7 συμπτώματα διαβήτη τύπου 2 που μπορεί να σας διαφεύγουν

Από τα εκατομμύρια ανθρώπων που έχουν διαβήτη τύπου 2 παγκοσμίως, ένα μεγάλο ποσοστό αγνοούν ότι πάσχουν από τη συγκεκριμένη κατάσταση.

Γιατί μπορεί να έχουν διαβήτη και να μη το γνωρίζουν; Είναι απλό. Επειδή πολλές φορές είναι ασυμπτωματικοί.

Αυτό συμβαίνει επειδή συχνά ο διαβήτης τύπου 2 προκαλείται από αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα αυξάνονται με αργό ρυθμό, μπορεί να μην έχει ή να μην παρατηρήσει κάποιος τα συμπτώματα.

Ωστόσο, υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια που μπορείτε να γνωρίζετε ότι υποδηλώνουν πως έχετε διαβήτη τύπου 2. Εάν εμφανίσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Advertisement

Είναι σημαντικό να γίνει διάγνωση όσο το δυνατόν νωρίτερα, λόγω του κινδύνου των μικροαγγειακών επιπλοκών (νεύρων, νευρών και αμφιβληστροειδή), αλλά και του κινδύνου καρδιακής νόσου, που σχετίζονται με τον διαβήτη τύπου 2.

Δείτε 7 συμπτώματα διαβήτη τύπου 2 που μπορεί να σας διαφεύγουν

Αυξημένη δίψα και ούρηση

Οταν το σάκχαρο του αίματος ανεβαίνει, πηγαίνει στα ούρα και το σάκχαρο τραβάει περισσότερα υγρά. Αυτό σημαίνει συχνότερες επισκέψεις στην τουαλέτα για αποβολή μεγάλης ποσότητας ούρων κάθε φορά με πιθανό επακόλουθο την αφυδάτωση, γεγονός που δημιουργεί αίσθηση δίψας. Οι άνθρωποι συχνά παρατηρούν αυτό το συγκεκριμένο σύμπτωμα, επειδή τείνουν να σηκώνονται πιο συχνά στη διάρκεια της νύχτας για να χρησιμοποιήσουν το μπάνιο κι αυτό διακόπτει τον ύπνο τους.

Απώλεια βάρους

Αν και δεν βιώνει ο κάθε διαβητικός απώλεια βάρους, αυτό εντούτοις μπορεί να συμβεί επειδή δεν υπάρχει αρκετή ινσουλίνη για να διατηρούνται τα σάκχαρα στο αίμα υπό έλεγχο και η ινσουλίνη είναι αναβολική. Συμβάλλει στο να διατηρούνται άθικτες η μυϊκή και η λιπαρή μάζα.

Advertisement

Κούραση

Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα συνδέεται με την κόπωση και η διακοπή του ύπνου από τη συχνή ούρηση τη νύχτα μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα. Ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί επίσης να προκαλέσει κόπωση επειδή το σώμα δυσκολεύεται να χρησιμοποιήσει το σάκχαρο ως πηγή ενέργειας.

Θολή όραση

Οταν το σάκχαρο του αίματος ανεβαίνει, μεταφέρεται στο φακό του ματιού, προκαλώντας πρήξιμο. Το γεγονός αυτό αλλάζει τη διάθλαση του φακού, με αποτέλεσμα αυτός να μην εστιάζει σωστά. Μπορεί επίσης να είναι δύσκολο να εστιάσει κανείς σε πράγματα που βρίσκονται σε απόσταση.

Μυρμήγκιασμα, μούδιασμα ή πόνοι στα άκρα

Η διαβητική νευροπάθεια είναι μια κατάσταση που συμβαίνει στους διαβητικούς λόγω της βλάβης των νεύρων. Οταν η γλυκόζη είναι σε υψηλά επίπεδα, εισέρχεται στους ιστούς που δεν ανταποκρίνονται στην ινσουλίνη. Ο ένας είναι ο φακός του ματιού και ο άλλος είναι τα κύτταρα που περιβάλλουν τα νεύρα. Οταν αυτό συμβαίνει στα νεύρα, προκαλείται βλάβη, γεγονός που οδηγεί σε προβλήματα σηματοδότησής τους.

Μολύνσεις ζύμης

Αν και οι ερευνητές δεν είναι αρκετά σίγουροι για το λόγο που συμβαίνει αυτό, οι γυναίκες με διαβήτη τύπου 2 τείνουν να έχουν πιο συχνές μολύνσεις ζύμης (ζυμομύκητες κόλπου, η γνωστή καντιντίαση). Το σάκχαρο στους ιστούς μπορεί να μειώσει την ικανότητα καταπολέμησης των ζυμομυκήτων προκαλώντας την υπερβολική τους ανάπτυξη.

Αυξημένη πείνα

Οταν το σώμα σας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή δεν την χρησιμοποιεί αποτελεσματικά για να μεταφέρει το σάκχαρο στα κύτταρα, τότε οι μύες και τα όργανα χάνουν ενέργεια και το άτομο νοιώθει την ανάγκη να αναζητήσει θερμίδες για ενέργεια.

ΠΗΓΗ: www.medinova.gr

ΠΗΓΗ: www.giatros-in.gr

Related Posts