Εμβόλιο κατά του καρκίνου: Πότε αναμένεται σύμφωνα με ειδικό

Η Biontech,η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας που δημιούργησε το εμβόλιο για τον Sars-Cov-2, αναπτύσσει ένα πολλά υποσχόμενο εμβόλιο κατά του καρκίνου.

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, Ugur Sahin, ένα προσαρμοσμένο εμβόλιο κατά του καρκίνου που βασίζεται στο αγγελιοφόρο RNA (mRNA) θα μπορούσε να εγκριθεί πριν από το τέλος της δεκαετίας, προσφέροντας στους ασθενείς νέες ελπίδες στην αδυσώπητη μάχη κατά της νόσου.

Η Biontech οραματίζεται ένα μέλλον όπου το ανοσοποιητικό σύστημα θα εκπαιδεύεται να αναγνωρίζει και να στοχεύει «εξαιρετικά εξατομικευμένα» καρκινικά κύτταρα χρησιμοποιώντας τεχνολογία mRNA, όπως αναφέρει το zdfheute.

Ο Δρ. Sahin αναμένει την έγκριση του πρώτου εμβολίου κατά του καρκίνου με βάση το mRNA έως το 2030. Η πιθανή ανακάλυψη έρχεται καθώς η Biontech δεσμεύεται να συγκεντρώσει δεδομένα μελέτης για διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις μεταξύ 2025 και 2029.

Advertisement

Τα θετικά αποτελέσματα από αυτές τις μελέτες θα μπορούσαν να ανοίξουν το δρόμο για την έγκριση καινοτόμων εμβολίων κατά του καρκίνου, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στην ιατρική επιστήμη.

Κεντρική θέση στην προσέγγιση της Biontech είναι η ανοσοθεραπεία του καρκίνου, μια μέθοδος που αξιοποιεί το φυσικό αμυντικό σύστημα του οργανισμού για την καταπολέμηση του καρκίνου. Ο Δρ. Sahin τονίζει τη σημασία των ανοσοθεραπειών που βρίσκονται σε κλινική ανάπτυξη για διάφορους καρκίνους.

Ωστόσο, ο στόχος δεν είναι μόνο ο έλεγχος αλλά, ιδανικά, η μακροχρόνια θεραπεία του καρκίνου. Η Biontech στοχεύει να δημιουργήσει ένα τεχνολογικό πλαίσιο ικανό να χαρτογραφήσει γρήγορα όλα τα απαραίτητα βήματα για τη θεραπεία του καρκίνου.

Advertisement

Αυτό περιλαμβάνει τη λήψη δείγματος αίματος και όγκου ενός ασθενούς και την παράδοση ενός εξατομικευμένου εμβολίου κατά του καρκίνου εντός τεσσάρων εβδομάδων.

Η ιστορία των εμβολίων κατά του καρκίνου

Τα εμβόλια κατά του καρκίνου δεν είναι μια νέα ιδέα. Τα υπάρχοντα εμβόλια χρησιμεύουν ως μια μορφή ανοσοθεραπείας που έχει σχεδιαστεί για να εκπαιδεύσει το ανοσοποιητικό σύστημα σχετικά με τα καρκινικά κύτταρα, επιτρέποντάς του να τα αναγνωρίσει και να τα εξαλείψει.

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι εμβολίων κατά του καρκίνου. Τα προληπτικά εμβόλια κατά του καρκίνου, όπως το εμβόλιο του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), που προστατεύουν από ιογενείς λοιμώξεις που μπορούν να οδηγήσουν σε καρκίνο.

Τα θεραπευτικά εμβόλια για τον καρκίνο έχουν σχεδιαστεί για τη θεραπεία του υπάρχοντος καρκίνου καταστρέφοντας καρκινικά κύτταρα ή αποτρέποντας την επανεμφάνιση του καρκίνου μετά τη θεραπεία.

Αν και έχουν σημειωθεί μέτριες επιτυχίες στην ανάπτυξη εμβολίων κατά του καρκίνου τα τελευταία 50 χρόνια, νέα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με θεραπείες που βασίζονται σε αντιγόνα δείχνουν πολλά υποσχόμενα για το μέλλον.

Η δυνατότητα να σωθούν εκατομμύρια ζωές από τον καρκίνο

Ο καρκίνος είναι μια ομάδα ασθενειών που ορίζονται από την ανεξέλεγκτη εξάπλωση και ανάπτυξη μη φυσιολογικών κυττάρων, που συχνά σχηματίζουν όγκους. Είναι ένας αδυσώπητος αντίπαλος, που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και προκαλεί απέραντη ταλαιπωρία.

Μια πιθανή θεραπεία μέσω εμβολίου θα ήταν μεταμορφωτική, προσφέροντας μια στοχευμένη και λιγότερο επεμβατική εναλλακτική λύση στις παραδοσιακές θεραπείες όπως η χημειοθεραπεία.

Πέρα από τον μετριασμό των παρενεργειών, ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου θα φέρει επίσης επανάσταση στη φροντίδα των ασθενών, προσφέροντας ένα μονοπάτι για την πρόληψη, την έγκαιρη παρέμβαση και την προοπτική μακροχρόνιας ύφεσης.

Σημαντική επιτυχία με το εμβόλιο COVID-19

Η εταιρεία στοχεύει να κλιμακώσει αυτή τη διαδικασία για να ωφελήσει δεκάδες χιλιάδες ασθενείς ετησίως. Έχοντας καταφέρει μια τεράστια επιτυχία με το εμβόλιο της για την COVID-19 τα τελευταία δύο χρόνια, η Biontech έχει μεταφέρει στρατηγικά την τεχνογνωσία της για να αναπτύξει ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου.

Το εμβόλιο για την Covid-19, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Pfizer, ήταν το πρώτο φάρμακο mRNA που εγκρίθηκε για ανθρώπινη χρήση. Ήταν επίσης το ταχύτερο εμβόλιο που αναπτύχθηκε κατά ενός νέου παθογόνου στο ιατρικό ιστορικό.

Το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech για την Covid-19 έχει πολύ υψηλή αποτελεσματικότητα έναντι σοβαρής νόσου και μέτρια αποτελεσματικότητα έναντι της συμπτωματικής λοίμωξης SARS-CoV-2. Η νέα στόχευση της εταιρείας στην πρόοδο της ιατρικής επιστήμης μέσω ενός εμβολίου κατά του καρκίνου αντανακλά τη δέσμευσή της στην υγειονομική περίθαλψη.

ΠΗΓΗ: www.oloygeia.gr

ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr

Related Posts