X

Δείτε Πώς Το Φυστικοβούτυρο Μπορεί Να Διαγνώσει Έγκαιρα Το Αλτσχάιμερ! -ΒΙΝΤΕΟ

Το Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας. Καθώς η νόσος εκτυλίσσεται, τα συμπτώματα χειροτερεύουν. Κάποια από αυτά είναι αποπροσανατολισμός, αλλαγή διάθεσης και συμπεριφοράς, σύγχυση, αβάσιμες υποψίες, σοβαρή απώλεια μνήμης, δυσκολία στην ομιλία, προβλήματα στην κατάποση και στο περπάτημα.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία για τη νόσο. Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Το Αλτσχάιμερ είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαγνωστεί στα πρώιμα στάδια. Όταν ένα άτομο ξεχνάει πράγματα, δεν σημαίνει αναγκαία ότι πάσχει από Αλτσχάιμερ. Το πανεπιστήμιο McKnight Brain Institute Center for Smell And Taste στη Φλόριντα, μας υπόσχεται ότι η διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μπορεί να γίνει ακόμη και στα αρχικά στάδια.

Χρησιμοποιώντας μόνο μια κουταλιά της σούπας φυστικοβούτυρο και έναν χάρακα, οι κλινικοί γιατροί έχουν ανακαλύψει έναν τρόπο για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ. Βρήκαν μία λύση για να δώσουν σε εκατομμύρια ανθρώπους την ευκαιρία να έχουν περισσότερες αναμνήσεις. Αυτή η μέθοδος μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη και την αντιμετώπιση της νόσου, προτού αυτή γίνει καταστροφική για τους πάσχοντες.

Πώς Λειτουργεί

Στη μελέτη συμμετείχαν πάσχοντες από Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας. Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να κλείσουν τα μάτια τους και να προσπαθήσουν να ανιχνεύσουν μια μυρωδιά, χρησιμοποιώντας ένα ρουθούνι κάθε φορά. Οι ερευνητές έχοντας ένα μικρό δοχείο με φυστικοβούτυρο, μέτρησαν την απόσταση από την οποία οι ασθενείς αναγνώρισαν τη μυρωδιά από κάθε ρουθούνι. Η έρευνα έδειξε ότι οι άνθρωποι με τη νόσο Αλτσχάιμερ έχουν μεγαλύτερη δυσκολία να εντοπίσουν οσμές από το αριστερό τους ρουθούνι σε σύγκριση με το δεξί.

Η Jennifer Stamps, ερευνήτρια του πανεπιστημίου της Φλόριντα εξηγεί : ‘Όλοι οι ασθενείς της νόσου Αλτσχάιμερ είχαν δυσλειτουργία στο αριστερό ρουθούνι, εντοπίζοντας τη μυρωδιά από απόσταση 10 εκατοστών, ενώ το δεξί ρουθούνι ανίχνευσε τις οσμές σε απόσταση 20 εκατοστών κατά μέσο όρο, φυσιολογική τιμή για ένα ηλικιωμένο άτομο. Η ασυμμετρία που υπάρχει είναι πολύ σημαντική’.

Γιατί όμως το φυστικοβούτυρο; Επειδή έχει μια ισχυρή, οικεία μυρωδιά. Οι άνθρωποι με νόσο Αλτσχάιμερ μπορεί να έχουν πρόβλημα όσφρησης, πολύ πριν παρουσιαστούν τα προβλήματα μνήμης. Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο, οι γιατροί μπορούν να επιβραδύνουν τις επιπτώσεις της ασθένειας. Το φυστικοβούτυρο αποτελεί μια ταχύτερη και φθηνότερη λύση για να επιβεβαιωθεί η διάγνωση της νόσου.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το τεστ του φυστικοβούτυρου, ως μια μορφή έγκαιρης ανίχνευσης του Αλτσχάιμερ.

 

Επιμέλεια: Marva

Πηγές: davidwolfe.com, Wimp, Alzheimer’s Association, University of Florida, Alzheimer’s Association

Categories: Υγεία