X

Ελέγξτε Το Στόμα Σας! Μια Ματιά Στον Καθρέφτη Μπορεί Να Αποκαλύψει Σοβαρές Ασθένειες

Ελέγξτε Το Στόμα Σας! Μια Ματιά Στον Καθρέφτη Μπορεί Να Αποκαλύψει Σοβαρές Ασθένειες

Η στοματική υγιεινή είναι πολύ σημαντική και μερικές φορές τα προβλήματα που προκύπτουν στην περιοχή του στόματος είναι στην πραγματικότητα μια αντανάκλαση άλλων ζητημάτων υγείας.

Μια ματιά στον καθρέφτη μπορεί να πει πολλά για την κατάσταση της υγείας σας. Εκτός αυτού, μπορείτε να παρατηρήσετε έγκαιρα μια ασθένεια και οι γυναίκες μπορεί να εντοπίσουν ένα από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης.

Υπάρχουν πολλά βασικά σημεία που πρέπει να προσέξετε. Ένα από αυτά είναι τα ούλα. Η αιμορραγία των ούλων μπορεί να συμβεί λόγω κακής στοματικής υγιεινής ή μιας φλεγμονής.

Άλλοι λόγοι για την αιμορραγία είναι η κακή διατροφή, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η μόλυνση του περιβάλλοντος.

Ωστόσο, εφόσον αλλάξετε κάποιες κακές συνήθειες, αυτό θα επηρεάσει θετικά την υγεία σας. Τα αιμορραγικά ούλα συνήθως δεν αποτελούν ένδειξη πιο σοβαρής ασθένειας, αλλά υπάρχει η σπάνια περίπτωση να συσχετίζονται με τη λευχαιμία ή κάποια ασθένεια που να επηρεάζει την πήξη του αίματος.

Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι τα αιμορραγικά ούλα μπορεί να είναι ένα σημάδι εγκυμοσύνης, επειδή οι ορμονικές αλλαγές μαλακώνουν τα ούλα.

Τα δόντια είναι σημαντικά

Αν παρατηρήσετε ότι τα δόντια σας είναι πιο αιχμηρά και λεπτά, ίσως τα σφίγγετε κατά τη διάρκεια του ύπνου (βρουξισμός). Αυτό το φαινόμενο μπορεί να συμβεί σε άτομα που έχουν άγχος, κούραση, κατεσταλμένο θυμό και υπερκινητικές διαταραχές.

Επιπλέον έχει ενοχοποιηθεί το κάπνισμα, το αλκοόλ και η καφεΐνη, καθώς επίσης η άπνοια ύπνου και το ροχαλητό.

Το τρίξιμο των δοντιών επηρεάζει δυσμενώς τα δόντια επειδή λεπταίνουν και φθείρονται, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει πονοκεφάλους, μυϊκή ένταση και πόνο στην άρθρωση της γνάθου.

Εάν υποφέρετε από νυχτερινό τρίξιμο των δοντιών, επικοινωνήστε με τον οδοντίατρό σας, ο οποίος πιθανότατα θα σας συστήσει έναν νάρθηκα που τοποθετείται κατά τη διάρκεια της νύχτας, προκειμένου να τα προστατεύει από τις επακόλουθες βλάβες.

Δείτε τα χείλη σας

Ρίξτε μια ματιά στα χείλη σας. Εάν είναι σκασμένα και ξερά, μπορεί να είναι σημάδι αναιμίας.

Ενδεχομένως να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για διαβήτη – εάν έχετε παρατηρήσει πρόσφατα και κάποια άλλα συμπτώματα, όπως απώλεια βάρους.

Εξίσου σημαντικό είναι το χρώμα των χειλιών σας. Εάν έχετε χλωμά χείλη, ίσως είναι σημάδι έλλειψης σιδήρου.

Ωστόσο, μπορεί να αποδοθεί και σε προβλήματα καρδιάς ή πνευμόνων, εξαιτίας των οποίων η ροή του οξυγόνου στην κυκλοφορία του αίματος μειώνεται.

 

Επιμέλεια Κειμένου & Μετάφραση: Marva @Truelife.gr

*Αυτό το άρθρο έχει μόνο πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν έχει σκοπό την παροχή ιατρικής συμβουλής. Το truelife.gr δεν ευθύνεται για οποιεσδήποτε πιθανές συνέπειες από οποιαδήποτε θεραπεία, άσκηση, διατροφή, εφαρμογή φαρμάκων ή οποιαδήποτε άλλη παρόμοια ενέργεια που προκύπτει από την ανάγνωση ή την παρακολούθηση των πληροφοριών που περιέχονται σε αυτό το άρθρο. Πριν από την εφαρμογή οποιασδήποτε θεραπείας, παρακαλείστε να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή άλλον φορέα παροχής υπηρεσιών υγείας.

Categories: Υγεία