Δηλητηρίαση από σαλμονέλα: 7 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Η σαλμονέλα είναι μια ομάδα παθογόνων ραβδόμορφων κινητών βακτηρίων, που προκαλεί ποικίλες ασθένειες στο έντερο και το στομάχι.

Οι ασθένειες αυτές ονομάζονται σαλμονέλλωση, ενώ οι δύο κυριότερες κατηγορίες σαλμονέλας είναι η τυφική και η μη τυφική σαλμονέλλωση.

Η δηλητηρίαση από σαλμονέλα προκαλείται, όταν το μικρόβιο διεισδύσει στο επιθήλιο του λεπτού εντέρου και προκαλεί φλεγμονή, με αποτέλεσμα να παραχθεί μια εντεροτοξίνη στα εντερικά κύτταρα.

Δείτε στη gallery που ακολουθεί 7 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την δηλητηρίαση από σαλμονέλα.

Advertisement

Η κατανάλωση ωμού ή μισοψημένου κρέατος, πουλερικών και αυγού, συνήθως προκαλεί τη μόλυνση.

Advertisement

Το βακτήριο που είναι υπεύθυνο για την δηλητηρίαση ζει στην εντερική χλωρίδα των ανθρώπων, των ζώων και των πουλιών.

Τα άτομα που πάσχουν από σαλμονέλα εκδηλώνουν τα συμπτώματα, τα οποία διαρκούν συνήθως 4-7 ημέρες.

Κοιλιακό άλγος που συνοδεύεται από σπασμούς και κράμπες.

Έντονη ναυτία, τάση προς έμετο και συχνοί εμετοί.

Ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα της δηλητηρίασης από σαλμονέλα είναι η διάρροια, που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δέκα μέρες.

Ο οργανισμός στην προσπάθεια του να αντιμετωπίσει την μόλυνση ανεβάζει θερμοκρασία. Ο υψηλός πυρετός και τα ρίγη είναι μια από τις πρώτες ενδείξεις της δηλητηρίασης.

Όσοι πάσχουν από σαλμονέλα είναι πιθανό να δουν αίμα στα κόπρανα.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr  ,  www.healthline.com

Related Posts