Γιατί κάποιοι ματώνουν στο στόμα όταν τρώνε ανανά – Δείτε τι συμβαίνει

Περιέχει βρομελίνη, ένα ένζυμο τόσο ισχυρό, που χρησιμοποιείται ως μαλακτικό κρέατος.

Ο ανανάς είναι ένα δροσιστικό γλυκό φρούτο με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες C και B6. Αλλά περιέχει επίσης ένα ένζυμο τόσο ισχυρό που χρησιμοποιείται ως μαλακτικό κρέατος.

Γιατί ο ανανάς μπορεί να σας κάνει να αιμορραγείτε

Αυτό το μαλακτικό κρέατος είναι ένα ένζυμο που ονομάζεται βρομελίνη (bromelain). Χρησιμοποιείται για να μαλακώσει τα σκληρά κομμάτια κρέατος, επειδή μπορεί να διασπάσει πρωτεΐνες. Τέτοιες όμως υπάρχουν και μέσα στο στόμα μας.

Για μερικούς ανθρώπους, τα ισχυρά ένζυμα του ανανά θα προκαλέσουν λίγο μυρμήγκιασμα ή τσούξιμο. Ωστόσο, για τους πιο ευαίσθητους, ή άτυχους ο ανανάς σηματοδοτεί πιο σοβαρά προβλήματα: προκαλεί αιμορραγία στη γλώσσα, τα ούλα και τα μάγουλα!

Advertisement

Τι είναι η βρομελίνη

Η βρομελίνη είναι μια ομάδα πρωτεολυτικών ενζύμων που μπορούν να διασπάσουν τις πρωτεΐνες. Βρίσκονται στον καρπό και το στέλεχος του φυτού ανανά, Ananas comosus.

Σύμφωνα με ειδικούς, η βρομελίνη έχει μελετηθεί για τη θεραπεία εγκαυμάτων. “Προκαταρκτικές έρευνες έχουν δείξει ότι η βρομελίνη βοηθά στην απομάκρυνση του νεκρού και κατεστραμμένου δέρματος από εγκαύματα σε παιδιά και ενήλικες (…) Αξίζει να εξεταστεί εάν η θεραπεία με βρομελίνη είναι καλύτερη από την τυπική θεραπεία για ουλές μακροπρόθεσμα”, αναφέρουν σχετικά.

Η ιδέα είναι ότι θα μπορούσε να βελτιώσει την επούλωση βαθέων εγκαυμάτων μέσω ενός μηχανισμού που ονομάζεται “ενζυματικός καθαρισμός με βάση τη βρομελίνη”. Λειτουργεί επειδή η βρομελίνη περιέχει πρωτεϊνάσες κυστεΐνης, οι οποίες μπορούν να διασπάσουν οποιαδήποτε πρωτεΐνη σε όποιο σημείο υπάρχει ένα αμινοξύ κυστεΐνης στο μόριο μακράς αλυσίδας.

Advertisement

Τα κύτταρα των θηλαστικών έχουν πολλά τέτοια αμινοξέα, επομένως η βρομελίνη έχει πολλούς “στόχους” να αντιδράσει και στον ανθρώπινο ιστό.

Είναι ο ανανάς ασφαλής για κατανάλωση;

Ο ανανάς σαφώς και είναι απολύτως ασφαλής για κατανάλωση (εφόσον δεν είστε αλλεργικοί, κάτι που είναι σπάνιο). Αλλά για μερικούς ανθρώπους μπορεί να έχει δυσάρεστες παρενέργειες. Η βρομελίνη μπορεί να είναι χρήσιμη για τη διάσπαση του ουλώδους ιστού, αλλά δεν κάνει διακρίσεις και έτσι θα αντιδράσει και με ορισμένα από τα κύτταρα στο στόμα μας.

Το κόψιμο του στελέχους του ανανά, εκεί όπου είναι πιο συγκεντρωμένη η βρομελίνη, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ενοχλήσεων στο στόμα. Επίσης ο κονσερβοποιημένος ανανάς είναι πολύ λιγότερο πιθανό να προκαλέσει τέτοια προβλήματα έναντι του φρέσκου.

Τέλος, το μαγείρεμα του ανανά καταστρέφει αυτά τα ένζυμα, οπότε δεν έχετε τίποτα να ανησυχείτε αν είναι μαγειρεμένος.

 

Iatropedia.gr

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Related Posts