Κακή υγεία; Το πρώτο πράγμα που πρέπει να δεις είναι αυτό…

Η καλύτερη θεραπεία για την κακή υγεία των δοντιών αλλά και τη συνολική σου υγεία είναι η πρόληψη.

Η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από ασθένειες, τόσο στο στόμα όσο και σε άλλα μέρη του σώματος. Οι πιο συχνές οδοντικές ασθένειες είναι η τερηδόνα, η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα.

Σύμφωνα με έρευνες από οδοντιατρικές κλινικές, υπάρχει ισχυρή σχέση μεταξύ του στόματος και του υπόλοιπου σώματος, με πολλές συστηματικές ασθένειες να έχουν στοματικές εκδηλώσεις. Εκτός από τις ασθένειες του στόματος, η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων ασθενειών, όπως:

  • Καρδιακές παθήσεις
  • Εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Πνευμονία
  • Γέννηση πρόωρων ή χαμηλού βάρους βρεφών
  • Λοιμώξεις του αυτιού
  • Οστεοαρθρίτιδα

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα βακτήρια που βρίσκονται στην πλάκα (ο κύριος αιτιολογικός παράγοντας που προκαλεί νόσο των ούλων) συνδέονται με τη στεφανιαία νόσο και ότι τα άτομα με περιοδοντική νόσο έχουν έως ίσως και δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να υποστούν θανατηφόρο καρδιακό επεισόδιο και σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό σε σχέση με τα άτομα χωρίς αυτή την ασθένεια.

Advertisement

Τα στοματικά βακτήρια προκαλούν συσσώρευση των αιμοπεταλίων στην κυκλοφορία του αίματος και προάγουν τον σχηματισμό θρομβώσεων που μπορεί να μπλοκάρουν τα αιμοφόρα αγγεία. Ολοένα και περισσότερες μελέτες δείχνουν, επίσης, ότι η ασθένεια των ούλων μπορεί να επιδεινώσει τον διαβήτη, ειδικά αν καπνίζεις, επιβραδύνοντας τη ροή των θρεπτικών συστατικών και την απομάκρυνση των επιβλαβών αποβλήτων.

Αποτέλεσμα είναι η αδυναμία της αντίστασης των ούλων και του οστικού ιστού στην εξάπλωση μιας λοίμωξης η οποία, αν αγνοηθεί, μπορεί να οδηγήσει σε πολλούς άλλους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Όσοι πάσχουν από διαβήτη τείνουν επίσης να έχουν μεγαλύτερο από το κανονικό κίνδυνο ουλίτιδας (φλεγμονή και αιμορραγία των ούλων) και περιοδοντικής νόσου.

Τι πρέπει να κάνεις για να έχεις υγιή δόντια

Για να ελαχιστοποιήσεις τη συσσώρευση πλάκας, συνιστάται:

Advertisement
  • να φροντίζεις τα δόντια και τα ούλα,
  • να τα βουρτσίζεις καλά και αποτελεσματικά τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα,
  • να χρησιμοποιείς στοματικό διάλυμα και νήμα με την κατάλληλη τεχνική και
  • να μην ξεχνάς την ετήσια επίσκεψη στον οδοντίατρο για τον απαραίτητο έλεγχο.

Εάν πάσχεις από σακχαρώδη διαβήτη, θα πρέπει να μιλήσεις με τον οδοντίατρό σου για πιο τακτικές επισκέψεις (κάθε 3-6 μήνες) για να βοηθήσεις την καλή υγεία των δοντιών και των ούλων.

Τέλος, θα πρέπει να αποφεύγεις άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως το κάπνισμα, το μάσημα καπνού και το άτμισμα, και να φροντίζεις να παραμένεις καλά ενυδατωμένη.

 

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Related Posts