Δυναμώνει τα οστά και μειώνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 – Η σούπερ τροφή από την Κύπρο

Αποτελεί μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου που δυναμώνει τα οστά, αλλά τα οφέλη του δεν περιορίζονται εκεί. Δείτε που κάνει καλό.

Μπορεί να καταναλωθεί ωμό αλλά είναι πραγματικά νόστιμο και μαγειρεμένο. Το υψηλό σημείο τήξης του (δηλ. λιώνει σε υψηλή θερμοκρασία), το καθιστά εξαιρετική επιλογή για ψήσιμο ή τηγάνισμα.

Τι είναι το χαλούμι

Με προέλευση από την Κύπρο, το χαλούμι είναι ένα ημίσκληρο τυρί που μπορεί να παρασκευαστεί από αγελαδινό, πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα.

Advertisement

Για να φτιάξουμε χαλούμι ζεσταίνουμε το γάλα και προσθέτουμε πυτιά ή χορτοφαγική πυτιά. Μόλις κρυώσει, το τυρόπηγμα και ο ορός γάλακτος χωρίζονται φυσικά. Τα τυρόπηγμα στη συνέχεια αφήνεται να σφίξει, μετά προστίθενται στον ορό γάλακτος με λίγο αλάτι και μετά τοποθετείται σε άλμη για να διατηρηθεί το τυρί.

Τα 5 κορυφαία οφέλη που έχει το χαλούμι για την υγεία

  1. Πλούσιο σε ασβέστιο φιλικό προς τα οστά
  2. Χρήσιμη πηγή πρωτεΐνης
  3. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2
  4. Μπορεί να σας κρατήσει χορτάτους για περισσότερο
  5. Ένα χρήσιμο υποκατάστατο κρέατος

1. Πλούσιο σε ασβέστιο φιλικό προς τα οστά

Το χαλούμι, όπως και άλλα γαλακτοκομικά, είναι πλούσιο σε ασβέστιο, ένα συστατικό που χρειαζόμαστε για τη λειτουργία των μυών και των νεύρων, καθώς και για γερά υγιή οστά και δόντια. Μια μερίδα (80g) συμβάλλει σημαντικά στις ημερήσιες ανάγκες σας σε ασβέστιο, κάτι που είναι σημαντικό για όλα τα στάδια της ζωής.

2. Χρήσιμη πηγή πρωτεΐνης

Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την καλή υγεία με τους μύες, το δέρμα και το αίμα να σχηματίζονται από αυτό το βασικό μακροθρεπτικό συστατικό. Έτσι, χρειαζόμαστε επαρκείς ποσότητες του στη διατροφή μας για να αναπτυχθούν και να αναδομηθούν τα κύτταρα και οι ιστοί.

Advertisement

3. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Είναι ενδιαφέρον ότι μια μελέτη δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά κατά την εφηβεία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη και αντίστασης στην ινσουλίνη στη μετέπειτα ζωή.

Οι ακριβείς μηχανισμοί για αυτό δεν είναι πλήρως κατανοητοί, αλλά μπορεί, εν μέρει, να οφείλονται στα υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης και λίπους που επιβραδύνουν την πέψη και συμβάλλουν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

4. Μπορεί να σας κρατήσει χορτάτους για περισσότερο

Όντας πλούσιο σε πρωτεΐνες και λιπαρά και γεμάτο γεύση, το τυρί όπως το χαλούμι μας βοηθά να μας νιώθουμε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η δυνατή γεύση του χαλουμιού σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να το χρησιμοποιήσετε μεγάλη ποσότητα για να πετύχετε ένα γεμάτο γεύση πιάτο.

5. Ένα χρήσιμο υποκατάστατο κρέατος

Έχοντας υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, το χαλούμι αποτελεί μια πολύτιμη διατροφική προσθήκη, ειδικά για όσους ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή. Αν και, να γνωρίζετε ότι δεν είναι όλα τα τυριά φιλικά προς χορτοφάγους, μερικά παράγονται με πυτιά ζωικής προέλευσης, γι’ αυτό ελέγξτε τις ετικέτες.

Η υφή και οι μαγειρικές ιδιότητες του χαλουμιού, το καθιστούν επίσης έναν εύκολο τρόπο αντικατάστασης του κρέατος σε πιάτα, όπως τα μπιφτέκια και τα κεμπάπ.

ΠΗΓΗ: www.oloygeia.gr

ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr

Related Posts