Γιατί πρέπει να καταναλώνεις μέλι όταν έξω κάνει κρύο

Το μέλι έχει πολλές θρεπτικές ιδιότητες και τον χειμώνα είναι καλό να τα καταναλώνουμε.

Το μέλι είναι ένα προϊόν που αγαπούν πολύ οι καταναλωτές. Το τρόφιμο αυτό υπάρχει στην ανθρώπινη ιστορία εδώ και χρόνια και εξυμνήθηκε από διάφορους πολιτισμούς (νομαδικοί λαοί, Σουμέριοι, Αιγύπτιοι, Φοίνικες, Έλληνες, Ρωμαίοι, Άραβες κ.λπ.) λόγω της μεγάλης θρεπτικής του αξίας. Το μέλι χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα για ιατρικούς σκοπούς, καθώς του αποδίδονται οφέλη για την υγεία.

Σίγουρα περισσότεροι από έναν από εμάς θυμούνται εκείνο το ποτήρι ζεστό νερό με μέλι και λεμόνι που έχει παρασκευαστεί πολλές φορές για να ανακουφίσει ένα κρυολόγημα. Η εφαρμογή αυτή είναι πολύ διαδεδομένη και όταν κάποιος κρυώνει καταφεύγει συχνά στο μέλι για να ανακουφιστεί από τους πόνους του. Έτσι, ο Σύνδεσμος Εμπόρων και Συσκευαστών Μελιού Asemiel- Animpa εξηγεί μερικά από τα οφέλη της κατανάλωσης μελιού.

Αυτό το τρόφιμο καταναλώνεται συνήθως όταν έχετε κρυολόγημα, αν και η αποτελεσματικότητά του κατά αυτής της ασθένειας δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, έχει αποδειχθεί ότι η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Β-6 συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Για το λόγο αυτό, οι ειδικοί σε θέματα διατροφής εστιάζουν στο γεγονός ότι συμβάλλει στην παραγωγή των αντισωμάτων που καταπολεμούν τους ιούς και τα βακτήρια που προσβάλλουν τον ανθρώπινο οργανισμό.

Advertisement

Πόση ποσότητα μελιού συνιστάται ημερησίως;

Η Asemiel-Animpa προωθεί μια εκστρατεία με τίτλο “Familias Mielenials”, η οποία αποσκοπεί στην προώθηση της λογικής κατανάλωσης μελιού που παράγεται στην Ευρώπη μεταξύ των οικογενειών στην Ισπανία, σύμφωνα με τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προωθήσει μια πιο υγιή και δραστήρια ζωή μεταξύ των κατοίκων της. Η εκστρατεία εξηγεί τα οφέλη της κατανάλωσης αυτού του τροφίμου και τη συνιστώμενη ποσότητα μελιού που πρέπει να καταναλώνεται ημερησίως.

Η τακτική κατανάλωση μελιού βοηθά τη βιταμίνη Β-6 να προετοιμάσει το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση των ιών και των βακτηρίων, παθογόνων μικροοργανισμών που τείνουν να ευδοκιμούν σε κρύες και ξηρές συνθήκες, δηλαδή όταν οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να κολλήσουν κρυολόγημα και γρίπη.

Σύμφωνα με την Asemiel-Animpa, ένα ενήλικο άτομο που δεν αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας ή βάρους και δεν προσλαμβάνει υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης μπορεί να παίρνει μια κουταλιά μέλι (μεταξύ 10 και 12 γραμμαρίων) κάθε μέρα. Έτσι, θα ήταν αρκετό να αντικαταστήσει κανείς την παραδοσιακή κουταλιά ζάχαρη με μια κουταλιά μέλι για να γλυκάνει τόσο τον πρωινό καφέ όσο και το φυσικό γιαούρτι, ή ακόμη και να χρησιμοποιήσει αυτή την ποσότητα για να βουτήξει τοστ ή τηγανίτες για πρωινό.

Advertisement

Τα οφέλη της κατανάλωσης μελιού

“Το μέλι είναι μια τροφή που δεν έχει υποστεί καμία επεξεργασία, όπως ακριβώς και τα φρούτα. Περιέχει πολλά μικροθρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα. Στην πραγματικότητα, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι είναι αυτά τα συστατικά που υπάρχουν φυσικά στα τρόφιμα και έχουν θετικές επιδράσεις στην υγεία”, εξηγεί η διατροφολόγος Paloma Quintana στο La Verdad.

Μερικά από τα πιο σημαντικά οφέλη της κατανάλωσης μελιού είναι: η συμβολή στο φυσιολογικό μεταβολισμό της ενέργειας και στο σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, η μείωση της κόπωσης, η ρύθμιση της ορμονικής δραστηριότητας και η παροχή μετάλλων με ισορροπημένο τρόπο είναι άλλα οφέλη για την υγεία, επαληθευμένα από την επιστήμη, που παρέχονται από τη βιταμίνη Β-6 του μελιού.

Το μέλι αποτελεί σημαντική πηγή υδατανθράκων, οι οποίοι συμβάλλουν στην αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας των μυών μετά από έντονη σωματική εργασία. Το αποτέλεσμα αυτό επιτυγχάνεται με την κατανάλωση υδατανθράκων από όλες τις πηγές σε συνολική πρόσληψη 4 g ανά κιλό σωματικού βάρους, σε δόσεις που λαμβάνονται εντός τεσσάρων ωρών (το πολύ 6) μετά το τέλος της άσκησης ή της σωματικής δραστηριότητας υψηλής έντασης.

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr

Related Posts