισης καρκίνου των ωοθηκών.

Advertisement

Ο κληρονομικός, όµως, καρκίνος, αποτελεί µικρό ποσοστό των καρκίνων του µαστού. Σε 100 γυναίκες µε καρκίνο του µαστού, ο κληρονομικός καρκίνος ευθύνεται για την προσβολή 5 – 7 γυναικών.

Ο έλεγχος για κληρονομικότητα δε συστήνεται γενικώς, παρά µόνο σε γυναίκες µε ισχυρό οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού (π.χ. εµφάνιση σε τουλάχιστον δύο ή περισσότερες συγγενείς, εµφάνιση καρκίνου σε νεαρή ηλικία ή εµφάνιση στην ίδια οικογένεια καρκίνου µαστού και ωοθηκών).

Είναι, όµως, σηµαντικό να ξέρουµε ότι, ακόµα και αν τα γενετικά τεστ καρκίνου μαστού αποδειχθούν αρνητικά, η γυναίκα θα πρέπει να συνεχίζει τους προληπτικούς ελέγχους κανονικά.

Απλώς, έχει αποκλείσει το µικρό ποσοστό του «κληρονομικού καρκίνου», ενώ εξακολουθεί να κινδυνεύει από τον «τυχαίο» καρκίνο του µαστού. Άρα, θα πρέπει να συνεχίσει κανονικά το προληπτικό έλεγχο των µαστών της.

 

ΠΗΓΗ: giatros-in.gr

 

Related Posts